ß
  • PRO TV
  • Bărbații, mult mai predispuși să moară de Covid-19 decât femeile. Care sunt motivele

Bărbații, mult mai predispuși să moară de Covid-19 decât femeile. Care sunt motivele

Bărbații, mult mai predispuși să moară de Covid-19 decât femeile. Care sunt motivele

Din datele obținute de cercetarori, s-a observat că noul coronavirus este mai periculos pentru persoanele în vârstă, pentru cei care au afecțiuni preexistente și... pentru bărbați. La nivel mondial, cele mai multe victime aparțin sexului masculin, iar oamenii de știință încearcă să afle care este motivul. 

Acest lucru a fost pentru prima oară observat în China, când un studiu a arătat că rata mortalității la bărbați este de 2.8% față de 1.7% la femei.  De atunci, aceeași tendință a fost remarcată în Franța, Germania, Iran, Italia, Coreea de Sud și Spania.

În Italia, 71% dintre persoanele decedate sunt bărbați, iar din datele primite din Spania reiese că au murit de două ori mai mulți bărbați decât femei.

De ce sunt bărbații atât de vulnerabili în fața coronavirsului

Ce rol ar putea avea fumatul

“Ca să fim sinceri, nimeni nu știe ce face diferența”, a răspuns Prof. Sarah Hawkes de la UCL Centre for Gender and Global Health.

Inițial, fumatul fusese luat în calcul ca o posibilă explicație. În China, de exemplu, 50% dintre bărbați fumează, spre deosebire de doar 2% dintre femei. Astfel, sănătatea plămânilor ar fi fost esențială în evoluția bolii.

Se pare că fumatul ar favoriza și infectarea cu coronavirus, pentru că fumatorii  își ating mai des buzele.

Bărbații se spală mai puțin pe mâini?

Un alt aspect luat în calcul ar fi și comportamentul diferit al bărbaților față de femei. Aparent aceștia se spală mai rar pe mâini, folosesc mai puțin săpun și apelează mai rar la medic.

Alta este explicația: factori biologici fundamentali sunt esentiali

Totuși, printre experți circulă ipoteza că de vină ar fi unii factori biologici fundamentali, mai ales că în Italia, de exemplu, pică explicația cu fumatul, pentru că și femeile fumează destul de mult.

Sabra Klein, professor la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, nu crede că fumatul face diferența. Cercetări mai vechi arată că sistemul imunitar al bărbaților reacționează mai slab la infecții, inclusiv hepatita C și HIV. Studii realizate pe șoareci sugerează că acest lucru ar putea fi valabil și în cazul coronavirsurilor.

“Sistemul imunitar al bărbaților s-ar putea să nu răspundă cum trebuie atunci când vede prima oara virusul”, spune specialista.

Hormonii ar putea avea și ei un rol -  se știe că estrogenul crește răspunsul aniviral al celulelor sistemului imunitar.


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni