ß
Tenul este expus constant la impuritățile din mediu și la razele UV. În afară de îngrijirea de rutină care include curățarea feței și aplicarea unei creme cu factor de protecție UV, este recomandat să avem regulat un ritual de îngrijire în profunzime a feței.
Pe de altă parte, tenul cu probleme (gras, uscat, acneic) necesită o îngrijire deosebită. Cele mai bune tratamente pentru ten sunt cele pe bază de ingrediente naturale, deoarece pielea are nevoie de nutrienți pentru a rămâne sănătoasă și strălucitoare. Iată ce produse ar fi bine să folosești:
Pentru un ten curat și strălucitor
1. Turmeric, miere și aloe vera
Turmericul este o plantă utilizată în bucătărie drept condiment. Aceasta este recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante – protecție împotriva radicalilor liberi.
Mierea, bogată în vitamine și minerale, hidratează tenul în profunzime, dar are și proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Aloe vera hrănește tenul și crește sinteza de colagen.
Cum le utilizezi? Combină 1 lingură de gel proaspăt de aloe vera cu 1 lingură de miere și o lingură de turmeric pudră, apoi amestecă-le bine! Aplică amestecul pe față și gât, lasă-l să acționeze pentru 30 de minute, apoi îndepărtează-l cu apă caldă!
Poți găsi pudră de turmeric, aloe vera, dar și alte produse naturiste la Planteea.
2. Castravete și iaurt
Castravetele, datorită conținutului de vitamine și fibre, hrănește tenul, îndepărtează toxinele și conferă tenului strălucire. Iaurtul are rol de toner, oferă un plus de hidratare, de elasticitate, dar are și proprietăți antiinflamatoare. Amestecul acestor ingrediente ajută la îmbunătățirea texturii pielii.
Feliază un castravete și mixează-l într-un blender împreună cu un iaurt natural. Aplică crema obținută pe față și gât, las-o să acționeze 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță. Aplică masca de 2-3 ori pe săptămână!
3. Ceai verde/extract de ceai verde
Ceaiul verde conține antioxidanți care protejează tenul împotriva radicalilor liberi, calmează, revitalizează și ameliorează acneea. Aplică zilnic extract de ceai verde pe față sau înmoaie dischete de bumbac în ceai verde cald și aplică-le pe față. Lasă-le să acționeze 30 de minute, apoi clătește!
Tratamente pentru ten uscat
4. Miere și scorțișoară
Mierea are efect hidratant, iar scorțișoara are proprietăți antibacteriene. În cazul unui ten uscat, o mască cu aceste 2 ingrediente poate îmbunătăți aspectul pielii descuamate.
Amestecă o linguriță de miere cu ¼ linguriță de scorțișoară măcinată. Aplică pe față și masează pentru câteva minute. Lasă amestecul să acționeze 10-15 minute, apoi clătește delicat cu apă caldă!
5. Apă de trandafiri, glicerină vegetală și ulei de cocos
Glicerina și uleiul de cocos hidratează în profunzime, iar apa de trandafiri curăță și revitalizează tenul.
Amestecă o lingură de ulei de cocos cu 3 linguri de apă de trandafiri și cu 1 lingură de glicerină. Amestecă bine într-un recipient cu capac, apoi agită energic. Aplică amestecul pe față și masează ușor!
6. Ulei de ricin
Uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, dar ajută și la combaterea uscăciunii pielii. Aplică ulei de ricin cu o dischetă demachiantă, masează și lasă să acționeze 15 minute. Clătește apoi cu apă călduță!
7. Ulei de lavandă
Uleiul esențial de lavandă este benefic pentru pielea uscată, dar și pentru combaterea acneei, imperfecțiunilor, eczemelor sau rănilor. Se diluează 3-9 picături de ulei de lavandă în 10 ml ulei vegetal. Amestecul se aplică pe față și se masează.
8. Ulei de migdale
Uleiul de migdale, bogat în vitamina E, ajută la curățarea pielii și la îndepărtarea celulelor moarte. Pielea devine moale și catifelată. Uleiul se aplică pe față și apoi se masează delicat.
Tratamente pentru ten gras
9. Argilă Fuller
Argila Fuller, cunoscută și sub numele de Multani mitti, este cea mai bună alegere pentru tenul gras, predispus la acnee. Această argilă îndepărtează excesul de sebum, dar are și proprietăți antibacteriene.
Amestecă argila Fuller cu apă de trandafiri, în cantități corespunzătoare pentru obținerea unei consistențe păstoase. Aplică pe față și lasă să acționeze 15 minute, apoi clătește cu apă călduță.
10. Miere
Mierea are proprietăți hidratante, însă fără să lase pielea grasă. Se aplică pe fața curată, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță.
11. Aloe vera
Aloe vera îmbunătățește aspectul și textura pielii și este un remediu util pentru persoanele cu ten gras. Aplică gel proaspăt de aloe vera pe față, în strat subțire. Lasă-l să acționeze peste noapte, apoi clătește!
12. Albuș de ou și zeamă de lămâie
Sucul de citrice absoarbe sebumul, iar albușul de ou închide porii. Amestecă un albuș de ou cu o linguriță de zeamă de lămâie proaspătă. Aplică pe față și lasă-l să acționeze până se usucă. Clătește apoi cu apă caldă!
În concluzie, tenul tău poate fi hrănit și revitalizat în mod natural, cu ajutorul unor tratamente naturiste cu beneficii dovedite.