ß
Medicamentele care dau cele mai mari speranțe în soluționarea rapidă a crizei cauzate de Coronavirus sunt unele deja existente pe piață.
Este vorba de pastile pe bază de clorochină, un antimalarian utilizat de zeci de ani deja. Medicamentele care au ca substanță activă clorochina sunt Nivaquine și Plaquenil, acesta din urmă fiind în speță utilizat de multă vreme de pacienții diagnosticați cu Lupus sau artrită reumatoidă.
Promotorul acestui tratament este profesorul Didier Renauld, Directorul Institutului Spitalului Universitar pentru infecții mediterannene ( Bouches-du-Rhone).
Contactat de ziarul francez Le parisien-Aujourd’hui, profesorul Didier Renauld a afirmat că studiile comandate chiar de guvernul francez sunt inutile și nu fac decât să întârzie sau chiar să pună sub semnul întrebării videcarea unor bolnavi. Potrivit medicului, clorochina este, în mod categoric, substanța care va deveni medicament în combaterea coronairusului și “este imoral să nu fie folosită.”
Profesorul Didier declară că “Am făcut un studiu ştiinţific despre clorochină şi viruşi în urmă cu treisprezece ani, studiu care a fost publicat. De atunci, alte patru studii realizate de alţi autori au arătat că coronavirusul este sensibil la clorochină. Toate acestea nu sunt noi. Este sufocant faptul că cercul factorilor de decizie nu este nici măcar informat despre starea ştiinţei. Ştiam despre eficacitatea potenţială a clorochinelor pe modelele de cultură virală. Ştiam că este un antivirus eficient. În experimentele noastre am decis să adăugăm un tratament cu azitromicină (un antibiotic împotriva pneumoniei bacteriene, nota editorului) pentru a evita infecţiile secundare bacteriene. Rezultatele au fost spectaculoase la pacienţii cu Covid-19 când s-a adăugat azitromicină la hidroxiclorochină. “
Specialiștii atenționează însă că, în condițiile în care acest medicament nu este încă testat suficient pentru coronavirus, utilizarea lui în afara unui protocol și a unei recomandări medicale e extrem de periculoasă pentru pacienți. S-au înregistrat deja cazuri de intoxicații și probleme cauzate de automedicația cu această substanță, așa că pacienților li se cere, în caz de simptome sau pentru prevenție, să apeleze la personalul medical și la sfaturile deja date în toată lumea.
PE PRO TV PLUS VEDETELE ÎȚI SPUN CUM ÎȘI PETREC TIMPUL ÎN IZOLARE:
.FOTO: SHUTTERSTOCK
Gallery