• PRO TV
  • (P) Cum să ne pregătim pentru situații de urgență?

(P) Cum să ne pregătim pentru situații de urgență?

(P) Cum să ne pregătim pentru situații de urgență?

Capacitatea de a întâmpina cu succes situațiile de urgență, depinde, în principal, de pregătirea noastră dinaintea apariției dezastrului. A fi pregătit pentru urgențe sau dezastre este extrem de important în această lume în continuă schimbare, îmbunătățind considerabil șansele de supraviețuire din orice fel de tragedie. 

Tu și familia ta știți exact cum să vă pregătiți pentru o urgență? Care este planul dacă există o scurgere de gaze, un cutremur, un dezastru natural sau un incendiu în casă? Acestea sunt scenariile înfricoșătoare cu care, evident, nu sperați să aveți de-a face niciodată, dar care au loc, de obicei, datorită unor factori externi, care nu depind neaparat de dumneavoastră. 

Deși nu puteți controla vremea sau un cablu defect, este esențial să vă concentrați pe ceea ce puteți controla – pregătirea în avans. Aceasta ar putea însemna păstrarea unei lanterne în fiecare cameră, stocarea sticlelor de apă suplimentare și a celor neperisabile în subsol și cartografierea zonelor de întâlnire în cazul în care veți fi despărțiți.

Incendiu

Știați că dacă pornește un incendiu în casa dvs. aveți aproximativ 2 minute pentru a scăpa nevătămați? În timpul unui incendiu, alarmele de fum și un plan de evacuare bine pus la punct va pot salva viața. 

Crucea Roșie ne oferă câteva sfaturi pentru aceste situații:

- Instalați alarme de fum la fiecare etaj al casei dvs., în dormitoare și în afara zonelor de dormit;

- Testați alarmele de fum în fiecare lună. Dacă nu funcționează, schimbați bateriile;

- Discutați cu toți membrii familiei și stabiliți un plan de evacuare în caz de incendiu pe care să îl practicați de cel puțin 2 ori pe an;

- Dacă apare un incendiu în locuința dvs., ieșiți afară, stați afară și sunați pentru ajutor. Nu te întoarce niciodată în interior.

Ca o măsură de siguranță suplimentară, asigurați-vă că în apropierea locuinței dvs. există surse de apă sufieciente pentru stingerea unui incendiu. Dacă nu există, puteți recurge la instalarea unor rezervoare subterane apa incendiu cu ajutorul cărora pompierii vor avea la îndemână destulă apă pentru stingerea unui eventual incendiu, indiferent de condițiile meteo.

Scurgeri de gaze

În primul rând, aveți grijă de țevile dvs. În cazul în care renovați în locuință sau săpați în curte, asigurați coductele de gaz; aveți grijă ca acestea să nu fie zgâriate sau fisurate. Pentru o liniște sufletească suplimentară, puteți instala un detector de gaze, care vă va avertiza în cazul unei scurgeri de gaz metan și propan.

În al doilea rând, educați-vă familia cu ce trebuie făcut în caz de urgență. Asigurați-vă că fiecare membru al familiei cunoaște regula de bază a siguranței gazelor: că oricând vor simți un miros inconfundabil de ouă sticate sau aud un șuier și nu pot identifica imediat sursa, ar trebui să iasă din casă.

Inundații naturale

Inundațiile sunt printre cele mai frecvente și costisitoare catastrofe naturale, ele având loc în urma dezghețului sau a mai multor zile de ploaie susținută, sau din cauza creșterii rapide a apei de-a lungul unui pârâu sau a unei zone joase. Aflați ce să faceți pentru a-i păstra pe cei dragi în siguranță!

Dacă sunteți înăuntru:

- Opriți rețeaua de alimentare cu apă, dacă autoritățile locale au instruit acest lucru;

- Fierbeți apa de la robinet înainte de a o consuma, până când sursele de apă vor fi declarate sigure;

- Evitați contactul cu apa provenită din inundații pentru că poate fi contaminată cu cea din canalizare sau poate conține insecte și bacterii periculoase;

- Continuați să ascultați posturile de radio locale, sau posturile TV pentru cele mai recente informații și actualizări;

- Nu folosiți aparate electrice care au fost inundate;

- Eliminați orice aliment care vine în contact cu apa de inundații.

Dacă sunteți afară:

- Nu mergeți, nu înotați și nu treceți prin apele inundate;

- Dacă sunteți prins pe un drum inundat cu ape în creștere rapidă, coborâți rapid din mașină și treceți la un sol mai înalt;

- Nu mergeți pe plaje sau pe malurile râurilor;

- Nu permiteți copiilor să se joace în apa inundabilă sau în apropierea acesteia;

 

În orice situație de urgență, este important să avem un plan. Stabiliți cu familia un loc de întâlnire aproape de casa dvs., pentru că un dezastru poate avea loc când sunteți separați, și un loc în afara cartierului dvs., în cazul în care străzile din apropierea casei sunt închise. Trebuie să pregătiți planul în avans, să vă țineți de el, să îl exersați și, poate cel mai important, să vă păstrați calmul. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni