ß
  • PRO TV
  • (P) Excavatoare sau buldoexcavatoare? Află ce utilaje se potrivesc proiectului tău!

(P) Excavatoare sau buldoexcavatoare? Află ce utilaje se potrivesc proiectului tău!

(P) Excavatoare sau buldoexcavatoare? Află ce utilaje se potrivesc proiectului tău!

Deși buldoexcavatoarele și excavatoarele acoperă cam aceeași plajă de aplicații, aceste două utilaje se diferențiază prin 3 caracteristici importante: dimensiuni, rotație și versatilitate. Astfel, este necesar să ai toți acești 3 factori în vedere atunci când alegi utilajul potrivit pentru proiectul tău.    

Dimensiunile  

Dimensiunile și gabaritul acestor două utilaje vor face diferența și în mediul de lucru. Excavatoarele sunt mai mari și mai grele, fiind potrivite pentru proiete de demolare, proiecte miniere, săpături și găuriri pentru detonarea pietrei și alte proiecte industriale de anvergură. 

Buldoexcavatoarele, fiind puțin mai mici și mai adaptabile, se vor potrivi mai bine la activități agricole, curățarea drumurilor și a căilor de acces (inclusiv deszăpezire), activități de încărcare-descărcare și proiecte medii de construcție și excavare.  

Rotația  

Din punctul de vedere al operatorului, între excavatoare și buldoexcavatoare există o diferență importantă a unghiului pe care îl acoperă utilajul fără să se deplaseze. În timp ce excavatoarele se pot roti complet (rotație a șasiului și a brațului), brațul buldoexcavatoarelor va pivota într-un cadru de circa 200 de grade.  

Versatilitate  

Funcționalitatea extinsă a utilajelor de acest tip este dată de accesoriile cu care pot fi echipate. Din acest punct de vedere, buldoexcavatoarele pot fi dotate cu o gamă mult mai largă de accesorii, astfel reușind să acopere mai multe necesități. Pe deasupra, acestea se pot deplasa în voie pe șosele, fiind o soluție mult mai bună pentru proiectele ce implică mai multe șantiere sau acoperă o zonă extinsă.   

Pentru a putea determina care este mai potrivit pentru proiectul tău, va trebui să înțelegi modul de funcționare și detaliile fiecărui utilaj.  

Buldoexcavatoare  

Aceste utilaje au la bază un vehicul de tip tractor care este dotat cu un braț pentru excavare în spate și un echipament de încărcare dispus frontal. Scaunul din cabină are posibilitatea de a se roti pentru a permite operatorului să folosească fiecare din echipamentele utilajului.  

Printre diferitele accesorii cu care pot fi prevăzute acestea se află și: cupe de excavare cu diferite caracteristici, cupe malaxor, cupe de taluzare, braț de excavare, cupe trapezoidale, picon, burghiu hidraulic de pământ, perii de asfalt, furci, lame de zăpadă și freze pentru deszăpezire, tocător de resturi vegetale și graifer de bușteni. 

Excavatoare  

Aceste utilaje nu au două echipamente montate în același timp, însă ele sunt concepute să exceleze în aplicații specifice, precum săpăturile în medii grele. Excavatoarele pot avea roți sau șenile, iar construcția specifică le oferă posibilitatea de a se roti la 360 de grade (cabină și echipamentul de excavare).  

Excavatoarele pot fi și ele dotate cu diverse accesorii care vor determina tipul de activitate pe care acestea o pot desfășura. Astfel, pe lângă excavare, aceste utilaje mai pot fi folosite la găurire, proiecte mari de demolare și defrișări. 

 Ce utilaj este mai potrivit pentru proiectul tău?  




În prima parte a acestui articol, ai putut observa câțiva factori importanți ce diferențiază excavatoarele de buldoexcavatoare. Vom păstra aceste detalii și le vom compara cu necesitățile șantierului sau activității tale pentru a determina utilajul care se potrivește.  

  - Din punct de vedere al mărimii, dimensiunile utilajului trebuie să corespundă cu dimensiunile proiectului. Dacă ești implicat într-un proiect de construcții, excavare sau demolare la scară largă, puterea utilajelor va fi cea mai importantă, motiv pentru care un excavator va fi ideal. Dacă este un proiect de dimensiuni medii, buldoexcavatoarele l-ar putea duce la bun sfârșit într-un mod mai eficient și mai puțin costisitor.

- Mobilitatea este foarte importantă, iar acestea se pot deplasa prin șantier sau între satiere cu o viteză de până la 40km/h. Dacă proiectul tău acoperă o suprafață extinsă, eforturile logistice vor fi mult mai mici atunci când folosești boldoexcavatoare. 

  - Săpăturile pot fi realizate de ambele utilaje, însă unele activități sunt mult mai specifice, dictând un anume tip de echipament sau o putere minimă. Tocmai de aceea, va trebui să iei în calcul toate necesitățile proiectului înainte să alegi utilajul potrivit. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni