• PRO TV
  • INTERVIU cu dom’ Profesor de Psihologie Nansi Lungu:Uneori, iadul sunt ceilalți. Alteori, dimpotrivă, ceilalți sunt Raiul

INTERVIU cu dom’ Profesor de Psihologie Nansi Lungu:Uneori, iadul sunt ceilalți. Alteori, dimpotrivă, ceilalți sunt Raiul

INTERVIU cu dom’ Profesor de Psihologie Nansi Lungu:Uneori, iadul sunt ceilalți. Alteori, dimpotrivă, ceilalți sunt Raiul

Pandemia de coronavirus ne ține în case, pe toți. Cu copii, soacră și purcel, lucru de acasă, gătit, lecții la distanță și o doză semnificativă de claustrofobie, pe ici, pe colo. În aceste zile, suntem foarte îndreptățiți, din multe puncte de vedere să spunem: ”Simt că o iau razna!”. 

Și pentru că toată lumea cere sfaturi de la terapeuți, noi am ales o privire de ansamblu, venită de la un profesor în psihologie. În primul rând, predă Psihologie la Facultatea de Psihologie. Deci, este profesor. În al doilea rând, nu neapărat în ordinea remunerațiilor, este șeful fondator al unui departament de psihologie a consumatorului într-o companie privată importantă. 

Atunci când nu știi ce te-a convins să cumperi, totuși, acel produs, îți spunem noi: sunt șanse mari să te fi convins Nansi Lungu...

Salut, Nansi. Tu simți că o iei razna?

Nu. Nu resimt într-un mod deosebit perioada aceasta de izolare. Nu pentru că sunt eu ceva special, ci pentru că a coincis cumva cu o perioadă în care intenționam să mă retrag puțin. Să mă reconstruiesc. Rămăseseră o mulțime de lucruri de făcut, din spate. O mulțime de cărți necitite. Mă odihnesc mai mult, mă concentrez mai mult, la mai puține lucruri.

Discutăm de auto-izolare, o perioadă lungă de timp. Putem să o luăm razna?

Cu siguranță, o poți lua razna. Acum, depinde și de cum definim termenul, dar dacă ne uităm puțin, avem cazuri de cosmonauți care s-au bătut pe stația orbitală, cercetători la Polul Nord care s-au omorât în urma uni joc de șah, Divizia Nucleară a USA, care s-a îmbătat în buncărele nucleare, deci este evident – izolarea poate produce efecte de genul ăsta. Ne paște pe noi o astfel de chestiune ? Mai degrabă, nu. Nu ne aflăm în izolare totală, este o izolare parțială, avem la dispoziție o casă întreagă, cu tot felul de resurse.

Gândiți-vă câte lucruri am adunat în casă. Câte lucruri de care nu mai știm, care merită atenția noastră...

Perioada prin care trecem este una în care ne aflăm și alături de niște oameni. Acest ”alături” vine cu două tăișuri. Uneori, iadul sunt ceilalți. Alteori, dimpotrivă, ceilalți sunt Raiul.

Cu siguranță, există oameni în poziții psihologice delicate, și de ei trebuie să avem grijă acum. Depresiile cronice se pot adânci, pot deveni mai greu suportabile.

Factorul de anxietate este generat, în special, de senzația de nesiguranță. Nu știm ce urmează, nu știm cum evoluează lucrurile. Aici intervine rolul foarte impotant al celor mai puternici psihic. Rolul de suport. Necesar și înainte, și în timpul, și după pandemie.

În rest, ca să formulez așa, vorbind despre ”omul normal”, nu ar trebui să interpretăm situația actuală ca fiind dezastruoasă. A o lua razna, în cazul ăsta, înseamnă doar a simți tensiuni mai mari, poate chiar va genera impulsuri de izolare completă, sau violente. Totul ține de capacitatea noastră de a ne controla reacțiile. Patologic, nu o vom lua razna. 

Avem metode să ne păzim de ”razna”?

Cheia este consumul de energie. Mintea se va uita în jur și va alege calea cu cel mai mic consum enegetic. Asta face ea. Și atunci, poți să ajungi ușor într-o stare de lipsă completă de activitate. De asta trebuie să ne ferim. Avem o grămadă de lucruri de făcut în casă. Primele zile sunt mai grele, însă avem soluții. Avem lucruri noi de învățat, lucruri vechi de aprofundat. Putem ajuta pe cei din jurul nostru, în multe aspecte. Avem lucruri de făcut. Dacă le facem, ele vor deveni ”cealaltă rutină”. 

În ceea ce privește copiii, trebuie să le dăm senzația că suntem într-un fel de vacanță, însă sub nicio formă nu trebuie lăsați fără program pe termen lung. 

Pentru a ne organiza, vom împărți situațiile ”razna” în mai multe categorii. Te invit cu amabilitate să alegi unde te simți vizat, citește și acționează!

Nansi, oamenii se află acum într-o situație specială. Aparent, suntem toți prizonieri la domiciliu. Și asta vine cu niște schimbări. Schimbările vin cu niște efecte psihologice. Toți trăim aceleași vremuri, însă în realitate, ”detenția” este diferită pentru fiecare în parte, în funcție de împrejurări. Să trecem prin ele:

Simt că o iau razna! - prea mulți copii pe capul meu, toată ziua!

