• PRO TV
  • (P) 7 sfaturi utile pentru amenajarea camerei copilului

(P) 7 sfaturi utile pentru amenajarea camerei copilului

(P) 7 sfaturi utile pentru amenajarea camerei copilului

Atunci când vrei să amenajezi o cameră perfectă pentru copilul tău este necesar să iei în considerare o mulțime de factori. Lumina naturală, temperatura, dimensiunea sau forma mobilierului sunt aspecte ce influențează atmosfera din întreaga încăpere, de aceea trebuie să le acorzi toată atenția cuvenită. 

Camera copilului reprezintă universul său magic, locul în care micuțul tău își va construi amintiri ce-l vor însoți o viață, dar și un spațiu sigur, funcțional și cu potențial de transformare. Dacă ai nevoie de puțină inspirație pentru a-i crea o cameră de poveste, îți recomandăm câteva sfaturi care te vor îndruma în această misiune provocatoare.

1. Siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc

Cu toții ne dorim să le amenajăm copiilor spații impresionante, însă de multe ori nu toate obiectele din cameră sunt sigure pentru activitățile pe care aceștia le desfășoară. Așadar, ține cont ca în încăperea micuțului tău să așezi doar piese de mobilier cu colțuri rotunjite, sisteme de siguranță pentru prize, uși, ferestre sau pat. 

Indiferent de vârsta celui mic, podeaua nu trebuie să fie alunecoasă deoarece copiii întotdeauna aleargă grăbiți și se pot accidenta. Ia în considerare folosirea unui covor antiderapant ori a benzilor adezive antialunecare. De asemenea, nu uita că temperatura ideală pentru un copil, indiferent de anotimp este între 20-22 de grade Celsius, iar acest lucru este important de menținut pentru siguranța celui mic.

2. Asigură-i cât mai multă lumină naturală

Sursele de iluminat artificiale foarte puternice ori în număr mare nu-și au locul în camera copilului. Acesta trebuie să înțeleagă foarte bine diferența dintre noapte și zi, așa că pe parcursul zilei trebuie să aibă parte de multă luminozitate, mai ales dacă scrie ori citește, iar când este întuneric e suficientă o lumină de veghe cât mai slabă. De altfel, un singur corp de iluminat principal și o veioză sunt de ajuns pentru cel mic.

3. Împarte camera în zone de interes

Pentru un copil, camera sa reprezintă întregul său univers, spațiul în care își petrece cea mai mare parte a timpului atunci când este acasă. De aceea, pentru a-i facilita desfășurarea tuturor activităților fără nici un fel de probleme, amenajează-i încăperea pe zone diferite – spațiu pentru odihnă, loc de joacă, zona de studiu și partea de depozitare. O bună organizare a dormitorului îl va face pe copilul tău să-și mențină tot timpul lucrurile în ordine și să delimiteze foarte bine toate activitățile pe care le întreprinde în camera sa.

4. Alege un mobilier multifuncțional și adaptabil

În ceea ce privește mobilierul din camera copilului, alege piese clasice, din materiale de bună calitate, ce respectă normele de siguranță și își vor păstra aspectul în timp. Optează pentru elemente multifuncționale: sunt perfecte pentru a câștiga spațiu, dar și ca să i se potrivească copilului pe măsură ce crește. 

De pildă, un pat cu loc de joacă este util mai mult timp, la fel și un birou la care copilul poate să deseneze, iar mai târziu să-și facă temele. La fel, o bibliotecă pe perete va găzdui pe rând jucării și decorațiuni, apoi cărți ori trofee de la concursuri.   

5. Optează pentru culori neutre

La capitolul cromatică încearcă să găsești un compromis între preferințele copilului tău și culorile adecvate pentru copii. Poate cel mic își dorește nuanțe de roz, tonuri de verde aprins sau picturi cu personaje din desene animate, dar în scurt timp dorințele sale vor fi altele. Ia în considerare faptul că anumite culori, ca de exemplu roșu ori portocaliu, sunt obositoare și scad capacitatea de concentrare. 

Alege nuanțe precum albastru, galben deschis, verde pal, gri sau mov deschis, însă nu vopsi toți pereții într-o singură culoare. Autocolantele sunt o opțiune grozavă, mai ales că le poți da jos oricând de pe pereți fără să fie nevoie să zugrăvești. Dacă vrei o pată de culoare, încearcă să aduci veselie cu o lenjerie de pat specială, perdele, jucării, tablouri ori chiar ușile corpurilor de mobilier.

6. Folosește un covor ușor de curățat

Atât în primii ani de viață cât și mai târziu, podeaua va fi locul principal unde își va petrece timpul cel mic. Așadar, ca să-i oferi tot confortul de care are nevoie, amplasează un covor confortabil, din polipropilenă ori poliamidă, cu firul scurt, care să fie ușor de curățat. Evită nuanțele deschise și alege mai degrabă imprimeurile jucăușe, cu nuanțe liniștitoare și atractive.

7. Personalizează camera copilului

Indiferent de vârsta micuțului tău este esențial ca spațiul său propriu să fie personalizat cu diferite obiecte care să-i scoată în evidență caracterul. Fotografiile sunt indicate pentru a păstra aproape amintirile, dar poți decora pereții cu picturile sale, mai ales dacă-i face plăcere această activitate. Acordă atenție pasiunilor pe care copilul tău le are și amplasează în camera lui obiecte care să-i demonstreze personalitatea.

Nu este ușor să integrezi în camera copilului toate lucrurile de care acesta are nevoie și să obții totodată și un spațiu de vis, care să-i stimuleze creativitatea și să-i asigure o dezvoltare armonioasă. Totuși, cu puțină imaginație vei reuși să conturezi un loc perfect pentru cel mic, în care să beneficieze în permanență de confort și siguranță.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni