ß
Produsele bio sunt produsele crescute în mod natural, fără a fi tratate cu pesticide sau produse chimice. În plus, sunt crescute după regulile naturii, fără a fi forţate sau modificate genetic.
Prin urmare, produsele bio sunt naturale şi sănătoase. Cu toate că devin tot mai populare pe piaţă, puţini oameni cunosc motivele pentru care consumatorii ar trebui să facă trecerea la produsele bio.
De ce ar trebui să consumăm produse bio şi să încurajăm agricultura ecologică
Produsele bio oferă o gamă largă de beneficii pentru cultivatori, producători, expeditori, comercianţi şi consumatori. Pe lângă beneficiile alimentare, producţia bio contribuie la protecţia mediului, a solului, a vegetaţiei, a pădurilor, a apelor şi a animalelor sălbatice sau chiar domestice. De asemenea, producţia bio ajuta la combaterea naturală bolilor şi a dăunătorilor, controlul ţânţarilor şi a căpuşelor, fără a mai fi necesare insecticidele sau pesticidele.
În timp ce beneficiile pentru sănătate tind să fie indirecte, beneficiile utilizării substanţelor biologice în aplicaţiile agricole tind să fie directe. În plus, acestea îi ajută pe producători să ofere produse bio de calitate, sănătoase şi accesibile consumatorilor din întreaga lume.
Prin modul de a acţiona raţional şi direcţional, bio controlul permite cultivatorilor să menţină populaţiile benefice de insecte (prădătorii naturali) pe câmpurile lor, reducând dependenta de pesticide chimice convenţionale. Producţia bio ajuta cultivatorii nu numai să gestioneze eficient dăunătorii, dar şi să promoveze siguranţă mediului - flora sau fauna - ceea ce este de o mare importanţă.
Iată 10 dintre beneficiile produselor bio, sau 10 motive pentru care ar trebui să te orientezi către acestea.
1. Produsele bio nu conţin pesticide
Acesta este unul dintre motivele cele mai importante pentru care produsele bio sunt mai sănătoase. În agricultură convenţională se utilizează multe pesticide care s-au dovedit neurotoxice, alergene şi cancerigene. Acest lucru înseamnă că mai mult de jumătate din fructele şi legumele consumate conţin reziduuri deunătoare organismului.
Cu toate că autorităţile în domeniul sănătăţii ne asigura că nivelurile de securitate nu sunt compromise, studiile arată că, în medie, consumăm 0.4 mg de pesticide pe fiecare kilogram de fructe sau legume. Pesticidele sunt dăunătoare, ele fiind concepute pentru a ucide, iar studiile au dovedit că acestea pot genera probleme neurologice, cancer, infertilitate, greaţă, vărsături, diaree, alergii, astm, probleme respiratorii, erupţii cutanate şi alte probleme ale pielii, ADHD, defecte la naştere şi multe altele.
Prin consumul de produse bio, se elimină complet riscul de a consuma pesticide. De asemenea, produsele bio au un conţinut mai mic de metale toxice, cum ar fi cadmiul.
2. Produsele bio conţin mai multe vitamine şi minerale
Studiile arată ca fructele şi legumele bio sunt mai bogate în vitamine şi minerale. Acest lucru se datorează diferenţelor de îngrăşăminte utilizate, compoziţia solului şi a faptului că recoltele nu sunt forţate.
În plus, există dovezi tot mai multe care arată că produsele bio, nefiind tratate biologic, au caracteristici organoleptice superioare. Din fericire, tot mai mulţi consumatori realizează valoarea produselor bio şi se orientează către acestea, ceea ce generează o creştere a cererii şi, în scurt timp, o scădere considerabilă a costurilor şi a preţurilor.
Datorită aportului crescut de minerale şi vitamine, produsele bio sunt de aproape 6 ori mai concentrate şi mai sănătoase decât produsele non bio.
3. Produsele bio sunt mai gustoase şi mai proaspete
A devenit un lucru obişnuit să auzi ca legumele nu mai au acelaşi gust ca odinioară. Cu toate acestea, produsele bio păstrează aroma şi savoarea legumelor, aşa cum ni le amintim. Acesta ar fi un alt motiv care recomandă consumul de legume şi fructe bio.
Îngrăşămintele chimice cresc conţinutul de apă din produse. Produsele bio, însă, având un conţinut mai mic de apă, au o concentraţie mai mare de arome, ceea ce le face mult mai gustoase.
Cu toate că gustul este subiectiv, dacă alegi produsele bio, ai şanse mai mari să beneficiezi de legume şi fructe mai gustoase şi mai proaspete. Aceste conţin mai puţini conservanţi artificiali, aşa că stau pe raft mai puţin timp, ceea ce este o garanţie a faptului că produsele sunt mereu proaspete. În plus, alimentele bio nu conţin arome false chimice, astfel încât gustul adevărat este cel care predomină.
4. Produsele bio conţin mai puţini aditivi
Industria alimentare convenţională se bazează pe cantităţi mari de aditivi meniţi să îmbunătăţească gustul, textura, aspectul şi durata de viaţă a produselor, reducând, totodată, costurile înregistrate cu acestea. Se pare că unii dintre aceştia, în cantităţi mari, sunt dăunători pentru sănătate generând alergii şi creşterea hiperactivităţii copiilor.
Pe de altă parte, produsele bio conţin doar o mică parte din aceşti aditivi, aceştia fiind sănătoşi şi neridicând nici o problemă pentru sănătate.
