'Întreaga Italie este închisă acum', titrează cotidianul milanez Corriere della Sera, în ziua în care măsuri fară precedent au fost luate în Italia pentru a stopa răspândirea coronavirusului.
Bilanțul îngrijorător din Italia, cea mai afectată țară europeană, i-a determinat pe oficiali să impună o 'terapie de şoc masivă', așa cum a numit-o premierul Giuseppe Conte. Peste 9000 de cazuri de coronavirus, dintre care 463 de decese plasează Italia pe locul 2 în lume, după China, la capitolul infectați și decedați.
La scurt timp după anunţarea măsurilor de către guvern, locuitorii Romei au luat cu asalt supermarketurile deschise noaptea pentru a se aproviziona cu alimente şi alte produse de primă necessitate, scrie Agerpres. Pe acest fond, guvernul a declarat că aprovizionarea va fi garantată şi i-a îndemnat pe oameni să nu-şi facă stocuri din cauza panicii.
Magazinele pot rămâne deschise, dar clienţii trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru între ei.
"Nu mai este timp de pierdut. Datele ne arată că avem o creştere importantă a cazurilor de contaminare, a persoanelor spitalizate la terapie intensivă şi, din păcate, a persoanelor decedate. Trebuie să ne schimbăm obiceiurile. Acestea trebuie să se schimbe acum", a subliniat premierul italian.
Premierul italian Giuseppe Conte a ordonat luni seara suspendarea campionatului naţional de fotbal, precum şi a tuturor evenimentelor sportive, până pe 3 aprilie.
1. Bolnavii, în carantină la domiciliu
Persoanele infectate cu coronavirus nu au voie să iasă din casă.
Orice persoană care are febră sau afecțiuni respiratorii trebuie să rămână în casă și sa limiteze contactul cu alte persoane, inclusiv cu medicii.
2. Călătoriile sunt interzise
Acestea sunt premise doar în cazuri de “urgență”, în ceea ce privește chestiuni de sănătate sau de serviciu.
Transportul public rămâne funcțional, însă Conte spune că e vital să stea cât mai mulți oameni în casă.
Cei care călătoresc trebuie să aibă documente care să le permită călătoria, altfel riscă amenzi sau pedeapsa cu închisoarea.
3. Adunările publice, interzise
Adunările publice şi evenimentele în aer liber, inclusiv sportive, au fost interzise, iar barurile şi restaurantele se vor închide la ora 18:00.
Cursurile în şcoli şi universităţi rămân suspendate până la 3 aprilie.
Cinematografele, muzeele, teatrele, casele de pariuri sunt închise.
Piscinele, sălile de dans sau de fitness sunt și ele închise.
Înmormântările și nunțile sunt interzise.
4. Cei care lucrează în domeniul medical nu au voie să își ia concediu.
5. Decretul trebuie să fie respectat de întreaga Italie, adică de circa 60 de milioane de oameni.
VEZI VIDEO: Declarația unei românce diagnosticate cu coronavirus, în Italia. A fost trimisă acasă, deși testul pentru coronavirus era pozitiv
Gallery