ß
Vârstnicii privesc în mod diferit însingurarea cauzată de distanțarea socială. Dacă unii consideră că izolarea la domiciliu îi aduce în pragul depresiei, alții spun că au îndurat chinuri și mai mari.
Unii dintre cei care au văzut moartea cu ochii în fiecare zi sunt foștii deținuți din lagărele de concentrare naziste. Supraviețuitorii Holocaustului odios comandat de Hitler spun că nimic nu se poate compara cu suferința îndurată atunci. Pe lângă ea, izolarea la domiciliu pare o corecție aplicată unor copii neascultători.
„Mie nu mi-e frică, dar toți în jurul meu se tem pentru mine. Le spun: Când eram copil, era periculos să fii copil. Am aproape 90 de ani acum, și e la fel de periculos. M-am născut într-un moment nepotivit”, spune Naftali Pirset, un veteran de 87 de ani intervievat de postul Channel 12 din Israel.
Bărbatul a fost închis în lagărul de la Buchenwald, pe când era doar un puștan. Între 1941 și 1945, în taberele de muncă și concentrare deschise de naziști în cel De-al Doilea Război Mondial au murit circa 1,5 milioane de copii.
Veteranul, care a petrecut 3 ani de muncă silnică la Buchenwald și în alte tabere de muncă, i-a arătat reporterului o fotografie din lagăr, în care apare și el.
În fotografa arătată, Naftali Pirset este adolescentul indicat de medalionul de culoare galbenă. În medalionul roșu este laureatul premiului pentru pace Elie Wiesel, evreu din România trimis la Buchenwald. Fotografia este realizată de trupele americane în ziua preluării controlului asupra lagărului și eliberării deținuților.
„Am fost în lagăre de concentrare vreme de 3 ani. Să comapr acea situație mizerabilă și prizonierii care mureau acolo cu condițiile de azi? Ești acasă? Ai o pătură. Ai ce să mănânci? Nimeni nu te lovește? Știi că fiica ta și nepoții tăi sunt sănătoși? Așa că nu e rău. Nu vă mai urâți unul pe altul! Încetați să vă mai ațâțați! Suntem cu toții în același loc și nu murim de foame, nu ne este frig, nu ne paște extincția. Așa că fiți optimiști și totul se va rezolva”, a transmis Naftali Pirset tuturor celor care se tem în această perioadă.
Citiți AICI poveștile altor supraviețuitori ai Holocaustului!
Când facem bine, #nefacembine.
Fotografii: Getty Images/Channel 12
Vezi și VIDEO: Folosirea corectă a măştii chirurgicale. #PoartăMască
Gallery