Italia este cea mai afectată țară de coronavirus din Europa, cu 149 de cazuri confirmate și trei decese. Autoritățile române au intrat în alertă și iau masuri speciale: compatrioții care vin din zonele problematice din Italia sunt trimiși în carantină. În Italia a fost anulat Carnavalul de la Veneția.
La nivel mondial, China rămâne țara cu cele mai multe cazuri: bilanţul epidemiei de pneumonie virală a ajuns luni 2.592 de decese în China continentală după anunţarea a 150 de decese suplimentare.
Deşi majoritatea contaminărilor şi a deceselor atribuite noului coronavirus, apărut în decembrie în Hubei, rămân concentrate în China, epidemia se extinde în întreaga lume.
Citeste si: Coronavirus. Totul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele
Circa 1.500 de contaminări şi 26 de decese au fost înregistrate în afara Chinei continentale în peste 25 de ţări şi teritorii, iar apariţia de noi focare de contagiune în Europa şi Orientul Mijlociu provoacă îngrijorare.
Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că orice persoană care vine în România dintr-o zonă unde există un focar de infecţie cu coronavirus va sta în carantină timp de 14 zile şi a afirmat că sunt "în derulare" procedurile de achiziţie de echipamente şi medicamente.
O femeie în vârstă de 52 de ani, din localitatea buzoiană Largu, sosită cu un microbuz din zona contaminată Lombardia, a fost internată, duminică seara, într-un pavilion special al secţiei Boli Contagioase a Spitalului Judeţean cu suspiciunea de infectare cu coronavirus.
Alte trei persoane care au intrat în contact cu femeia de 52 de ani au fost plasate în carantina. Potrivit autorităţilor sanitare, cei trei au călătorit din Brescia până în România cu un microbuz în care se afla şi femeia din Buzău, care a fost anunţată, când microbuzul se afla deja în ţară, de o prietenă din Italia, că bătrâna pe care o îngrijea este suspectă de infecţie cu coronavirus.
Liceenii şi cadrele didactice din Alba Iulia care s-au reîntors, duminică noaptea, din regiunea italiană Veneto, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de coronavirus, au fost consultaţi, la sosirea în Alba, de către specialişti.
Elevii au plecat apoi fiecare spre casă, urmând să fie monitorizaţi în următoarele două săptămâni, prin întrebări adresate telefonic, cu privire la starea lor de sănătate.
“De luni dimineaţă intră în monitorizarea noastră timp 14 zile. Zilnic, vor fi contactaţi telefonic. Ne informează despre simptome, despre febră, cum evoluează şi, în funcţie de situaţie, vom lua atitudine în continuare. Pentru moment, toţi sunt carantinaţi la domiciliu. În cameră separate, în condiţii de izolare pe cât se poate la domiciliu. Să sperăm că nu vor fi incidente şi lucrurile merg cum trebuie”, a declarat presei, după sosirea, duminică noaptea, la Alba Iulia, a grupului, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Daniela Dreghici Popa, transmite Agerpres.
La Aeroportul Otopeni au fost luate măsuri suplimentare de protecție. Reprezentanții aeroportului au anunțat că românii și pasagerii care sosesc din Italia, mai exact din zonele Milano, Bergamo, Treviso și Torino, vor intra în țară prin zona de charter și vor completa anumite chestionare cu datele personale, scriu stirileprotv.ro.
Vor fi întrebați cât timp au stat în zonele respective, dar și cât timp vor rămâne în România. Totodată, trebuie să menționeze dacă, în timpul în care au fost acolo, au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate cu noul coronavirus.
Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.
Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății: „Cei care refuză carantina întră sub incidența Codului Penal care stabilește răspândirea cu bună știință a bolilor transmisibile. E un moment în care trebuie să fim vigilenți, trebuie să respectăm și noi, dar și cei care se întorc în țară acele proceduri și protocoale stabilite încă de acum 6 săptămâni”.
Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, potrivit mass-media de stat, citate de Agerpres.
Cotidianul Hubei din centrul Chinei a raportat că un bărbat în vârstă de 70 de ani nu a prezentat simptome timp de aproape o lună după ce şi-a vizitat sora, pe 25 ianuarie, cu puţîn timp înainte că aceasta să fi fost diagnosticată cu Covid-19.
Bărbatul nu s-a mai aflat în contact cu aceasta de la respectiva vizită şi a prezentat simptome abia pe 19 februarie.
Perioada de incubaţie a virusului fusese estimată anterior la până la 24 de zile, potrivit cercetătorilor chinezi, deşi, la nivel mondial, cele mai multe măsuri de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului au durat doar 14 zile.
Gallery