ß
  • PRO TV
  • (P) Care sunt efectele lipsei de vitamine și minerale din corp?

(P) Care sunt efectele lipsei de vitamine și minerale din corp?

(P) Care sunt efectele lipsei de vitamine și minerale din corp?

Mineralele și vitaminele sunt tipuri specifice de nutrienți de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa corect. O deficiență de minerale și vitamine poate duce la probleme grave de sănătate.

Poate părea surprinzător faptul că persoanele care au un aport alimentar abundent pot suferi de o lipsă de nutrienți esențiali.

De asemenea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dietele nu sunt întotdeauna echilibrate, deoarece din dietă sunt eliminate anumite grupuri alimentare.

Cei care suferă de afecțiuni, precum boala Crohn și fibroza chistică, pot avea probleme pentru a obține suficiente substanțe nutritive. Aceste boli afectează intestinul subțire, unde are loc absorbția sau pancreasul, care produce enzime pentru digerarea alimentelor.

Din fericire, există nenumărate suplimente pentru păr, piele și unghii care sunt un real ajutor pentru cei care au un deficit nutrițional.

Iată mai jos care sunt efectele lipsei de vitamine și minerale din corp:

Fier

Fierul este extrem de folositor pentru organismul nostru. El ajută la producerea hemoglobinei, proteina din globulele roșii care facilitează transportul oxigenului în sânge.

Persoanele cu un conținut scăzut de fier pot dezvolta un tip de anemie, ceea ce înseamnă că nu au suficiente globule roșii sănătoase în sânge. Simptomele care indică acest lucru sunt lipsa puterii, amețelile și oboseala.

Cum să-ți îmbunătăți aportul de fier:

Alimentele bogate în fier includ:

  • carne
  • fasole
  • legume verzi, cu frunze, cum ar fi spanacul

Fierul din plante este mai greu de absorbit decât cel din sursele de carne, motiv pentru care vegetarienii pot avea probleme din cauza lipsei fierului din organism. Însă, se poate stimula absorbția de fier adăugând citrice sau alte alimente bogate în vitamina C în meniu. Vinul roșu, cafeaua, ceaiul și calciul  interferează cu absorbția fierului.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru funcționarea corectă a mușchilor, nervilor și sistemului imunitar. Fiecare țesut din corp are receptori pentru vitamina D.

Acești receptori controlează sute de gene, iar tocmai de aceea este ușor de observat dacă o deficiență poate cauza probleme de sănătate. Din păcate, un nivel scăzut al vitaminei D în organism afectează oasele și poate duce la rahitism. Mai mult decât atât, această insuficiență poate cauza boli de inimă și chiar demență.

Uneori este dificil să obținem suficientă vitamina D, chiar dacă un compus din corpul nostru poate produce vitamina atunci când suntem expuși la razele soarelui. De ce? Pentru că mulți dintre noi folosim cremele cu protecție solară sau evităm să stăm la soare.

În cazul persoanelor peste 65 de ani, problema este aceea că pielea este mai puțin capabilă să producă vitamina D.

Cum să-ți îmbunătăți aportul de vitamina D:

Din fericire există numeroase suplimente alimentare care au în componență vitamina D. Însă, recomandat este ca vitamina D să fie luată după ce ai mâncat, pentru că este solubilă în grăsimi, deci este absorbită mai bine dacă este luată după masă.

Calciu

Calciul este necesar pentru oase și pentru dinți. De asemenea, acesta susține funcția corectă a vaselor de sânge, a mușchilor, nervilor și hormonilor.

O deficiență de calciu prezintă puține simptome evidente pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău reglează cu atenție cantitatea de calciu din sânge. Lipsa de calciu pe termen lung poate duce la scăderea densității osoase, numită osteopenie.

Deficiența severă de calciu este de obicei cauzată de probleme medicale sau de tratamente, cum ar fi medicamentele diuretice. Printre simptomele unei deficiențe severe se numără:

  • crampele musculare
  • amorţeala
  • furnicături în degete
  • oboseală
  • lipsa poftei de mâncare

Cum să-ți îmbunătăți aportul de calciu:

Sursele naturale de calciu includ lapte, iaurt, brânză și pește mic cu oase, fasole și mazăre. Legumele precum broccoli, kale și varza chineză oferă, de asemenea, calciu. Printre alimentele care conțin calciu se mai numără și tofu, cât și cerealele.

Carenţa de vitamine şi minerale este des întâlnită, mai ales în cazul persoanelor mai în vârstă, dar și în cazul celor care urmează un regim alimentar.

Pentru a evita ca această carență să se agraveze și să ducă la alte probleme de sănătate, recomandat este să îți faci frecvent analizele medicale și să ai o dietă echilibrată.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni