ß
Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a demarat o anchetă penală „in rem” pentru zădărnicirea combaterii bolilor la Spitalul Județean Suceava. Zeci de medici și asistente stau la coadă azi ca să fie testați pentru coronavirus.
Stare de alertă la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Nu mai puțin de 72 de cadre medicale au fost confirmate până acum cu coronavirus, a anunțat luni seară secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.
UPDATE: Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 92, conform federației sindicale SANITAS. Anunțul a fost făcut marți, 24 martie, la prânz.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a demarat o anchetă penală „in rem”, după ce presa a semnalat că unitatea medicală nu a respectat protocoalele referitoare la prevenirea infectării cu noul coronavirus.
Procurorii cercetează o posibilă încălcare a legii din partea directorului medical al spitalului, care a chemat la muncă atât medicii testați pozitiv, cât și medicii fără simptome de coronavirus, luni dimineață. Conform unor surse din cadrul spitalului, citate de jurnalistul Victor Ilie, angajații ar fi fost amenințați că-și vor pierde locurile de muncă dacă nu vin la serviciu.
„Ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi. Ca oile am stat”, spune o asistentă pentru sursa citată.
Situația este și mai gravă fiindcă medicii diagnosticați cu COVID-19 au intrat în contact direct cu pacienții lor. Nimeni nu știe în prezent numărul celor care au luat boala. Ceea ce este cert este că doi dintre pacienții internați aici au murit după ce au fost diagnosticați cu COVID-19.
Marți, zeci de persoane din cadrul pesonalului medical au fost chemate la spital pentru a fi testate de coronavirus. Oamenii stau la coadă în curtea instituției medicale și se roagă să nu fie bolnavi.
„Testarea are loc în pavilionul spitalului vechi, la Infecțioase. Ne-au chemat la 7:30 și au început testarea pentru COVID-19 la 9:50. Lumea e panicată, că astăzi s-au confirmat pozitiv alți colegi”, a declarat un medic pentru Libertatea.
Ministerul Sănătății a demarat o anchetă epidemiologică și a dispus externarea pacienților care pot fi supravegheați la domiciliu. O parte dintre ei au fost trimiși la spitalele din Botoșani și Rădăuți, măsură care se poate dovedi catastrofală dacă sunt infectați cu coronavirus.
Autoritățile medicale vor să evacueze spitalul pentru o dezinfectare completă.
Fotografii: Shutterstock/Facebook Spitalul Județean Suceava
Vezi și VIDEO: #StaiAcasă – Arată că-ți pasă! Pavel Bartoș
Gallery