ß
Modelele hibrid reprezintă cele mai noi tendințe pe piața auto, principala caracteristică ce deosebește mașinile din această categorie de cele electrice și de cele cu combustie, fiind faptul că au două sisteme de propulsie. Este vorba de un sistem de propulsie electric și unul clasic, cu combustie, un model hibrid îmbinând astfel avantajele caracteristice ambelor variante.
Cum funcționează tehnologia hibridă?
În cazul unei mașini hibrid, la plecarea de pe loc, motorul electric este cel care pune în mișcare autovehiculul, continuând să-l propulseze până la viteza de 60 de kilometri pe oră. Odată depășită această viteză, se activează motorul pe combustibil, iar în timpul mersului, acesta alimentează și generatorul care produce energia electrică ce se stochează în bateriile motorului electric.
În momentul în care accelerezi, sunt active ambele motoare, iar în acest mod crește puterea distribuită către roți, iar demarajul este mai eficient. În situația opusă, atunci când șoferul frânează sau reduce viteza, motorul pe combustibil continuă să funcționeze până când viteza scade sub 60 de kilometri pe oră, moment când propulsia este preluată de motorul electric.
În fine, la oprirea completă a mașinii, ambele motoare se opresc, iar energia acumulată în baterie continuă să alimenteze sistemul de iluminare, climatizarea, radioul și celelalte sisteme auxiliare ale autovehiculului.
Mașina ideală pentru traficul din oraș
Pentru traficul aglomerat din marile orașe, o mașină hibrid este modelul cel mai potrivit, datorită modului de funcționare. Astfel, atunci când stai la cozile interminabile de la semafor sau te deplasezi cu viteza melcului pe arterele mai aglomerate, la orele de vârf, consumul de combustibil este infim, mașina funcționând în cea mai mare parte a timpului cu motorul electric. În acest mod, vei plăti mult mai puțin pentru carburant și vei fi mai puțin stresat în trafic.
Este prietenoasă cu mediul
O mașină hibrid produce mai puține noxe față de una cu propulsie doar pe combustibil, iar acesta este un mare avantaj, având în vedere nivelurile alarmante de poluare care se înregistrează în marile orașe. Astfel, atunci când te deplasezi prin localități și respecți limita legală de viteză, mașina hibrid nu poluează, întrucât, după cum am precizat mai sus, la o viteză sub 60 de kilometri pe oră, aceasta este propulsată de motorul electric, a cărui emisie de noxe este zero.
Se încarcă mai rapid decât modelele full electric
Avantajul mașinilor hibrid față de mașinile electrice este că acestea se încarcă mult mai repede, asta datorită acelui generator care este acționat de motorul cu combustibil și alimentează în mers bateria motorului electric. În plus, nu trebuie să îți faci niciodată griji că trebuie să ajungi neapărat la o stație de încărcare pentru a nu risca să rămâi în pană.
Este mai ușor de condus
Un alt atu pe care o mașină hibrid îl are este și faptul că demarajul și frânarea sunt mai eficiente decât în cazul modelelor pe combustibil sau electrice. Asta face ca mașinile hibride să fie mai manevrabile și mai ușor de condus, iar această calitate o vei aprecia în mod special în condițiile de trafic aglomerat, atunci când e nevoie să faci anumite manevre rapide. În plus, mașinile hibrid sunt apreciate și pentru faptul că răspund mai ușor la comenzi.
Nivel scăzut de zgomot
Atunci când rulează în oraș la viteză scăzută, mașinile hibrid sunt silențioase, dat fiind faptul că sunt propulsate de motorul electric, care produce mult mai puțin zgomot decât cel pe combustibil.
Primă mașină hibrid produsă în România este noul Ford Puma, fabricat în uzinele de la Craiova ale producătorului american, care a investit peste 200 de milioane de euro în acest model. Dacă vrei să încerci „pe viu” experiența conducerii unei mașini hibrid programează-ți un test drive la Nesteautomotive și te vei convinge de performanțele de care este capabil noul Ford Puma.