ß
Doctorii din China care au dus lupte grele cu noul coronavirus la Wuhan spun că medicii din Europa calcă pe urmele lor în ceea ce privește modul în care se raportează la pandemie.
Specialiștii chinezi, citați de Bloomberg, susțin că au observat la medicii europeni aceleași greșeli pe care le-au făcut ei la debutul epidemiei, în Wuhan. Neînțelegerea pericolului reprezentat de infecțiile cu coronavirus și echiparea necorespunzătoare a personalului medical au avut ca efect creșterea exponențială a cazurilor în țări precum Italia, Spania, Franța și Germania.
„Colegii noștri europeni se îmbolnăvesc la locul de muncă, iar proporția este similară cu cea semnalată la început la Wuhan”, declară Wu Dong, doctor gastroenterolog și profesor la Peking Union Medical College Hospital.
Specialistul e de părere că personalul medical din spitalele europene nu a înțeles cât de periculos e ca ei să se infecteze cu coronavirus. Dacă ei sunt scoși din ecuație, nu va mai avea cine să-i trateze pe ceilalți bolnavi.
Citește și: De unde luăm informații credibile despre pandemia de coronavirus
Wu Dong, medic în cadrul Peking Union Medical College Hospital
Medicul susține că medicii se apropie prea mult de bolnavi și nu sunt sunt instruiți suficient de bine în ceea ce privește protecția propriei sănătăți.
Însă, în timp ce medicii chinezi susțin că e vorba de o insuficientă înțelegere a evoluției virusului, europenii se confruntă, de fapt, cu lipsa echipamentelor de protecție.
România, spre exemplu, care nu produce niciun fel de echipament medical de protecție specială, a căutat cu disperare măști, combinezoane și viziere în alte state europene.
Efortul a fost zadarnic, fiindcă toate statele europene și-au naționalizat stocurile și producția de echipamente sanitare de protecție. România este nevoită să caute materiale necesare în state care nu sunt membre UE.
Iar acest lucru este posibil abia de la înceutul acestei săptămâni, când președintele Iohannis a declarat starea de urgență. Aceasta permite autorităților să facă achiziții directe de materiale necesare, fără licitație, imediat cum stocurile de la nivel mondial permit asta.
Pandemia de coronavirus a îmbolnăvit la nivel mondial aproape 190.000 de oameni și a ucis 7.500. Nu mai puțin de 80.848 de bolnavi au fost declarați vindecați, iar 100.009 mai sunt acum în evidențele medicilor, testați pozitiv.
Fotografii: Shutterstock/Getty Images
Vezi și VIDEO: NBA a suspendat sezonul pentru o perioadă nedeterminată din cauza unui jucător contaminat
Gallery