Anul 2020 se anunța a fi unul nu tocmai fericit pentru deținătorii de telefoane cu Android din Turcia. Aceștia sunt pe cale să piardă accesul la toată suita de servicii pe care Google (compania-mamă a sistemului de operare Android) le oferă până acum utilizatorilor din această regiune.
Care sunt serviciile Google a căror viitor este pus sub semnul incertitudinii în Turcia? Care este motivul pentru care Google riscă să piardă monopolul în această țară? Există soluții pentru aplanarea acestei probleme delicate pentru întreaga Turcie? Despre toate acestea vom discuta mai multe în rândurile de mai jos:
Telefoanele cu Android din Turcia pierd accesul la serviciile oferite de Google
Zvonurile conform cărora telefoanele cu Android din Turcia vor avea de suferit nu sunt noi. Se împlinesc doi ani de când au apărut în piață primele semnale în această direcție, semnale care, iată, sunt acum mai aproape ca adevăr ca niciodată. Motivul pentru care modelele noi de telefoane cu Android, lansate pe piața turcă, se vor lovi de o mulțime de restricții, a fost dezbătut încă de anul trecut în presa americană. Potrivit jurnaliștilor de la Engadget, următoarele device-uri cu acest sistem de operare, ce vor “inunda” piața de telefonie mobilă din Turcia, nu vor mai putea permite accesul către tool-uri precum: Maps, Play Store și Gmail, dar și la multe alte servicii.
Google are probleme legale cu autoritățile din Turcia
De la ce a început, de fapt, toată această problemă în care se văd astăzi incluși: autoritățile turce, compania americană, marii producători de telefoane mobile cu Android și userii? Totul a plecat de la o plângere depusă de unul dintre marii competitori ai lui Google în Turcia, gigantul rus Yandex.
Reprezentanți ai americanilor au declarat pentru presa din SUA faptul că până când această situație nu va putea fi clarificată, serviciile Google pentru telefoanele cu Android din Turcia, lansate în 2020, vor fi sistate.
Problema cu autoritățile din Turcia datează încă din 2018
În 2018, Consiliul Concurenței din Turcia a obligat compania Google ca în decurs de șase luni să le permită utilizatorilor terminalelor cu Android schimbarea motorului de căutare, în cazul în care aceștia își doresc altă platformă pentru telefonul lor.
Pe lângă această impunere, Consiliul Concurenței din Turcia a mai amendat Google și cu suma de 17.4 milioane de dolari. Chiar dacă gigantul american nu a respectat decizia autorităților turce, reprezentanți ai companiei au declarat că lucrează la o soluție pentru aplanarea acestui conflict.
În afara granițelor Turciei, utilizatorii de telefoane cu Android (smartphone Samsung, smartphone OnePlus, smartphone Huawei) nu trebuie să fie absolut deloc îngrijorați.
Chiar dacă Google a mai avut probleme în trecut cu autoritățile europene, tot pe probleme legate de concurență, serviciile pe care motorul de căutare american le oferă, prin intermediul sistemului de operare Android, nu au fost niciodată blocate.
Rămâne de văzut cum vor putea rezolva americanii de la Google problema pe care o au în momentul de față în Turcia, o țară aflată în plin proces de câștigare a drepturilor depline, privind dreptul la informație.