ß
Multe dintre întrebările pe care ni le punem provin din aceeaşi sursă: „Ce este fericirea?” Cele mai multe acţiuni pe care le întreprindem au ca scop principal bunăstarea noastră şi a celor apropiaţi nouă.
Şi totuşi, oricât de mult ne-ar ocupa gândurile, fericirea pare de multe ori să scape oricărei încercări de a o defini. Căutarea ei este, poate, mai dificilă în zilele noastre, când nu mai există o imagine standard a fericirii.
Orice este posibil, iar numărul enorm de posibilităţi, deşi benefic, poate să devină cu uşurinţă derutant. Asta ca să nu punem la socoteală toate diferențele individuale: urmând pașii unei persoane pe care o considerăm fericită, nu avem garanția că vom ajunge la același nivel de împlinire ca și ea.
Așadar, este foarte important să ne concentrăm pe nevoile proprii și, mai mult decât orice altceva, să ne cunoaștem pe noi înșine. Cunoașterea de sine este un drum individual, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi ghidat. În prezent, din ce în ce mai mulți ghizi cu o bună pregătire formală expun direcțiile esențiale pe care le-au descoperit în urma cercetărilor lor.
Deși fericirea nu are o „rețetă” unică şi, prin urmare, trebuie întotdeauna să o adaptezi la tine, este mai uşor să porneşti de la general către particular. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva cărţi de dezvoltare personală pe care le considerăm cruciale pentru înţelegerea fericirii, această mare temă care pare mereu să ne scape.
1. I Love Me. Calea spre iubirea de sine de Dr. David R. Hamilton
Ni se pare firesc să începem lista cu o carte despre iubirea de sine, scrisă de un savant care a experimentat pe el însuşi pentru a învăţa să se preţuiască mai mult.
După o perioadă de lucru în domeniul farmaceutic, David Hamilton şi-a îndreptat cercetările către sine, dorind să determine ce ponderi au factorul biologic, respectiv cel psihologic în cazul încrederii în propria persoană - la baza experimentului individual se află rezultatele obţinute de neuroştiinţe, ştiinţele medicale şi şcolile de psihoterapie.
Într-o lume care se fragmentează şi în care adevărul devine din ce în ce mai ambiguu, rigoarea ştiinţifică a lui Hamilton şi caracterul profund personal al lucrării pot constitui nişte răspunsuri clare pentru cititorii care caută împlinirea sufletească.
2. Fericirea neobişnuită a oamenilor obişnuiţi de Lucie Mandeville
Un nume remarcabil în psihologia pozitivă canadiană, Lucie Mandeville este adepta unei şcoli de gândire care consideră că terapia trebuie să scoată la iveală ceea ce este cel mai util pentru oameni mai degrabă decât cauzele problemelor lor din prezent.
Scrisă într-un registru accesibil, dar fundamentat ştiinţific, Fericirea neobişnuită a oamenilor obişnuiţi este o carte de dezvoltare personală ancorată în realitatea cotidiană, evidențiind importanța bucuriilor de zi cu zi.
3. Fericire şi leadership. Ghid de iniţiere de Louise Leroux
Leadership este un termen cu o arie de răspândire din ce în ce mai largă. Indiferent dacă este aplicat în domeniul afacerilor sau în sfera relaţiilor interumane, leadershipul este una dintre cele mai dezirabile calităţi în momentul de faţă, iar comportamentul de lider este cel mai important în relaţia cu tine însuţi.
Prin această însuşire te poţi apropia de sinele autentic - altfel spus, de acel tu lipsit de influenţa presiunilor de zi cu zi - şi, totodată, de emoţiile pure pe care le experimentezi la nivel cotidian, dar pe care poate că nu le observi întotdeauna. În fond, înainte de a conduce pe oricine altcineva, trebuie să ne conducem (ceea ce nu se poate întâmpla decât dacă ne cunoaştem!) pe noi înşine.
Pentru a conchide această călătorie prin universul savanţilor şi oamenilor de litere preocupaţi de fericire, vom spune că fericirea se bazează în primul rând pe relaţia pe care ţi-o construieşti cu tine însuţi.
Această relaţie, deşi de multe ori pusă pe plan secund de diversele dificultăţi ale vieţii, nu trebuie neglijată - iar autorii de cărţi pentru dezvoltare personală îşi folosesc experienţa ştiinţifică şi personală pentru a se asigura că cititorii lor îşi descoperă fericirea cât mai uşor cu putinţă.