ß
  • PRO TV
  • (P) 5 motive pentru care copilul tău ar trebui să practice un sport

(P) 5 motive pentru care copilul tău ar trebui să practice un sport

(P) 5 motive pentru care copilul tău ar trebui să practice un sport

Sportul trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. Atunci când vine vorba de copii, acest aspect are o importanță deosebită. 

Copilăria și pubertatea sunt cele mai importante perioade ale vieții în ceea ce privește dezvoltarea fizică și psihică. Fie că e vorba de fotbal, handbal, înot, baschet, dans sau de alte sporturi, activitatea fizică zilnică este esențială pentru copilul tău. Iată de ce!

1. Un stil de viață activ este un stil de viață sănătos

Stilul de viață sănătos se formează încă din copilărie. Copilul adoptă obiceiurile promovate în jurul său și le va urma inclusiv în viața de adult. Activitatea fizică regulată influențează pozitiv starea de sănătate și dezvoltarea normală a organismului, reducând riscul de boli cardiovasculare, depresie, anxietate, diabet, obezitate și osteoporoză. 

În prezent, din cauza alimentației nesănătoase și sedentarismului legat de utilizarea excesivă a tehnologiei, obezitatea este o boală frecventă în rândul copiilor.

Sportul ajută la reducerea timpului alocat tabletei, telefonului și a celorlalte dispozitive. În același timp, activitatea fizică ține sub control masa corporală și, implicit, previne obezitatea.

Sportul regulat ajută la fortificarea sistemului muscular și imunitar. Acesta asigură dezvoltarea armonioasă a oaselor și articulațiilor. Mai mult decât atât, activitatea inimii este influențată de sport – inima devine mai puternică. 

Calitatea somnului este îmbunătățită datorită activităților fizice, așadar copilul se va odihni corespunzător. De asemenea, sportul are beneficii asupra activității chimice de la nivelul creierului.

Substanțele secretate la acest nivel oferă o stare generală de bine, reduc stresul și îmbunătățesc memoria. Prin urmare, este susținută performanța școlară. 

Pe de altă parte, copiii care fac un sport, devin mai responsabili cu privire la alimentație și vor face alegeri sănătoase.

Totuși, înainte de începerea unui sport, copilul trebuie dus la un consult de cardiologie pediatrică. Medicul va evalua modul în care inima acestuia funcționează, va stabili pragul limită de efort și va recomanda tipurile de activități potrivite pentru el.

2. Sportul înseamnă distracție

Sportul este privit drept un joc de către copii, mai ales atunci când vine vorba de sportul în echipă. Copiii au multă energie pe care trebuie să o consume, iar sportul reprezintă cea mai bună alegere. Acesta presupune competitivitate, ceea ce face totul chiar și mai distractiv.

Mai mult decât atât, copilul are șansa de a-și face prieteni noi, iar antrenamentele devin plăcute. 

Pe de altă parte, după o zi de repaus în băncile școlii, antrenamentul fizic va deveni partea mult așteptată a zilei. 

3. Disciplina în sport dezvoltă spiritul responsabilității

Deoarece antrenamentele și concursurile sunt programate, copilul învață să-și organizeze timpul. Acesta trebuie să meargă la școală, iar apoi să-și facă timp pentru teme și antrenament, ceea ce îl disciplinează.

Mai mult decât atât, sporturile presupun anumite reguli, iar copilul învață să le accepte și să le respecte.

4. Sportul influențează dezvoltarea personalității

Sportul nu interferă doar cu dezvoltarea fizică, ci și cu dezvoltarea personalității. Experiențele alături de colegi și adversari, responsabilitatea și respectul dezvoltat față de obiectivele fiecărui antrenament, regulile jocului, comunicarea cu antrenorii și colegii de echipă ajută la formarea unor valori, aspirații și unor însușiri de sine stătătoare (onestitate, demnitate, bun simț, respect față de cei din jur). 

Unele sporturi aduc împreună persoane de diferite culturi, naționalități și credințe. Copilul va învăța să accepte și să respecte diversitatea socială, dar și să evite comportamentele antisociale (bullying, delicvențe).

Mai mult decât atât, în urma experiențelor sociale, copilul obține unele învățături care îl formează din punct de vedere emoțional. 

De asemenea, sportul ajută la dezvoltarea respectului de sine și a încrederii de sine. Acest lucru este posibil datorită provocărilor pe care sportul le presupune, dar și recompenselor, încurajărilor și complimentelor. 

Pe de altă parte, copilul învață să piardă și realizează că nu întotdeauna lucrurile se vor desfășura așa cum își dorește. 

5. Sportul formează abilitatea de a lucra în echipă

Lucrul în echipă este o abilitate de viață importantă, care este necesară în mediul profesional. Majoritatea carierelor presupun munca de echipă și funcționarea ca un întreg, comunicarea eficientă între colegi, respectul față de comunitate. Sportul ajută la dezvoltarea acestor abilități, care sunt necesare pe termen lung. 

În concluzie, activitatea fizică aduce numeroase beneficii pe termen lung în viața unui copil. De aceea, nu ezita să-ți înscrii copilul într-un club sportiv, în funcție de preferințele acestuia. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni