Aerul din București a fost irespirabil în noapte de duminică spre luni, fapt certificat și de stațiile de minitorizare din Capitală. Ministrul mediului, Costel Alexe, a prezentat în conferință de presă concluziile controlului efectuat în dimineața de luni.
Depășiri considerabile ale normelor acceptate au fost depistate începând cu ora 21.00 a serii de duminică, iar vârful de poluare a fost înregistrat între orele 3.00 și 4.00 dimineața. Stațiile de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat valori de 10 ori mai mari decât maximele admise în cazul pulberilor PM2,5 și de până la 8 ori de PM10.
„Vârful de poluare, inclusiv la stațiile din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului au avut depășiri de până la 8 ori de PM10. De asemenea, dacă coroborăm cu emisiile de NO2 (dioxid de azot), de asemenea avem depășiri foarte mari”, a spus ministrul mediului, precizând că depășirile au fost depistate la cele mai importante stații de monitorizare a calității aerului din oraș.
Demnitarul a declarat că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de arderile necontrolate de vegetație și cauciucuri din București și județul Ilfov. Mai mult, a aerul a fost poluat și din cauza unui incendiu care a avut loc la miezul nopții în Gara de Nord. Însă, Alexe a precizat că la nivelul Capitalei și al județului Ilfov au loc și arderi neautorizate de deșeuri, care sunt în atenția autorităților.
„Nu ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureștiului. Avem și noi suspiciuni de activități industriale care se desfășoară în județul Ilfov sau în București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a spus acesta.
Ministrul mediului a explicat în conferință de presă că azi, în Ilfov, există 46 și în București 69 de firme autorizate pentru arderea deșeurilor.
Și, totuși, autoritățile de mediu promit că vom respira mai bine datorită celor 2.500 de păduri noi, care vor fi plantate din această primăvară.
În urma evenimentelor, ministrul mediului, apelor și pădurilor a cerut demisia conducerii APM București pe motiv că poluarea nocturnă nu a fost comunicată în timp real către minister și restul instituțiilor cu atribuții în domeniu.
Până la finalul săptămânii, Ministerul Mediului și Garda de Mediu vor controla toate sursele de poluare și de ardere a deșeurilor de pe raza municipiului București și a județului Ilfov. Autoritățile vor verifica dacă agenții economici au echipamente pentru monitortizarea și măsurarea continuă a emisiilor de poluanți din ardere.
„Dacă nu au aceste echipamente sau nu au avut reglementare în autorizațiile de mediu, vom solicita revizuirea acestora și va fi o obligație pentru toți operatorii economici să dețină aceste echipamente și vor fi obligați să comunice în timp real valorile, chiar și din timpul nopții, către APM București sau Ilfov”, a spus Alexe.
La nivelul ministerului s-a luat decizia ca angajați din cadrul Gărzii de Mediu să facă parte din dispeceratul Ministerului Mediului. „Rolul dispeceratului este ca ANPM-ul sau Garda de Mediu, când vor semnala sau vor constata că sunt depășiri, să poată să informeze și să operăm pe timpul nopții”, a spus Alexe.
„Site-ul calitateaaer.ro funcționează. Partea proastă este că arată foarte foarte foarte rudimentar, de parcă zici că este un site din anii ‘90. Vom dezvolta o aplicație mai prietenoasă, pentru a nu avea această lipsă de transparentizare a datelor”, a spus ministrul mediului.
Costel Alexe a declarat că, în prezent, cetățenii pot semnala arderi necontrolate la numărul de urganță 112.
Vezi și VIDEO: Romania, te iubesc! - Poluati de incompetenta
Gallery