ß
De câțiva ani, România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă. Companiile nu reușesc să găsească angajați responsabili, tineri, cu putere de muncă sau specializați în anumite domenii, astfel că tot mai multe firme își îndreaptă atenția spre personalul străin.
Muncitorii aduși din afara țării reprezintă o reală garanție pentru succesul afacerilor, în condițiile în care îmbătrânirea și migrația populației din țara noastră au adus antreprenorilor români pierderi economice însemnate sau haos managerial. Angajarea personalului străin presupune costuri financiare foarte bune și, mai mult decât atât, muncitorii dau dovadă de seriozitate și profesionalism, motiv pentru care au reușit să se integreze în scurt timp pe piața locală, în diverse domenii. Iată câteva dintre acestea!
1. Construcții
Sectorul construcțiilor înregistrează cel mai mare deficit de lucrători, iar acest lucru a determinat companiile din țara noastră să apeleze la angajați străini. Pe lângă faptul că sunt interesați să lucreze în România, muncitorii din alte părți ale lumii au calificare și experiență în domeniul construcțiilor, sunt stabili și dedicați meseriei. Așadar, angajatorii din industrie au înțeles că nu este loc de compromisuri când vine vorba de afacerea lor și apelează la muncitori vietnamezi prin Work Finder pentru a-și duce la bun sfârșit lucrările.
Mai mult, proiectele de dezvoltare a infrastructurii vor crește în perioada viitoare, în condițiile în care este mare nevoie de construcții cu scop comercial, rezidențial sau spații de birouri, iar organizațiile care activează în acest sector trebuie să dispună de personal bine pregătit, care să ajute la îndeplinirea noilor obiective.
Schimbările la nivelul tehnicilor de lucru și al materialelor de construcție solicită oameni competenți, iar firmele care au anticipat aceste tendințe au angajat până în prezent numeroși muncitori străini, care dețin aptitudinile necesare.
2. HoReCa
Industria ospitalității reprezintă un alt domeniu de pe piața locală ce beneficiază de avantajele oferite de personalul străin. În hoteluri, operatorii au nevoie de angajați pentru curățenie, în bucătărie sau în restaurante. Prezența străinilor în cadrul unităților de cazare, al cafenelelor ori al localurilor de orice fel a devenit o normalitate, lucru ce oferă totodată o imagine pozitivă companiilor românești. Harnici, cu o atitudine pozitivă, foarte atenți la detalii și dornici să-și îndeplinească sarcinile zilnice, angajații din afara țării fac diferența în câmpul muncii și ajută operatorii din domeniul HoReCa să își mențină serviciile la un nivel înalt.
3. Producție
În prezent, lucrătorii din alte țări ocupă cu succes diferite posturi în cadrul unor firme, precum cele care activează în construcția de nave și structuri plutitoare ori în domeniul confecțiilor textile. Muncitorii străini au un grad de productivitate ridicat, dau dovadă de rapiditate și eficiență în activitate, astfel că au ajuns să lucreze în fabrici în departamente foarte diferite, ca de exemplu: operațiuni, ambalare, manipulare marfă, vânzări, asamblare, logistică sau distribuție.
4. Industria auto
Una dintre cele mai performante ramuri ale economiei românești este sectorul auto. Totuși, nici acest domeniu nu a fost ocolit de criza cauzată de lipsa forței de muncă de pe piața românească. Jucătorii din cea mai avansată industrie din punct de vedere tehnologic și-au îndreptat atenția spre muncitorii din străinătate, calificați și gata să se adapteze condițiilor de lucru de la noi. Prin urmare, astăzi regăsim personal străin pe platformele mari sau firmele producătoare de subansamble auto din toată țara.
Viitorul nu este niciodată sigur când vine vorba de piața forței de muncă. Potrivit estimărilor actuale, în anii următori unele meserii supuse dezvoltării tehnologice vor dispărea, iar îmbătrânirea populației și emigrarea tinerilor vor aduce schimbări semnificative. În aceste condiții, pentru a ține pasul cu tendințele profesionale, din ce în ce mai multe companii au angajat muncitori veniți din străinătate, datorită cărora își pot desfășura activitatea în condiții normale.