ß
Numărul deceselor cauzate de coronavirus este în creștere: până acum 1770 de oameni și-au pierdut viața. După mai multe teorii legate de proveniența virusului, acum o nouă ipoteză este lansată de oamenii de știință din China: coronavirusul ar fi apărut într-un laborator de cercetare aflat la 300 de metri de piața de pește din Wuhan.
O publicație din Beijing, citată de Daily Mail, scrie că Centrul de Control al Bolilor din Wuhan ar fi fost locul din care a pornit epidemia de coronavirus. Sursa citată menționează că în laboratorul centrului din Wuhan se aflau animale bolnave, pentru cercetare, inclusiv 605 lilieci.
Publicația chineză scrie și că un liliac a atacat pe unul dintre oamenii de știință de la Centrul din Wuhan, acesta fiind acoperit de sângele animalului. Una dintre ipoteze este că virusul mortal ar fi fost răspândit de lilieci.
Bilanţul epidemiei a crescut luni la 1.770 de morţi în China continentală, potrivit cifrelor oficiale publicate luni care confirmă o încetinire a rătei zilnice de decese, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că răspândirea coronavirusului rămâne ''imposibil de prevăzut", notează AFP, citat de Agerpres.
Un înalt responsabil chinez a declarat că ţara este pe cale să controleze epidemia. ''Putem deja constata efectul măsurilor de control şi de prevenire a epidemiei în diferite zone ale ţării'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez al Sănătăţii, Mi Feng.
În afara Chinei continentale, unde cel puţîn 70.500 de persoane au fost infectate, aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate în aproximativ 30 de ţări.
Provincia Hubei, locul unde 56 de milioane de locuitori sunt izolaţi de lume încă din 23 ianuarie
În centrul crizei, responsabilii din Hubei, unde 56 de milioane de locuitori sunt izolaţi de lume încă din 23 ianuarie, au restricţionat în continuare libertatea de mişcare a locuitorilor provinciei dincolo de capitala Wuhan.
Principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne în continuare vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia - unde au fost confirmate 355 cazuri de infectare, dintre care 70 de cazuri noi, anunţate duminică.
Primul deces, în Europa, din cauza temutului coronavirus a fost confirmat în Franța. Un turist chinez din provincia Hubei, în vârstă de 80 de ani, a murit în spitalul din Paris în care era ţinut, în carantină, din 25 ianuarie.
Doar alte 3 cazuri similare, în Filipine, Hong Kong și Japonia, au fost raportate până acum în afara Chinei continentale. În epicentrul epidemiei, însă, sunt peste 1.500 de decese, iar numărul bolnavilor se apropie de 66.500.
În timp ce românul infectat cu coronavirus, pe nava de croazieră ″Diamond Princess″, este tratat într-un spital din Japonia, 11 pasageri au primit permisiunea să debarce.
Pe de altă parte, un înalt oficial chinez a anunţat amenjarea la Wuhan - în epicentrul epidemiei - a încă 9 spitale de campanie, cu aproximativ 7.000 de paturi și a spus că alte spaţii publice vor fi rechiziţionate pentru noi spitale.
Liang Wannian, șeful echipei de experți, Comisia Națională de Sănătate: “Situația epidemică din Hubei și din întreaga țară este în cel mai critic moment. Nu ne putem permite nicio clipă de relaxare, menținerea sub control a epidemiei trebuie să fie în continuare prioritatea zero”.
Gallery