Miercuri, 26 februarie, a fost lansat în sistemul medical de stat din România serviciul de Telemedicină, un sistem inovator, la Complexul Multifuncțional Caraiman.
Telemedicina, numită și "medicina viitorului", a fost implementată pentru prima dată într-o instituție de stat, la Complexul Multifuncțional Caraiman, acest serviciu fiind oferit în mod gratuit locuitorilor ai sectorului 1.
Andreea Marin, cunoscută pentru implicarea sa în astfel de cazuri umanitare, a fost cea care a prezentat evenimentul de lansare și a făcut cunoscut programul inovator presei.
"Telemedicina înseamnă folosirea tehnologiei informatice pentru a ajută pacienții, dar și specialiștii, oferind șansa monitorizării pacientului ce își dorește prevenția ori detectarea diagnosticului, precum și recuperarea după o intervenție sau un episod negativ deja consumat, dar fără a fi internat în spital, ci de la distanță, 24 de ore din 24 în perioada stabilită de medic.
Echipamentul de monitorizare a parametrilor vitali este atașat pe corpul pacientului și este ușor de purtat, el include și un telefon cu o aplicație specială ce transmite către Centrul de Telemedicină în timp real, în fiecare moment, toate informațiile către personalul medical și eventualele semnale de alarmă, când sesizează o problema.
Pacientul (și o persoană desemnată de acesta pentru cazuri de urgență) țin legătură cu medicul pe tot parcursul procesului la nevoie, fie pentru sfaturi medicale sau ajustarea tratamentului pacientului în funcție de evoluția stării sale, fie pentru trimiterea ambulanței de urgență, atunci când situația impune acest lucru. În cazul în care sistemul detectează ceva în neregulă, ambulanță este pregătită să pornească spre ei, iar acțiunea este dublată, când e necesar, de apelul personalului medical din Centrul Caraiman la 112", a spus Andreea Marin.
Sursa foto: Facebook