Startul Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia (2018) a coincis cu lansarea unui sistem de monitorizare a unor faze discutabile, ce pot influența intreaga soarta a meciului, prin comiterea unor greșeli grave de arbitraj.
VAR (Video Assistant Referee) este o tehnologie ce îi poate permite arbitrului central sa remedieze o faza din timpul meciului, pe care a judecat-o în mod eronat, ajutat fiind de un arbitru asistent video și trei adjuncți. Rolul acestei echipe de arbitri este de a revedea imaginile cu faza respectivă, pentru a-l alerta pe arbitrul central, în cazul în care decizia acestuia este contrazisă de reluările vizionate.
Cum functioneaza regula VAR?
În cazul unei faze controversate din timpul meciului, arbitrul central poate cere ajutorul VAR, pentru a stabili cu exactitate ce s-a intamplat. Însă exista și posibilitatea ca VAR sa ii sugereze prin cască arbitrului central vizionarea unei faze. În momentul in care se arbitrul central ia decizia ca faza respectivă sa fie realizata cu ajutorul tehnologiei VAR, acestea face un semn distinctiv in aer (sub forma unui triunghi), iar meciul este oprit pana cand echipa VAR ii transmite prin cască ce informații oferă imaginile video.
Centralul poate accepta direct informația primită de la VAR, însă poate revedea chiar el faza analizată de Video Assistant Referee, pe un display aflat la marginea terenului. Este important de precizat faptul ca arbitrul central are ultimul cuvant de spus, in privința deciziei finale asupra fazei respective. Echipa formată din patru arbitri este ajutată de patru tehnicieni video, cei care operează întreaga tehnologie si care aleg cele mai bune cadre cu faza pentru care s-a cerut VAR.
In ce situatii se poate aplica regula VAR?
Regula VAR se poate aplica în patru situații distincte (3 incidente personale + 1 incident administrativ):
În cazul marcarii unui gol
Echipa VAR îl poate ajuta pe arbitrul central sa analizeze o faza ce a dus la marcarea unui gol, în condițiile in care ar exista suspiciuni asupra valabilității acestuia.
În cazul acordarii unui penalty
Rolul VAR este de a se asigura că nu există decizii luate în mod eronat, în privința acordării / acordării unei lovituri de la 11 metri.
În cazul unui cartonaș roșu acordat direct
VAR se asigură de faptul că nu se iau decizii în mod eronat, în privința eliminarii / păstrării unui jucător in meci.
În cazul identificării unui anumit jucător
Arbitrul central avertizează / elimina jucătorul greșit, sau nu ii este clar care jucător trebuie sancționat, în urma unei anumite faze.
Controverse pe care VAR le-a provocat
Fiind introduse de mai bine de doi ani în unele dintre cele mai importante competiții naționale și internaționale, regulile VAR au împărțit lumea fotbalului in doua tabere. Manageri ai unor echipe de top, arbitri, fani, tipsteri și cei care plasează pariuri la fotbal, întreaga suflare fotbalistica a generat păreri PRO și CONTRA, vizavi de implicarea VAR-ului in luarea deciziilor.
Dacă utilitatea acestei tehnologii are menirea de a “prevala în continuare claritatea și evidenta acțiunilor”, conform declarațiilor recente ale lui Lukas Brud (secretar general al IBAF), anumite decizii (uneori la limita) ale sistemului VAR pun sub semnul întrebării fiabilitatea sa. Iată doar un exemplu în acest sens: la ultimul meci dintre Liverpool și Wolverhampton (1-0), oaspeților li s-a anulat un gol, pentru un offside de doar cativa centimetri.
“Nu trebuie sa petrecem mult timp pentru a găsi ceva marginal. Dacă trec mai mult minute pentru a vedea dacă este sau nu offside, asta înseamnă că nu este clar și evident, iar decizia inițială trebuie sa prevaleze”, a mai adaugat secretarul general IBAF, organismul responsabil pentru implementarea regulilor din fotbal.
În ultimele etape ale anului trecut, Norwich City, Brighton, Sheffield United si Wolverhampton si Crystal Palace au avut goluri anulate, în urma deciziilor intervențiilor VAR, de multe ori, la limita. Într-o conferință de presa, susținută la începutul lunii decembrie, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, afirma faptul că Internațional Board “trebuie sa clarifice” regulile VAR, mai ales în privința henturilor si a offside-urilor.