ß
  • PRO TV
  • Epidemia de coronavirus | Ce înseamnă scenariul 4 de protecție în fața Covid-19

Epidemia de coronavirus | Ce înseamnă scenariul 4 de protecție în fața Covid-19

Epidemia de coronavirus | Ce înseamnă scenariul 4 de protecție în fața Covid-19

Scenariul 4 de protecție în fața Covid-19 este o certitudine în România, iar autoritățile medicale se pregătesc pentru instituirea unor noi măsuri de limitare a răspândirii infecției.

Gradul 4 de alertă va fi instituit în România în momentul în care numărul de îmbolnăviri va trece de 2.000. În ritmul în care se depistează noi cazuri, autoritățile estimează că acest lucru se va întâmpla în cursul zilei de luni (30 martie) sau în cursul zilei de marți. În prezent avem 1.760 de cazuri pozitive (duminică, 29 martie, ora 13.00).

Autoritățile se gândesc să emită încă o ordonanță militară, pentru instituirea unor restricții suplimentare.

Iată măsurile care se vor lua în scenariul 4!

Capacitatea de spitalizare crește

Nu mai puțin de 36 de spitale din România, clasificate ca unități medicale de suport, vor găzdui pacienți cu coronavirus. Acest lucru înseamnă un aport de 8.000 de paturi. Numărul total de paturi disponibile pentru bolnavii de Covid-19 va urca la 10.000.

Cazurile de Covid-19 ușoare vor fi tratate la domiciliu, sub supraveghere de specialitate, sau în hoteluri și spații special amenajate în acest scop. Un exemplu este spitalul de campanie instalat în doar câteva zile, de Armată, în curtea Institutului „Ana Aslan” din Otopeni. 

Cazurile moderat-severe vor fi tratate în spitalele de boli infecțioase, iar cele grave în secțiile de terapie intensivă, cu suport ventilator sau cardiac.

Citește și: Primul tânăr fără afecțiuni cronice care a decedat de Covid-19, în România. Avea doar 39 de ani


Testări de Covid-19 extinse

Testările pentru depistarea cazurilor pozitive vor fi extinse la toate persoanele implicate în procesul de stopare a epidemiei: personalul medical și din cadrul instituțiilor care intervin direct în gestionarea acestei crize medicale.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că specialiștii ministerului au propus colegilor din MAI să includă, într-o viitoare ordonanță militară, noi măsuri de protejare a personalului medical și a persoanelor cu vârstă înaintată.

Avem nişte propuneri pe care le-am făcut la colegii noştri de la Ministerul de Interne ca într-o ordonanţă militară viitoare să putem cuprinde şi acest punct, în care să ne protejăm vârstele extreme şi să ne protejăm şi pe cei cu comorbidităţi”, a spus demnitarul la Digi24.

Reguli noi de carantină

Odată cu intrarea în etapa a 4-a de luptă cu Covid-19, regulile de carantină s-ar putea modifica. Prof. dr. Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a declarat că nu este exclus ca anumite zone din țară să fie plasate în carantină totală, temporar, după modelul regiunilor din Italia.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO: Un bărbat din Iași, călare pe cal în plină pandemie pe străzile orașului

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni