• PRO TV
  • Ce recomandări are Organizația Mondială a Sănătății pentru părinți, în timpul pandemiei de coronavirus?

Ce recomandări are Organizația Mondială a Sănătății pentru părinți, în timpul pandemiei de coronavirus?

Ce recomandări are Organizația Mondială a Sănătății pentru părinți, în timpul pandemiei de coronavirus?

Perioada de izolare din timpul pandemiei de coronavirus reprezintă o provocare pentru părinți. 

Chiar dacă mulți își doresc de ceva vreme să aibă mai mult timp pentru copiii lor, la fel de mulți sunt în prezent copleșiți de această situație, venită fără niciun fel de planificare concretă. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății a enunțat o serie de recomandări pentru părinți, în așa fel încât aceștia să facă față cât mai bine acestei perioade. 



Informațiile sunt traduse și adaptate în română de site-ul oradebiologie.ro 

ÎN GALERIA FOTO PUTEȚI VEDEA ILUSTRAȚII CU SFATURILE OMS-ÎN LIMBA ROMÂNĂ ȘI ÎN ENGLEZĂ

Iată recomandările făcute de Organizația Modială a Sănătății:

Timpul unu-la-unu
 
Nu poți merge la serviciu? Școlile sunt închise? Ești îngrijorat de situația finaciară? Este normal să te simți stresat și copleșit.
 
Suspendarea cursurilor școlare este, de asemenea, o șansă pentru a întări relațiile cu copiii și adolescenții noștri. Timpul unu-la-unu este gratuit și distractiv. Îi face pe copii să se simtă iubiți și în siguranță și le arată că sunt importanți.
 
Rezervă-ți timp pentru a-l petrece cu fiecare copil în parte!
 
Pot fi doar 20 de minute sau mai mult – depinde de noi, la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât copiii sau adolescenții să aștepte cu nerăbdare să stați împreună.

Întreabă-ți copilul ce i-ar plăcea să facă!
 
Alegerile proprii le construiesc încrederea în sine. Dacă vor să facă ceva care nu este în regulă cu privire la distanțarea socială, atunci ai posibilitatea să discuți cu ei despre acest lucru.
 
Idei de activități cu bebelușul
 
Copiază-i expresiile faciale și sunetele
Intonați cântece, compuneți muzică, folosind o oală și linguri
Stivuiți căni sau construiți blocuri de jucărie
Spune-i o poveste, citește-i dintr-o carte sau arată-i fotografii
 
Idei de activități cu adolescentul
 
Vorbiți despre ceva care îi place: sport, muzică, celebrități, prieteni
Gătiți împreună mâncarea preferată
Faceți exerciții împreună pe muzica preferată
 
Oprește televizorul și telefonul. Acest timp este fără virus!


Idei de activități cu copilul mic
 
Citiți o carte sau priviți imagini
Realizați desene cu creioane colorate sau creioane simple
Dansați pe muzică sau intonați cântece
Faceți treburile casnice împreună - faceți un joc din curățenie și gătit
Ajută-l la teme

Ascultă-i, privește-i. Acordă-le atenția ta deplină. Distrează-te!

 
Gândește pozitiv
 
Este greu să fim pozitivi atunci când copiii sau adolescenții ne înnebunesc. De cele mai multe ori le spunem „Nu mai face asta!”. Copiii vor face ceea ce le cerem dacă le oferim instrucțiuni pozitive și îi lăudăm pentru ceea ce au făcut corect.

Spune-i comportamentul pe care vrei să-l vezi
 
Folosește cuvinte pozitive atunci când îi spuneți copilului ce trebuie să facă, cum ar fi „Te rog să-ți pui hainele în ordine” (în loc de „Să nu faci mizerie”)

Secretul este în modul de transmitere a mesajului
 
Țipând la copilul tău te va face să fii mai stresat și mai agitat. Obține atenția copilului tău spunându-i pe nume. Vorbește-i pe un ton calm.

Laudă copilul pentru o faptă bună
 
Încearcă să lauzi copilul sau adolescentul atunci când a făcut o faptă bună. Este posibil să nu se observe imediat, dar îl vei vedea făcând din nou acel lucru. Este o reasigurare pentru el să vadă că îți pasă.

Ține-te de cuvânt, nu exagera când îi ceri ceva
 
Copilul face de fapt ceea ce îi ceri? Este foarte greu pentru un copil să tacă sau să stea liniștit o zi întreagă, mai ales când este într-un spațiu închis, dar poate să stea liniștit timp de 15 minute în timp ce vorbești la telefon.
 
Ajută-ți adolescentul să rămână conectat
 
Adolescenții au, mai ales, nevoie să poată comunica cu prietenii. Ajută-ți adolescentul să se conecteze prin intermediul rețetelor sociale, păstrând distanțarea socială. Puteți face acest lucru împreună.


