„Venez mes frères, je bois des étoiles!” sau „Veniți repede! Beau stele!”. Așa începe povestea celui mai select vin spumant din istorie.
Chiar dacă șampania a fost produsă cu mult timp înainte, în anul 1693, Dom Perignon, călugărul de la mănăstirea Hautviller, din zona Champagne, Franța, care a servit ca maestru pivnicer, responsabil cu producția de vin, a avut o influență decisivă în ceea ce privește producția și calitatea vinurilor spumante. În timp, Dom Perignon a devenit șampania de lux a secolului 20.
Dacă ar fi să facem o trecere scurtă în istorie, Dom Perignon a adus contribuții notabile în acest domeniu, fiind primul care a descoperit tehnica ce permite viticultorilor să producă vin alb din struguri roșii.
Acesta a fost cel mai important pas spre dezvoltarea șampaniei. De asemenea, a reușit procesarea separată a strugurilor din diverse sate, rezultatul final fiind un vin preparat din mai multe soiuri diferite de struguri.
Locul de depozitare, cât și perioada de culegere și procesare a strugurilor au fost alte preocupări importante ale călugărului Dom Perignon. În urma acestor procedee fiecare sticlă de șampanie Dom Perignon din zilele noastre are o aromă deosebită.
Despre sticlele de șampanie Dom Perignon putem spune că sunt produse prin procese specifice în anumite regiuni din nord-estul Franței.
Prin zdrobirea boabelor de struguri se obține compusul de fermentare, care se regăsește în coaja fructelor, și care intră în contact direct cu zaharurile din interiorul acestora. Fermentația transformă zahărul în alcool și gaz carbonic. După eliberarea gazului, daca băutură este plată se obține vin, iar dacă nu este plată, se obține vin spumant.
Chiar dacă multe mărci au apărut pe piață și vând consumatorilor vin spumant, șampania adevărată provine numai din regiunea Champagne, din nord-estul Franței.
Acolo pământul este acid și calcaros, ceea ce înseamă că vițele de vie trebuie să depună efoturi semnificative pentru a-și adânci rădăcinile. Pentru a produce loturi bune de sampanie, durează aproximativ doi-trei ani. Astfel, prețul fiecărei sticle de șampanie Dom Perignon este justificat.
Șampania Dom Perignon blanc sau rose are un gust intens, datorită influențelor climatice din anul de recoltă, care determină gradul de expresivitate al strugurilor din compoziție.
Ea oferă o primă senzație delicată, urmată de un gust mineral puțin sărat, specific Dom Perignon. Este un sortiment dedicat iubitorilor de vin spumant, care doresc să se bucure în totalitate de o aromă intensă.
O șampanie bună poate fi servită în orice moment. Temperatura ideală la care se poate servi este de 8 grade Celsius, maxim 10, când vine vorba despre o șampanie veche.
Dacă este mult prea rece, ori prea caldă, se va pierde din aromă. Se recomandă ca înainte de a servi o șampanie Dom Perignon să se păstreze aproximativ 3-4 ore la frigider sau 15-20 minute într-o frapieră cu gheață.
Fiind o șampanie de lux, trebuie servită în pahare stilate și elegante, într-un anumit mod. Se toarnă ușor, ținând paharul inclinat, până la jumătate. Pentru a avea o experiență completă a aromei, șampania trebuie învârtită prin gură și savurată din plin. Dom Perignon este o șampanie cu tradiție, iar acest lucru se regăsește în gustul nobil.