ß
România se numără printre țările cu un potențial agricol foarte ridicat, astfel că, la prima vedere, agricultura pare o alegere bună pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile.
Există numeroase exemple în acest sens, însă există și un număr considerabil de afaceri care au eșuat, statisticile întocmite de analiștii economici indicând că acest lucru s-a întâmplat chiar în primul an de la demararea investiției.
Am putea spune astfel că agricultura este un teren profitabil pentru o afacere, dar și foarte alunecos, astfel că cei care vor să facă o investiție în acest sector trebuie să știe foarte bine ce au de făcut. Din experiența celor care au reușit în acest domeniu, îți oferim câteva sfaturi pentru a putea să le urmezi exemplul.
1. Stabilește domeniul în care vrei să investești
Atunci când pornești la drum într-o astfel de afacere, trebuie să fii foarte hotărât asupra domeniului de activitate. Concret, te poți axa pe înființarea de culturi agricole sau pe zootehnie, însă domeniul agricol este unul mult mai vast când vine vorba de investiții.
Spre exemplu, poți înființa o firmă care să închirieze utilaje agricole, sau o firmă specializată în construcția de grajduri pentru animale, silozuri, hale sau alte spații de depozitare. De asemenea, poți alege și latura comercială, demarând o afacere în domeniul vânzării de îngrășăminte, produse fitosanitare, semințe sau diferite echipamente.
2. Asigură-te că investiția este una rentabilă
Odată decis asupra obiectului de activitate, este timpul să faci un studiu de piață, pentru a vedea dacă ideea ta are șanse să fie una rentabilă, care să-ți aducă și profit. Este o etapă importantă, pe care au ignorat-o mulți dintre cei care au eșuat în primele luni de la demararea investiției, așa că trebuie să te ocupi cu maximă atenție de acest aspect.
Studiază care sunt prețurile pe piață, cine sunt cei cu care vei fi în concurență, identifică potențialii furnizori și clienți. Pe baza acestor date, poți face o analiză realistă, care îți va arăta dacă merită să investești banii sau dacă trebuie să te orientezi către altceva.
3. Calculează costurile necesare
Dacă te-ai decis să mergi mai departe cu investiția după analiza de piață, e momentul să treci la calcularea costurilor estimative. Presupunând că deja ai un plan al viitoarei afaceri, trebuie să iei la rând fiecare detaliu și să estimezi care ar fi costurile, iar apoi se trage linie și se face totalul.
E posibil ca suma rezultată să depășească fondurile pe care le ai la dispoziție, iar în această situație poți consulta oferta de credite agricole pe Mikrokapital.ro și să apelezi la o astfel de soluție pentru a obține finanțarea necesară.
4. Nu porni cu o investiție foarte mare
O greșeală pe care o fac frecvent fermierii aflați la început de drum este aceea de a investi din start o sumă mare, în ideea că profiturile vor fi pe măsura investiției. Nimic mai greșit, pentru că lucrurile s-ar putea să nu meargă ca pe roate de la bun început, iar atunci banii investiți se pierd și conturile rămân goale, ceea ce înseamnă falimentul.
Prin urmare, lasă-ți afacerea să crească, investind mai puțin la început și testând cum merg lucrurile, iar pe măsură ce vei învăța, poți să investești mai mult și să te extinzi.
5. Învață de la cei cu experiență
Chiar dacă lucrurile par să meargă bine cu noua afacere, nu ezita să ceri sfatul celor cu mai multă experiență în domeniul tău de activitate. Oamenii de la sate, care au lucrat în agricultură din tată în fiu, pot fi cei mai buni consilieri. Este chiar indicat să atragi câțiva dintre ei în proiectul tău, pentru că știu cel mai bine ce au de făcut, iar rezultatele se vor vedea.
Nu în ultimul rând, înainte de a demara o astfel de investiție, trebuie să știi că agricultura este un domeniu în care ai permanent de muncă, așa că așteaptă-te să ai mai puțin timp liber decât ești obișnuit.