ß
Patriarhul Daniel a aprobat o serie de recomandări ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la desfășurarea ceremoniilor de Florii și Paște.
Credincioșii ortodocși au fost înștiințați că slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare şi cele de Sfintele Paşti vor fi săvârşite în biserici fără enoriași. Pentru a reduce riscul răspândirii infecției cu coronavirus, Biserica a luat mai multe măsuri în vederea protejării sănătății credincioșilor.
Pelerinajul de Florii din acest an a fost suspendat. Conform Patriarhiei, citată de basilica.ro, ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică în Sâmbăta lui Lazăr (11 aprilie 2020). Ele vor fi distribuite, de voluntari, credincioșilor din parohie care solicită acest lucru. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.
În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, după Sfânta Liturghie. Paștile vor fi distribuite enoriașilor în zilele de vineri și sâmbătă, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Prescurile vor fi ambalate igienic. Totodată, personalul care se va ocupa de această sarcină va purta mască şi mănuşi de protecţie.
Credincioșii care vor să ia Paști de la biserică trebuie să știe că accesul la locurile special amenajate va fi organizat în zilele premergătoare Sfintelor Paști. Reprezentanții Bisericii menționează că vor fi respectate regulile sanitare recomandate de autorități referitoare la purtarea măștii și păstrarea distanței sociale.
Credincioșii vârstnici şi bolnavi, care nu se pot deplasa, vor primi Paştile la domiciliu, cu ajutorul voluntarilor, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de fiecare parohie.
Biserica Ortodoxă Română intenționează să păstreze tradiția începută în anul 2009 și să aducă Lumina Sfântă de la Ierusalim. Aceasta va fi adusă la București sâmbătă, 18 aprilie, iar spre seară va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Otopeni.
Când facem bine, #nefacembine.
Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. „Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare”, spun reprezentanții cancelariei Sfântului Sinod pentru sursa citată.
Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare, seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni.
Slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00.
„În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea Slavă Sfintei…, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi (cădelnița – n. red.) spre cele 4 puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii”, se arată în decizia Sfântului Sinod.
La ora 00.00 noaptea, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
Reprezentanții Bisericii mai arată că orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate. Cancelaria Sfântului Sinod precizează că, în timpul stării de urgență, „toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”.
Fotografii: Agerpres
Gallery