Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut sâmbătă seară, 21 martie, o declarație de presă în care au anunțat noile măsuri adoptate prin ordonanța militară, în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului pe teritoriul României.
Astfel, vor fi impuse următoarele măsuri:
• Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară, excepție făcând intervențiile stomatologice de urgență.
• Se închid magazinele din mall-uri, însă rămân deschise farmaciile, magazinele cu produse alimentare, veterinare și curățătoriile.
• Se interzic grupurile cu mai mult de 3 persoane, iar circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID.
• Se limitează libertatea de circulație a populației în intervalele orare 06.00 – 22.00 și 22.00 – 06.00. Românii pot ieși din casă în acest intervale orare numai dacă:
- deplasarea este în interes profesional;
- deplasarea este pentru asigurarea de bunuri;
- deplasarea este necesară pentru asistență medicală care nu poate fi amânată;
- deplasarea este din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- deplasările sunt scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
• Se închid granițele pentru cetățenii străini, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României,pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.
Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:
- sunt membri de familie ai cetățenilor români;
- sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
- sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
- sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
- este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
- sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
- sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
- sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.
• Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și vor fi plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
• Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Dezvăluirile unui pacient român diagnosticat cu COVID-19. Cum a ajuns să ia virusul