5. Produsele bio sunt mult mai sigure
Comisia Europeană a stabilit că produsele bio să treacă prin cel puţin un examen anual care să garanteze securitatea proceselor de producţie care sunt urmărite cu foarte multă atenţie. În cazul produselor bio, controalele de calitate sunt foarte riguroase, motiv pentru care acestea sunt alimente sigure şi sănătoase.
O alimentaţie bazată pe consumul de produse organice generează creşterea consumului de vitamine, minerale, antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali. Alimentele organice sunt mai hrănitoare, contribuind la sănătatea organismului care are nevoie elemente nutritive de calitate.
6. Produsele bio conţin mai mulţi antioxidanţi şi sunt tot mai accesibile
Un articol publicat în British Journal of Nutrition releva faptul că produsele bio conţin aproape cu 69% mai mulţi antioxidanţi decât fructele şi legumele convenţionale. Aceştia ajuta la prevenirea degenerării celulelor şi protejează sistemul cardiovascular. Astfel, consumul unui singur produs bio poate echivala cu consumul a 6 produse de acelaşi fel din categoria celor convenţionale.
Un alt avantaj al alimentelor bio este raportul preţ versus calitate. Cu toate că oamenii percep preţurile acestora ca fiind mai mari decât la produsele obişnuite, ei beneficiază de un aport de până la 6 ori mai bun de minerale şi vitamine şi de o calitate net superioară. Pe de altă parte, cu cât numărul consumatorilor de produse bio va creşte, companiile vor încerca să satisfacă cererile cu preţuri mai bune şi mai competitive. Singura modalitate prin care consumatorii pot arăta că sunt interesaţi de produsele bio la preţuri accesibile, este să cumpere cât mai des produse organice de calitate. Achiziţiile ecologice fac acum diferenţa pe termen lung.
7. Produsele bio creează generaţii viitoare puternice
Studiile au arătat că substanţele chimice, pesticidele din alimente şi alţi poluanţi pot traversa placenta ajungând la făt şi influenţându-i dezvoltarea intrauterină. Toate aceste pesticide şi toxine sunt factori de risc pentru sănătatea bebeluşilor. Multe studii leagă pesticidele de greutatea scăzută, defecte la naştere, probleme neurologice şi de comportament, funcţie hormonală perturbată, autism şi cancer. De asemenea, pesticidele şi substanţele chimice au fost legate de infertilitate, atât la femei cât şi la bărbaţi.
Pe de altă parte, dacă viitoarea mămica va alege produsele bio, care nu conţin pesticide şi toxine, îşi expune copilul al mai puţini factori de risc pentru sănătate. Altfel spus, produsele bio ajuta la crearea unor generaţii de copii puternici şi sănătoşi.
8. Produsele organice contribuie la păstrarea apei curate
Pesticidele şi substanţele chimice utilizate la culturile tradiţionale ajung în pânză freatică şi apoi în apa lacurilor sau a oceanelor, infestând în cele din urmă apă potabilă. Companiile care utilizează pesticidele în mod incorect pot contamina solul şi, în cele din urmă, apă potabilă. Multe pesticide nu se descompun în apă şi rămân prezente mulţi ani.
Pe de altă parte, metodele de creştere a legumelor şi fructelor bio, datorită faptului că nu implică utilizarea pesticidelor şi a toxinelor, contribuie la menţinerea curată a apei potabile.
9. Produsele bio contribuie la protejarea animalelor
Animalele sălbatice, peştii şi păsările depind de natură, plante sănătoase, pâraie, râuri şi lacuri cu apă curată. Pesticidele care ajung în natură, infestează mediul, plantele şi apa care reprezintă habitatul multor animale. Acesta este motivul pentru care produsele bio, a căror producţie nu implică utilizarea de pesticide şi toxine, protejează animalele sălbatice.
Mai mult, tehnologiile utilizate pentru creşterea ecologică a animalelor, implica norme zootehnice care se concentrează pe modul în care animalele sunt hrănite şi tratate medical, dar şi pe un stil de viaţă mai puţin traumatizant pentru acestea.
10. Produsele bio contribuie la scăderea eroziunii solului şi la conservarea combustibilului fosil
Studiile realizate au arătat că eroziunea solului este o ameninţare pentru alimentaţie, dar şi pentru mediu, provocând inundaţii sau secetă. Eroziunea solului are ca rezultat excesul de praf în aer şi poluarea aerului. Mai mult, acest praf poate fi un mijloc de propagare a bolilor infecţioase, printre care antraxul sau tuberculoza.
Cultivarea pentru conservare a solului, culturile de acoperire şi alte metode de cultivare durabile utilizate în fermele ecologice, contribuie la controlul eroziunii solului. De asemenea, solul din fermele organice nu conţine pesticide, deci nu reprezintă un factor de risc pentru infiltrarea acestora în aer.
În producţia agricolă convenţională se utilizează mult mai mulţi combustibili fosili decât în producţia de produse bio. De fapt, studiile arată că metodele agricole durabile pot utiliza până la 56% mai puţină energie fosilă decât metodele convenţionale.
Cumpărarea alimentelor bio, cum sunt cele găsite la DriedFruits.ro, susţine agricultura durabilă, care, la rândul său, păstrează combustibilul fosil neregenerabil, economiseşte banii cheltuiţi cu resurse energetice şi reduce impactul asupra încălzirii globale.