Autoritățile chineze au fost chemate la tribunal pentru a da explicații referitoare la măsurile luate în primele zile de la declanșarea epidemiei de coronavirus.
Procurorul general al statului Missouri, Eric S. Schmitt, a intentat proces Guvernului chinez, pe care îl consideră responsabil de răspândirea Covid-19 la nivel global.
În documentele depuse la Tribunalul Districtual pentru districtul estic al Missouri, Schmitt susține că oficialii chinezi sunt „responsabili pentru numărul mare de decese, pentru suferința și pierderile economice pe care le-au provocat în lume, inclusiv locuitorilor din Missouri”, scrie scmp.com.
„Guvernul chinez a mințit lumea în legătură cu pericolul și natura contagioasă a Covid-19, i-a redus la tăcere pe denunțători și a făcut prea puțin pentru a opri răspândirea bolii”, se arată într-o declarație scrisă a procurorului general.
Eric S. Schmitt. FOTO: Getty Images
Schmitt consideră că oficialii chinezi trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor. În același timp, mai multe personalități de peste Ocean, printre care și Michael Bloomberg, fostul primar al orașului New York, și-au sfătuit semenii să nu mai dea vina pe China pentru orice se întâmplă în lume.
„Dacă vă uitați la cei pe care i-am ales în Congres, în Senat – nici nu știu să citească. Pot să pariez că o parte dintre acești indivizi nu au pașapoarte. Suntem pe cale să pornim un război comercial cu China dacă nu suntem atenți… doar pentru că nimeni nu știe unde se află China. Nimeni nu știe ce este China”, a spus Michael Bloomberg.
Demersul juridic al procurorului general al statului Missouri poate fi doar începutul unui război în instanță între cele două țări. Anterior, doi congresmani republicani au depus un proiect de lege care ar permite oricărui american și oricărei instituții din SUA să cheme în instanță Guvernul chinez pentru același motiv.
China a ridicat suspiciuni în fața lumii întregi când a început să raporteze zero cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19, mai multe zile la rând în luna martie. Numărul deceselor s-a oprit undeva la 3.300 de persoane, pentru ca săptămâna trecută bilanțul să fie revizuit în creștere - 1.290 de decese noi, în Wuhan, care nu fuseseră contabilizate la începutul epidemiei.
Liderii lumii occidentale au acuzat pe față China că ascunde numărul real al victimelor și că a ținut secretă amenințarea reprezentată de infecția de coronavirus. Mai mult, oficiali precum Donald Trump și Boris Johnson susțin că Guvernul chinez a făcut eforturi pentru a mușamaliza contagiunea și pentru a-i reduce la tăcere pe specialiștii care au depistat noul coronavirus.
China s-a apărat prin ministrul său de externe, care a respins categoric acuzațile, precizând că țara lui este o victimă a aceleiași pandemii de coronavirus.
Geng Shuang. FOTO: Getty Images
„Comunitatea internațională poate învinge virusul doar dacă rămâne unită și cooperează pentru a-și uni eforturile. Atacând și discreditând alte state, nu înseamnă decât pierdere de timp și nu-i poate aduce înapoi pe cei decedați”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Geng Shuang.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO:
Gallery