ß
Utilizarea mănușilor de unică folosință ar trebui să fie un obicei, indiferent de domeniul în care activezi. Ele protejează mâinile atunci când pielea poate lua contact cu diverse substanțe.
Alegerea lor pare simplă, însă pe piață se găsesc mai multe tipuri de mănuși, confecționate din materiale diferite.
Există mănuși de unică folosință pentru cabinete medicale, pentru saloane de înfrumusețare sau pentru menaj. Pe lângă textura din care sunt confecționate, mănușile diferă în funcție de flexibilitate, de rezistență și de protecție împotriva substanțelor periculoase pentru piele.
Cum le alegi? Primul criteriu de luat în calcul este materialul din care sunt confecționate. Există cinci mari categorii, cele mai populare sunt mănușile de unică folosință din latex, nitril sau vinil. E important să investești în mănuși de nitril de calitate atunci când ai nevoie de o protecție sporită, dar și confort pentru mâinile tale.
Îți prezentăm în acest articol 5 tipuri de mănuși din materiale diferite, din care poți alege produsul potrivit, în funcție de activitatea pentru care le vei utiliza:
1. Mănuși din latex
Cele mai utilizate mănuși de unică folosință sunt cele din latex, apreciate pentru gradul ridicat de protecție, dar și pentru că sunt flexibile și confortabile, deoarece se mulează pe piele. Există două variante, pudrate la interior și nepudrate, iar avantajul celor dintai este acela că se aplică pe mână mult mai repede și nu se rup atât de ușor, față de cele simple.
Dacă ai nevoie de mănuși pentru a le utiliza în industria alimentară, indicate sunt cele nepudrate, pentru a evita astfel împrăștierea pulberei pe alimente sau pe suprafețele de lucru. În situația în care lucrezi cu substanțe chimice sau alcool, mănușile din latex nu sunt indicate, întrucât acest material nu este rezistent la solvenți.
2. Mănuși din nitril
Ceva mai rigide decât cele din latex, mănușile din nitril au o calitate net superioară și oferă în același timp flexibilitate și rezistență, pentru că se se rup mult mai greu. Nitrilul este alternativa perfectă a mănușilor din latex și prin simplu fapt că au o rezistență sporită și pot fi utilizate timp îndelungat.
3. Mănuși din polietilenă
Aceste mănuși sunt cele mai subțiri și cele mai puțin rezistente dintre toate și au o utilizare limitată. Nu sunt recomandate a fi folosite la căldură și sub nicio formă în contactul cu substanțe periculoase. Sunt indicate în bucătărie și pentru menaj.
4. Mănuși din vinil sau PVC
Asemănătoare mănușilor din latex, cele din vinil au avantajul că sunt mult mai rezistente la căldură și sunt adesea utilizate ca înlocuitor pentru cele din latex. Au însă și unele dezavantaje: gradul de elasticitate este aproape de zero, motiv pentru care nu vor putea fi ținute în mâini mai mult de o oră. Dacă ai nevoie de mănuși pentru o utilizare pe termen scurt, în condiții de temperaturi ridicate, atunci le poți alege pe cele din vinil.
5. Mănuși din poliuretan
O altă variantă pentru mănușile din latex sunt cele din poliuretan. Le recomandă durabilitatea sporită și rezistență la întindere. Le vei putea aplica în mâini fără să-ți fie teamă că se vor rupe. Mănușile de unică folosință din poliuretan sunt ideale în industria alimentară, întrucât sunt rezistente la grăsimi, uleiuri și alte substanțe grase. La fel ca mănușile din latex sau vinil, acestea sunt adesea preferate de persoanele care își protejează mâinile când fac treburi casnice, fie că vorbim de bucătărie sau de curățenie.
Alege mănușile de unică folosință care să fie potrivite activității pe care o desfășori și pune preț pe protecția mâinilor tale. Indiferent de materialul din care sunt confecționate, mănușile se găsesc în două variante, pudrate sau nepudrate la interior.