Winston Churchill spunea: „Dacă treci prin iad, continuă să mergi, nu te opri.” Pornind de la rețeta sa, care l-a transformat într-unul dintre cei mai importanți oameni ai istoriei, Editura Trei lansează nu doar campania specială #TotulVaFiBine, cu 50% reducere pentru iubitorii cărților, până pe 29 martie, dar recomandă și cele mai potrivite titluri care ne vor ridica, fără îndoială, moralul și ne vor face să mergem mai departe.
Așadar, iată 6 titluri perfecte pentru a ne (re)găsi resursele interioare și pentru a transforma chiar și cele mai nefaste împrejurări în experiențe bune. Și, cum una dintre resursele noastre în momente de criză este umorul, o doză în plus de la autorii de mai jos nu ne strică.
1. „Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul” - Tom Phillips
În cei șaptezeci de mii de ani de când strămoșii noștri au plecat din Africa și s-au raspândit pe întreaga planetă, oamenii au ajuns foarte departe: suntem în vârful lanțului trofic, am luat natura în stăpânire, avem civilizație, știință și artă — ce mai, adevărați campioni. Dar adevărul e că drumul n-a fost mereu ușor, iar uneori am reușit s-o dăm magistral în bară. Ba chiar avem suficiente dovezi că specia noastră nu devine mai înțeleaptă cu trecerea timpului: Lucy, prima noastră strămoașă, cade din copac și moare; într-o noapte de beție, armata austriacă se atacă pe ea însăși, pricinuindu-și mari pierderi; Mao concepe un plan de sănătate publică în urma căruia mor zeci de milioane de oameni; superputerea lumii de azi își alege drept președinte un mogul de televiziune… Împletind istoria, știința, politica și cultura pop, Oamenii oferă o panorama asupra momentelor lipsite de glorie ale speciei noastre și te ajută să-ți amintești că, de fiecare dată când ai călcat strâmb, se putea și mult mai rău.
2. „Analfabeta care ştia să socotească” - Jonas Jonasson
Jonas Jonasson, jurnalist, consultant media și producător TV s-a dedicat scrisului la 47 de ani și a reușit să transforme fiecare carte într-un succes garantat, creând personaje savuroase. Cu un farmec incredibil, mult umor și cu o poveste năucitoare, Analfabeta care ştia să socotească îi cucerește pe cititori încă de la primele pagini. Totul începe cu Nombeko Mayeki, o fată a cărei meserie, nu și vocație, este de curățătoare de latrine în Soweto, Africa de Sud. Ea ajunge să fugă de cel mai nemilos serviciu secret internaţional – împreună cu trei surori chinezoaice cam aiurite, dar pline de intenții bune, doi fraţi gemeni care sunt, oficial, aceeaşi persoană, şi un fermier bătrân. Iar soarta regelui Suedei – şi a lumii – stă pe umerii ei. În schemă se mai află și o bombă atomică nedeclarată, care călătorește incognito sub formă de carne de antilopă și care are propriile aventuri.
3. „Bărbatul de 101 ani care voia să salveze lumea” - Jonas Jonasson
Personajul cărții „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, Allan Karlsson se întoarce! În Bărbatul de 101 ani care voia să salveze lumea unde este şi mai bătrân, dar și mai amuzant, în stilul lui Jonasson. Totul începe cu maneta buclucaşă din balonul cu aer cald și cu trei sticle de şampanie. Allan tocmai a împlinit 101 ani şi, împreună cu prietenul său Julius, aşteaptă să înceapă petrecerea, când cineva rupe maneta. Până să-şi dea seama, cei doi prieteni se trezesc că se înalţă tot mai sus, deasupra Oceanului Indian... Însă când ajungi în înaltul cerului, mai trebuie să şi cobori... aşa că, după ce sunt salvaţi din apele oceanului de o navă nord-coreeană, Allan şi Julius sunt prinşi într-o criză diplomatică internaţională, declanșată de o valiză plină cu uraniu. Toată lumea pare interesată de această valiză – de la Donald Trump şi Kim Jong-un la Vladimir Putin şi Angela Merkel –, iar aventurile se ţin lanţ. Un mesaj guvernamental de maximă importanţă, mâzgălit pe un şerveţel (după nenumărate pahare de votcă cu suc de mere), un caz complicat cu nişte sicrie schimbate, o întâlnire cu un nazist furios, o grămadă de sparanghel de contrabandă...
4. „Și vei găsi comoara din adâncul tău” - Laurent Gounelle
„Gounelle e un scriitor plin de optimism care revitalizează valorile umanismului și ne reînvață să visăm”, nota publicația „Libération” în recenzia cărții Și vei găsi comoara din adâncul tău. Povestea începe în ziua când Alice, o femeie dinamică și îndrăzneață, se reîntâlnește cu Jérémie, prietenul ei din copilărie. Devenit între timp preot de țară, Jérémie îi mărturisește că e mâhnit de numărul mic de enoriași de la biserica lui. Deși atee, Alice își propune să-l ajute cu metodele ei de specialistă în comunicare — inițiativă care o face să se adâncească în spiritualitatea creștinismului și a hinduismului, în taoism și budism, prilejuind-i descoperirea unui adevăr universal tulburător. Un adevăr despre om și împlinirea lui, trecut sub tăcere de biserică și pierdut de-a lungul secolelor. Emoționant și captivant, noul roman al lui Laurent Gounelle descrie un univers spiritual fascinant și ne revelează o altă dimensiune a existenței, în care omul se simte puternic, iar bucuria este o stare durabilă.
5. „Nimic nu este atât de grav” - Rafael Santandreu
„Toți ne-am schimbat viziunea asupra multor teme, de numeroase ori. Este bine să o facem. Cu toții am fost încăpățânați, cruzi, stupizi și imaturi. Dar și generoși, onești și altruiști. Așa este natura umană: capabilă de ce poate fi mai bun și de ce poate fi mai rău. Depinde ce parte a sufletului nostru alimentăm", declară scriitorul și psihologul spaniol Rafael Santandreu care a conceput cartea Nimic nu este atât de grav ca pe un manual complet de autoterapie bazată pe tehnicile psihologiei cognitive. Într-un stil lejer și antrenant, Rafael Santandreu explică metodele terapiilor de scurtă durată pentru cele mai întâlnite probleme ale omului modern – anxietatea, stresul, inadecvarea socială, tensiunile în cuplu, depresia – și oferă sfaturi și exerciții ușor de făcut, care pot conduce la vindecare.
6. „Arta subtilă a disperării” - Mark Manson
Trăim vremuri interesante. Deși suntem mai liberi, mai sănătoși și mai înstăriți ca oricând, cumva, totul pare să se fi defectat într-un mod oribil și ireparabil: planeta se încălzește, guvernele eșuează, economiile se prăbușesc, și toată lumea se declară ofensată pe Twitter, spune Manson. În acest punct al istoriei, când avem acces la tehnologie, educație și comunicare cu o ușurință la care strămoșii noștri nici n-ar fi visat, prea mulți dintre noi se simt lipsiți de speranță.
În cartea Arta subtilă a disperării, Mark Manson își îndreaptă atenția asupra nesfârșitelor nenorociri care au loc în lume. Inspirându-se din cercetările psihologice legate de aceste subiecte, precum și din înțelepciunea atemporală a lui Platon, Nietzsche sau a legendarului Tom Waits, el disecă religia și politica și modul în care acestea au ajuns să semene între ele. Manson analizează relația noastră cu banii, cu industria de divertisment și cu internetul, arătând că, oricât de bun ar fi un lucru, dacă este consumat în exces, ne poate omorî – psihologic vorbind. Cu erudiție și umor, el ne ia de guler și ne provoacă să fim mai sinceri cu noi înșine și mai conectați cu lumea în moduri la care probabil că nu ne-am mai gândit până acum.
Prin campania #TotulVaFiBine, cu îndemnul #StaiAcasăȘiCitește, cititorii pot beneficia în această perioadă, până pe 29 martie, pe site-ul https://www.edituratrei.ro/, de o reducere de 50% pentru toate titlurile Editurii Trei, Lifestyle Publishing și Pandora M.
Vezi și: Vrei un bar de bere la tine acasă? Uite la ce s-au gândit englezii