ß
Fotbalul este mai mult decât “un simplu joc”, iar la această popularitate uriașă au contribuit atât fotbaliștii, cât și suporterii.
Dacă cei din teren au venit cu spectacolul sportiv, cei din tribune i-au susținut dintotdeauna necondiționat. Iar pe măsură ce fotbalul a devenit o adevărată religie, indiferent de meridian, stadioanele de fotbal au devenit din ce în ce mai încăpătoare.
Astăzi, marile arene ale lumii pot găzdui un întreg oraș și tot ar mai rămâne loc pentru locurile lăsate goale, din măsuri de siguranță. Iată cum arată în prezent un TOP 5 al celor mai mari stadioane de fotbal de pe întreg mapamondul:
Stadionul Rungrado May Day
Țară: Coreea de Nord
Oraș: Phenian
Capacitate (locuri pe scaune): 150.000
Echipă: Echipa Națională
Inaugurare: 1989
Rungrado May Day ocupă prima poziție a acestui clasament, fiind inaugurat în 1989, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților. Principala utilizare a acestei arene multifuncționale gravitează în jurul meciurilor de fotbal ale echipei naționale, însă arena Rungrado May Day din Phenian mai este și gazda festivalului de gimnastică și artă Arirang.
Stadionul Yuva Bharati Krirangan
Țară: India
Oraș: Calcutta
Capacitate (locuri pe scaune): 120.000
Echipă: Echipa Națională
Inaugurare: 1984
Paradoxal sau nu, cel de-al doilea mare stadion al lumii se află în India, o țară în care crichetul este astăzi sportul-rege. Stadionul Yuva Bharati Krirangan, cunoscut și sub denumirea de “Stadionul Tineretului Indian”, a înregistrat propriul record de asistență în 1997, la un meci dintre echipele de fotbal East Bengal FC și Mohun Bagan AC. Atunci, meciul a fost privit în direct de un număr impresionant de spectatori, ce a depășit capacitatea efectivă a locurilor pe scaune - 131.000!
Stadionul Azteca
Țară: Mexic
Oraș: Mexico City
Capacitate (locuri pe scaune): 105.064
Echipă: Echipa Națională / Club America
Inaugurare: 1966
Ocupând poziția a treia în acest clasament, “Estadio Azteca” este și prima arenă din istorie care a găzduit două ediții ale Campionatului Mondial.
Pe acest teren, Diego Armando Maradona a scris istorie în 1986, înscriind împotriva Angliei unul dintre cele mai memorabile goluri din istorie: “Mâna lui Dumnezeu”. Pentru că tot vorbim despre istorie, numele stadionului este un omagiu adus populației aztece, strămoșii mexicanilor.
Stadionul Azadi
Țară: Iran
Oraș: Teheran
Capacitate (locuri pe scaune): 100.000
Echipă: Echipa Națională / Persepolis Teheran
Inaugurare: 1971
Cel de-al patrulea stadion al lumii din punct de vedere al locurilor se află în capitala Iranului: Teheran. Conceput și construit pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 1984, arena nu a mai apucat niciodată să îndeplinească acest scop măreț, motivul fiind tensiunile politice din țară și schimbarea totală a întregului climat social.
Arhitectura acestei arene a fost gândită astfel încât să amplifice foarte mult sunetele venite din tribune, lucru extrem de intimidant pentru oaspeții echipei-gazdă, Persepolis Teheran.
Stadionul Camp Nou
Țară: Spania
Oraș: Barcelona
Capacitate (locuri pe scaune): 99.787
Echipă: FC Barcelona
Inaugurare: 1957
Nu puteam sfârși acest clasament fără măcar o echipă de pe continentul care a dat lumii întregi acest sport-religie. Și aceasta nu este orice echipă de fotbal, ci una dintre cele mai populare și de succes din întreaga lume: FC Barcelona.
Nici nu trebuie să fii un împătimit al acestui sport pentru a fi auzit de acest club cu tradiție în Europa, pentru că expunerea sa este copleșitoare: televizor, social media, pagini de cote la pariuri sportive online, baruri în cinstea clubului, baze de fani pe mai toate continentele, iar lista cu locuri în care numele acestui club este prezent poate continua mult și bine.
Stadionul acestora este unul pe măsura popularității clubului: Camp Nou, unul dintre cele mai emblematice locuri de fotbal din lume. Chiar dacă numele său orginal este Estadi del Futbol Club Barcelona, denumirea sa populară provine din catalană, însemnând “teren (camp) nou”.
Iată care sunt cele mai mari arene de fotbal din lume. Înainte de a pune punct acestui articol, nu avem cum să nu oferim și trei mențiuni de onoare:
Stadionul Maracana (Rio de Janeiro, Brazilia) - 96.000 locuri pe scaune;
Stadionul FNB (Johannesburg, Africa de Sud) - 94.736 locuri pe scaune;
Stadionul Wembley (Londra, Marea Britanie) - 90.000 locuri pe scaune.