• PRO TV
  • Inteligența Artificială vs. Covid-19. Vă aduceți aminte de Sophia?

Inteligența Artificială vs. Covid-19. Vă aduceți aminte de Sophia?

Inteligența Artificială vs. Covid-19. Vă aduceți aminte de Sophia?

Roboții nu mai sunt, de mult, parte a imaginației noastre. Au părăsit pe nesimțite cărțile de science-fiction și au început, ușor-ușor, să populeze lumea noastră fragilă și subiectivă. 

Unii execută sarcini simple, mecanice, alții fac calcule complexe, rezolvând în zile și luni de calcul ceea ce omenirea ar putea descifra în zeci, poate chiar sute de ani de cercetare. Pentru mulți dintre noi, inteligența artificală se confundă cu roboții umanoizi care glumesc, mimează sentimente și te ajută cu temele juniorului. Pentru specialiști, reprezintă viitorul eliberat de limite. Și, poate, însăși salvarea noastră...

Ei sunt printre noi...

Dialogul istoric dintre Sophia, cel mai cunoscut android de pe pământ și Andreea Esca, la știrile PRO TV, poate fi menționat fără nicio exagerare în cărțile de istorie modernă. Momentul, rupt parcă dintr-un film science-fiction, marchează o eră nouă, necunoscută, spre care ne îndreptăm implacabil: oameni, conviețuind cu mașini.

...și chiar dacă nu-i vedem la știri, în ultimii ani, roboții au reușit performanțe pe care le credeam imposibil de atins de vreo entitate ”non-umană”.

În 2015, AlphaGo a fost primul computer care a bătut un jucător profesionist de GO. Omul era însuși Lee Sedol, socotit un geniu modern al celui mai vechi și mai perfid joc de strategie inventat de om, în timp ce mașina era un computer realizat special pentru acest proiect de specialiștii de la DeepMind. Nu voi fi spoiler, puteți urmări aici



Filmul integral care a documentat evenimentul. Veți fi surprinși de sentimente și senzații noi, intense și  contradictorii. 

AlphaGo nu doar că a învățat să joace, dar a dezvoltat - spre surprinderea creatorilor săi - strategii proprii de joc, complet străine de gândirea strategică umană. Evoluția lui a devenit ”de neînțeles”, a depășit cu  mult capacitatea de înțelegere a celor mai bine specializați oameni în domeniu. AlphaGo a devenit maestrul neînțeles al unui joc pe care îl credeam accesibil doar perfidei minți umane. Nu a fost așa.

Doi ani mai târziu, un nou computer realizat de DeepMind a reușit să-l învingă pe AlphaGo cu scorul de 100-0. Și asta, doar pentru a ne face o idee cum evoluează inteligența artificală, în decurs de câțiva ani...

La ce ne folosește?

La foarte multe, trecând prin cercetare științifică , aplicații industriale , chirurgie , diagnosticare (), etc... 

Desigur, tot inteligența artificală ar putea echipa cea mai eficientă și neiertătoare mașinărie de luptă, însă această chestiune ține strict de ”inteligența naturală”. Este responsabilitatea noastră. Legile privind aplicarea inteligenței artificale sunt foarte importante, și nu pentru că ne salvează de roboți, ci pentru că ne pot salva de noi înșine. Subiectul este amplu, delicat și mult prea contradictoriu pentru a fi dezbătut într-un simplu articol. Momentan, să ne concentrăm pe covrig, nu pe gaură...

Alo, Sophia! Ceva pentru coronavirus?...

De fapt, nu este treaba Sophiei. Inteligența artificală mult mai puțin comercială, prezentabilă și zâmbitoare, lucrează intens în cinci centre de cercetare științifică, tocmai pentru a găsi o soluție.

În Coreea de Sud, la Deargen , specialiștii au pus AI la treabă, pentru a descoperi cel mai eficient medicament împotriva coronavirus. La începutul lunii februarie, institutul a publicat un document  privind cercetarea computerului MT-DTI care a indicat o serie de soluții. Este vorba despre remdesivir și atanasavir - două medicamente disponibile deja, utilizate în tratarea HIV. 

În acest moment, cel puțin unul dintre ele este folosit în teste clinice, cu rezultate promițătoare.

Insilico Medicine , un centru de cercetare medicală din Honk-Kong, a publicat un studiu la începutul lunii februarie, care vorbește despre noi molecule identificate de AI cu potențial efect asupra Covid-19. Este vorba de nu mai puțin de o sută de molecule, descoperite de computer, dintre care au fost izolate cele mai importante șapte. Dintre cele șapte molecule, două au fost deja sintetizate de companie, care așteaptă un partener din industria farmaceutică pentru a realiza primele medicamente-test. Specialiștii de la Insilico Medicine spun că aceste rezultate ar fi fost posibile după câteva zeci de ani de cercetare convențională. Computerul a avut nevoie de doar patru zile...

SRI Biosciences și Iktos sunt două companii din Paris care și-au unit forțele și procesoarele pentru a găsi o soluție pentru această pandemie. 

 

 

Colaborarea anunțată la începutul acestei luni combină inteligența artificală de la Iktos (http://iktos.ai/ )și platformele de chimie sintetică de la SRI pentru a descoperi și testa rapid noi molecule potențial eficiente. Separat, vorbim de luni, poate ani de cercetare. Împreună, aceste două companii pot crea și testa noi posibile tratamente în maxim 1-2 săptămâni.

 

Benevolent AI  - un startup britanic în inteligență artificală - a publicat în februarie două article aici  și aici , identificând medicamente deja existente pe piață care ar putea trata eficient Covid-19. Unele dintre ele sunt deja în studii clinice, cu rezultate promițătoare.

Desigur, pe hârtie, toate aceste informații sună foarte bine, însă trebuie să ținem cont de factorul implacabil care ne strică, oarecum, planurile: timpul. Avem nevoie de timp pentru a transforma date în formule, avem nevoie de și mai mult timp pentru a verifica și testa aceste formule. Nimic nu apare peste noapte în cercetarea științifică, nu există miracole sau poțiuni magice, însă există consistență. Și o permanentă evoluție, o continuă perfecționare care ne scurtează așteptarea și ne măresc semnficativ șansele de a învinge, la un moment dat, orice virus.

Putem să ne imaginăm o clepsidră care se învârte chinuitor de încet deasupra celui mai important proiect modern al Omenirii - criza pandemică din anul 2020. Și chiar dacă suntem sceptici, încrezători sau speriați în fața inteligenței artificale, sunt șanse foarte mari să primim răspunsurile care ne salvează chiar de la aceste mașinării tăcute, pătrate și plictisitoare, fără cetățenie și fără invitație la Jurnalul de la ora 19:00...
 

Viata Bate Vlogul - Sezonul 2. Emil Rengle si cei 13 vloggeri lanseaza videoclipul piesei Viata Bate Vlogul




Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni