ß
Există peste 100.000 de specii de fungi, dintre care mai puțin de 100 sunt implicate în diverse infecții umane. Ciuperca unghiei, precum majoritatea tipurilor, prosperă în zone umede și calde, iar pantofii se numără printre locurile lor preferate. De aceea, dacă ai dezvoltat micoză, este posibil ca încălțămintea să îți fie infectată cu spori.
După urmarea unui tratament împotriva acestei afectiuni, specialiștii recomandă curățarea pantofilor, proces care nu este dificil, ci doar minuțios. De ce e necesar să igienizezi încălțămintea? Pentru că recidivarea micozei este foarte frecventă și te poți re-infecta cu ușurință din propriile încălțări.
Înainte de curățarea care se face în cinci pași simpli, trebuie să știi că, pentru a preveni dezvoltarea micozei, trebuie să acorzi o atenție deosebită încălțărilor, atât în ceea ce privește procesul de alegere, cât și după achiziționarea lor. Specialiștii recomandă să te orientezi către o pereche de încălțăminte care are zona degetelor mai largă, astfel încât să nu fie strânse, iar piciorul - traumatizat.
Legat de purtarea lor, ei spun că aceeași pereche de pantofi nu ar trebui luată mai multe zile la rând. De exemplu, încălțămintea care este încă umedă de la antrenamentul din sala de forță nu va face decât să îți crească riscul de infecție fungică, așa că este indicat să o eviți până ce umezeala dispare. Este valabil și în cazul încălțărilor îmblănite atât de iubite iarna de doamne, care pot face piciorul să asude. Acesta este și motivul pentru care experții recomandă să investești în mai multe perechi de încălțări, respectiv cizme de damă sau ghete, și să te asiguri că, după două purtări consecutive, acestea sunt lăsate la aer pentru a se usca bine.
Pantofii trebuie să fie așezați pe o masă, protejată cu un prosop, astfel încât să nu fie nevoie să te apleci pe toată durata procesului. Următoarea mișcare este scoaterea șireturilor, asta dacă este cazul, pentru a putea deschide cât mai mult pantofii în ideea de a îi aerisi. Dacă sunt umezi, lasă-i să se usuce la aer, de preferat la lumina soarelui.
După aceea, pulverizează un spray anti-fungic în interior lor. Asigură-te că întreaga suprafață este acoperită de acest produs, mai ales zona degetelor. Când pasul a fost îndeplinit, scoate din nou încălțările la aer. Dacă vremea este frumoasă, pune-le într-un loc unde bate soarele, fiindcă razele lui vor ajuta la uciderea sporilor fungici.
Odată ce încălțămintea s-a uscat, mai aplică încă o dată spray. Acesta va ucide ciupercile care ar fi putut supraviețui în urma primei pulverizari. Indicat este să o scoți încă o dată la aer pentru a se usca complet. Încălțările sunt gata de purtare după ce pui o pudră antifungică în interiorul lor, pe care o poți aplica și pe picior.
Indiferent că unghiile îți sunt afectate de micoză sau nu, îți poți supune încălțămintea acestui proces de igienizare măcar o dată pe lună, pentru a-ți proteja picioarele de astfel de probleme.
Sursa foto: Shutterstock.com