Structurează
 
COVID-19 ne-a furat munca zilnică, rutina casnică și rutina școlară. Sunt momente dificile pentru copii, adolescenți, dar și pentru tine. Stabilirea unei noi rutine te poate ajuta.
 
Creează o rutină zilnică flexibilă, dar consecventă

Realizează un program zilnic pentru tine și copiii tăi, care include activități structurate, precum și timp liber. Acest lucru poate ajuta copiii să se simtă mai siguri și să se comporte mai bine.
Copiii sau adolescenții pot ajuta la planificarea zilei în curs, ca și cum ar proiecta un orar școlar. Copiii îl vor respecta mai bine dacă vor ajută la realizarea acestuia.
Include exerciții fizice în fiecare zi – acest lucru elimină stresul și ajută copiii cu multă energie.
 
Învață-ți copilul să păstreze o distanță sigură

Dacă măsurile îți permit acest lucru, în țara în care locuiești, poți scoate copiii afară.
De asemenea, puteți scrie scrisori și desena imagini pentru a le împărtăși cu oamenii. Puneți-le în afara casei pentru ca alții să le vadă!
Poți vorbi cu copilul tău despre măsurile de igienă și de protecție pe care le întreprindeți. Ascultă-i sugestiile și ia-le în serios.
 
Faceți din spălatul mâinilor o distracție
 
Creează o melodie de 20 de secunde pentru spălarea mâinilor. Adăugă acțiuni! Oferă copiilor puncte și laudă-i pentru spălatul pe mâini periodic.
Faceți un joc pentru a vedea de câte ori ne putem atinge fețele cu o recompensă pentru cel mai mic număr de atingeri (puteți număra unul altuia).

 
Ești model de comportament pentru copilul tău
 
Dacă exersezi să păstrezi distanțarea socială, igiena personală riguroasă și să îi tratezi pe ceilalți cu compasiune, în special pe cei bolnavi sau vulnerabili, copiii sau adolescenții vor avea ce să învețe de la tine.
 
La sfârșitul fiecărei zile, oferă-ți un minut pentru a te gândi la ziua care a trecut. Amintește-i copilului tău un lucru pozitiv sau distractiv pe care l-a făcut.
 
Laudă-te pentru ceea ce ai făcut bine azi. Ești o vedetă!
 
Comportament greșit
 
Toți copiii se comportă greșit. Este normal atunci când copiii sunt obosiți, le este foame, frică sau învață să fie independenți. Și ne pot înnebuni atunci când suntem blocați în casă.
 
Redirecționează

Cu cât observăm mai rapid un comportament greșit, cu atât mai bine putem redirecționa atenția copiilor de la acesta spre unul corect.
Oprește-l înainte să înceapă! Când încep să se neliniștească, îi poți distrage atenția cu ceva interesant sau distractiv: „Vino, te rog, și hai să ne jucăm împreună!”.

Ia o pauză!
 
Vrei să țipi? Oferă-ți o pauză de 10 secunde. Inspiră și expiră lent de cinci ori. Apoi încearcă să răspunzi și să explici într-un mod calm.
 
Folosește consecințele
 
Consecințele ne ajută să învățăm copiii să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce fac. De asemenea, permit disciplinarea într-un mod controlat. Acest lucru este mai eficient decât lovirea sau țipatul.
 
Oferă-i copilului tău posibilitatea să-ți urmeze sfaturile înainte de a-i arăta consecințele.
Încearcă să rămâi calm când îi arăți consecințele faptelor rele.
Asigură-te că consecințele sunt duse la capăt. De exemplu, luarea telefonului unui adolescent timp de o săptămână este greu de aplicat. A-l lua timp de o oră este mult mai realist.
Când consecința s-a terminat, oferă-i copilului șansa de a face ceva bun și răsplătește-l pentru asta.
 
Timpul unu-la-unu, răsplata pentru că sunt cuminți și pentru rutina consecventă vor reduce comportamentul greșit.
Oferă copiilor și adolescenților tăi activități casnice cu responsabilități. Asigură-te că este ceva ce pot face. Laudă-i când o fac!


 

Vorbește despre COVID-19

Fii dispus să vorbești. Copiii tăi au auzit deja ceva. Tăcerea și secretele nu ne protejează copiii. Onestitatea și deschiderea o fac. Gândește-te cât de mult vor înțelege. Tu îi cunoști cel mai bine.

Fii deschis și ascultă!

Permite-i copilului să vorbească liber. Pune-le întrebări deschise și află câte informații cunosc deja.

Fii sincer!
 
Verifică dacă copilul tău este bine. Reamintește-i că îți pasă și că îți poate vorbi oricând. Apoi, faceți ceva distractiv împreună!
 
#StaiAcasă-PE PRO TV PLUS AI VIAȚA BATE VLOGUL-SEZONUL 2




FOTO: SHUTTERSTOCK/ FACEBOOK ORADEBIOLOGIE

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni