ß
Directorul general a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat statele și cetățenii lor că fac o greșeală imensă.
Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a adresat lumii, vineri, cu un mesaj cât se poate de clar: tratamentele experimentale pentru COVID-19 trebuie să înceteze. Directorul OMS a explicat că statele și cetățenii lor pot creea alte probleme de sănătate dacă nu iau medicamente care au fost, în prealabil, încercate în cadrul unor studii clinice.
„Facem un apel către toți oamenii și statele din lume să se abțină de la a utiliza terapii despre care nu s-a demonstrat că sunt eficiente în tratarea Covid-19. Istoria medicinei este plină de exemple de medicamente care au funcționat pe hârtie sau în eprubetă, dar care nu au funcționat pe oameni sau care chiar au făcut rău”, a avertizat directorul organizației în conferința de presă zilnică, susținută la sediul din Geneva al OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a dat exemplul celei mai noi epidemii de Ebola (2018-2019), în timpul căreia s-au folosit medicamente despre care se credea că sunt eficiente. Timpul și testele clinice realizate ulterior au demonstrat că ele nu erau bune deloc.
Oficialul nu a menționat tratamente folosite în prezent pentru Covid-19 care nu au fost testatate în prealabil, dar este știut că Franța a aprobat folosirea clorochinei (un tratament pentru malarie) în cazurile de infectare cu coronavirus.
Vrei să știi cum ne putem face bine? Intră AICI! #nefacembine
Și președintele SUA, Donald Trump, a susținut necesitatea aprobării acestui medicament, însă specialiștii de peste Ocean spun că tratamentul nu are suficiente teste la activ.
La o zi după anunțul președintelui, medicul infecționist Anthony Fauci a afirmat că dovada că medicamentul pentru malarie – clorochina – funcționează și pentru Covid-19 este una „anecdotică”.
Directorul OMS a dat și o veste bună, potrivit căreia câțiva pacienți de Covid-19 din Norvegia și Spania vor intra într-o campanie de testare a unor medicamente.
Medicii români folosesc diferite scheme de tratament aprobate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania. Se pare că cea mai eficientă combinație este cea utilizată de dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Vezi detalii AICI!
Fotografii: Getty Images/Shuttersctock
Vezi și VIDEO: A apărut CORONAburger-ul. Inventatorul a primit sute de comenzi în ziua lansării
Gallery