”Adevărul este că ai o șansă nesperată să îmbunătățești relația cu ei, unde este nevoie. Ai șansa de a-i cunoaște mai bine și de a da o nouă direcție relației pe care o ai cu ei. Poți să-i înveți lucruri noi, poți să înveți de la ei. Dacă reușești să construiești ceva în relația cu copiii tăi, în această perioadă, acel ceva are toate șansele să dureze o perioadă lungă de timp. Fă-le un program, dar ai grijă să aveți și momente în care stați separați. Cu puțină creativitate, poți să devii eroul lor. Este bine să fii eroul copiilor tăi. Mai ales că există studii de specialitate care au arătat că cei care îi ajută pe cei din jur, cei care devin modele, au o viață mai lungă și mai fericită. Nu uita de premiere! Păstrează timp și pentru tine, nu te neglija. Altfel, riști să o iei razna”...

Simt că o iau razna! - prea multă nevastă/prea mult bărbat pe capul meu...

”Adulții își fac mai ușor program separat. Nu băltiți împreună, găsiți activități. Sunt câteva studii interesante care spun că doar a vă uita la filme împreună s-ar putea să vă crească sistemul imunitar. Ar putea fi un moment bun să reinventați relația, dacă este nevoie. Foarte important! - nu faceți aceleași lucruri pe care le făceați înainte. Dați-vă un soi de restart creativ”.

Simt că o iau razna! - Unul stă toată ziua pe știri, eu nu-mi mai văd capul de treabă...

”Adevărul este că ar fi bine, nici tu nici el, să nu mai stați atât pe știri. Mai multe știri egal mai multă nefericire. Măsoară rar. Vrei să vezi ce s-a mai întâmplat? Uită-te din când în când, o să-ți placă mai mult, o să te deprime mai puțin. Dacă ai camera ta separată, folosește-o din timp, cât de des poți. Dacă totuși împărțiți același spațiu și se uită non-stop la știri, este nevoie de o negociere. Propune să vă uitați împreună la altceva, sau implică-l/o în munca ta. S-ar putea să-l/o îngrozească atât de tare, încât nu va mai avea nevoie de știri”. 

Simt că o iau razna! - Stau cu soacră-mea, acum, 24 de ore pe zi...

”Iată un moment perfect pentru a reflecta asupra ce ai de făcut să nu mai stai cu soacra. Și dacă nu prea ai încotro și trebuie să stai cu ea, nu uita niciodată! – dincolo de a fi soacră, este un om. Și orice om are pasiunile, slăbiciunile și satisfacțiile lui. Găsește-le, și s-ar putea să ai o zi ceva mai plăcută”.

Simt că o iau razna! - Nu ne înțelegeam nici înainte, dar acum?!

”Da, asta este o situație complicată. Asta este o ”pedeapsă” pentru că ai întârziat foarte mult rezolvarea problemelor. Aici, o poți lua razna. Și trebuie să atrag atenția: situații de genul acesta sunt foarte periculoase. Crește violența în familie, crește numărul de divorțuri. Îmi vine în minte declarația unui cosmonaut de pe Stația Spațială, care spunea că petrecea cel mai mult timp aplanând conflicte. Asta ai de făcut: aplanează conflictele. Dacă nu poți să faci saltul la a te reinventa, este obligatoriu să faci eforturi pentru a te certa cât mai puțin. Este o perioadă proastă să te cerți. Se amplifică orice conflict, incontrolabil”.

Simt că o iau razna! - sunt singur/ă și mă deprimă știrile

”Ține minte ce-am mai spus: mai puține știri, mai multă satisfacție. Dacă ești singur, este esențial să dai telefoane, să intri pe Facebook, să iei legătura cu oameni. Și să vorbești zilnic. Cu program! Singurătatea duce la boli de inimă, degradează per total sănătatea, nu e de glumit deloc cu ea. Când ești singur, restabilește legătura. Creierul nostru are o foame deosebită de a se conecta cu ceilalți. Singurătatea este cel mai periculos lucru, inclusiv singurătatea în doi sau în trei. Stai conectat”. 

Simt că o iau razna! - Mi-e frică de pandemie

”Este o idee bună să suni cunoscuți, dar este o idee și mai bună să suni specialiști. Aici te pot ajuta terapeuții, și o pot face mult mai mult decât îți poți imagina. Dacă teama este atât de mare, sună”. 

Simt că o iau razna! - Nu știu cu ce să-mi umplu timpul acasă...

”Aici ar trebui să ai grijă să înțelegi cum să ți-l umpli, în general. Dacă tu cu tine nu ești autonom, să știi că te paște o situație mult mai complicată decât a o lua razna în casă pentru că n-ai ce să faci. Poți să te deprimi, poți ajunge la o depresie de durată, poți să te pierzi pe tine. Asta nu mai ține de izolare sau nu. Fii creativ, uită-te spre propria persoană și construiește-ți felul de a fi. Cultivă-ți plăcerile. Nu aștepta niciodată să primești doar recompense externe. Dacă vrei satisfacție, motivație, este obligatoriu să fii în stare să-ți umpli timpul cu tot felul de lucruri. Trebuie să te simți bine cu tine. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni