ß
Hemangiomul reprezintă o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul pielii. Uneori, tumora este prezentă încă de la naștere. Alteori, aceasta apare în primele săptămâni de viață. Iată cum recunoști un hemangiom, de ce apare și când ar trebui să te îngrijorezi.
De ce apare hemangiomul?
Cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt încă complet cunoscute. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că hemangiomul se poate transmite genetic. Oamenii de știință au identificat câțiva factori de risc care ar putea favoriza dezvoltarea hemangiomului:
Sexul feminin – fetele sunt mai frecvent afectate.
Nașterea prematură
Greutatea mică la naștere
Rasa caucaziană.
Cum arată un hemangiom?
Hemangiomul apare sub formă de pată roșie sau de „ghem” (aglomerare) de vase sangvine. Deseori, această pată este confundată cu un semn din naștere. În general, un pacient are un singur hemangiom. Atunci când o persoană prezintă mai multe hemangioame, acest lucru poate anunța prezența unor complicații.
Hemangiomul poate fi de mai multe tipuri, în funcție de aspect:
Plat – neted
Tumoral – denivelat
Cavernos – se află într-un strat mai profund din piele.
Cirsoid – arată ca o excrescență sau nodul.
Această tumoră poate apărea oriunde pe corp. Însă cel mai adesea, se dezvoltă la nivelul feței, scalpului, spatelui sau pieptului.
Hemangiomul cunoaște mai multe faze de creștere. Într-o primă fază, tumora crește în dimensiuni, din cauza dezvoltării fizice a copilului. În a doua fază, tumora stagnează pentru o perioadă de timp.
Ultima fază este reprezentată de micșorarea dimensiunii acesteia, până la dispariția completă, fără cicatrici sau cu cicatrici puțin evidente. Aceasta dispare în jurul vârstei de 5 ani, însă uneori aceste faze sunt mai lente. De aceea, poate dispărea și mai târziu. Însă cicatricile sunt cu atât mai accentuate, cu cât tumora se remite mai târziu.
Așadar, un hemangiom se remite de la sine fără tratament, dar numai dacă nu prezintă complicații.
Complicațiile hemangiomului
În cazul unor complicații, tratamentul hemangiomului este absolut necesar. Complicațiile ușoare ale hemangiomului sunt reprezentate de rupturi sau ulcerații (răni) ale tumorii. În această situație, tumora sângerează și se poate infecta.
Însă hemangiomul poate avea și complicații mai grave. Persoanele cu 5 sau mai multe hemangioame pe piele prezintă astfel de tumori și la nivelul organelor interne (cel mai frecvent, la nivelul ficatului). Afecțiunea se numește hemangiomatoză difuză, deoarece hemangioamele sunt răspândite în organism. Boala pune în pericol viața nou-născutului și poate provoca decesul. De aceea, tumorile trebuie tratate urgent.
Sindromul PHACE reprezintă o altă complicație a hemangiomului. Aceasta este caracterizată de prezența mai multor tumori, dar și de anomalii la nivelul inimii, creierului și ochilor.
Sindromul PELVIS este caracterizat de prezența unor hemangioame în zona pelvisului, dar și a unor malformații ale organelor genitale, anusului și vezicii urinare.
Sindromul SACRAL presupune prezența unor hemangioame în zona rinichilor și coloanei vertebrale.
O altă complicație este fenomenul Kassabach Merrit, care constă în scăderea numărului de trombocite - celule ale sângelui implicate în procesul de coagulare.
Tratamentul hemangiomului
Deoarece hemangiomul se remite de la sine, tratamentul acestuia este necesar doar în situații excepționale, cum ar fi prezența complicațiilor sau afectarea aspectului estetic.
Hemangiomul de la nivelul pielii se poate trata medicamentos, prin aplicarea unor unguente sau injecții. Substanțele farmaceutice utilizate sunt pe bază de corticosteroizi, beta-blocante, interferon alfa sau antibiotice (dacă există ulcerații cu risc de infecție).
O metodă revoluționară de tratament în cazul complicațiilor este embolizarea hemangiomului. Acesta este un tratament intervențional, minim-invaziv, prin care se blochează fluxul de sânge la nivelul hemangioamelor interne. În acest fel, ele nu mai sunt alimentate cu sânge, se vor micșora și vor dispărea. În urma embolizării, pacientul nu rămâne cu cicatrici.
Tratamentul chirurgical al hemangioamelor de la nivelul pielii și organelor interne presupune îndepărtarea acestora cu ajutorul laserului sau bisturiului. Chirurgia laser este utilă și pentru ameliorarea aspectului cicatricilor.
În concluzie, hemangiomul nu este o afecțiune gravă decât atunci când este însoțit de complicații.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/hIgeoQjS_iE