ß
Un important om de știință din Hong Hong, profesorul Gabriel Leung, avartizeaza asupra pericolului care îl reprezintă coronavirus. Acesta a estimat, conform unor calcule, că virusul ar putea infecta peste 60 la sută din populația globului și ar putea ucide 45 de milioane de oameni, potrivit dailymail.com.
Profesorul Gabriel Leung, șeful Serviciului de Sănătate Publică din Hong Kong, are previziuni sumbre asupra viitorului omenirii: acesta avertizează că dacă nu se va descoperi o metodă care să oprească răspândirea coronavirusului, acesta ar putea ucide 45 de milioane de oameni din lumea întreagă.
Daily Mail scrie că până acum au fost descoperite 43.000 de persoane afectate în 30 de tari, dintre care 42.000 sunt numai din China. Cel puțin 1100 de oameni au murit din cauza coronavirusului.
Liderii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) fac totuși apel la virologii din întreaga lume să nu mai “arunce” cu astfel de cifre, care nu fac altceva decât să creeze panică.
OMS a avertizat că lumea trebuie să considere coronavirusul drept inamicul public numărul unu, mai periculos chiar decât terorismul, potrivit News.ro.
„Lumea trebuie să se trezească şi să considere acest virus inamic drept inamicul public numărul unu”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Zhong Nanshan, cel mai înalt consilier din sectorul medical din China, a declarat că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este în scădere în unele provincii, acesta anticipând că epidemia vă atinge nivelul maxim în această lună.
„Sper că această epidemie sau acest eveniment s-ar putea încheia undeva în aprilie”, a adăugat Zhong, epidemiolog care şi-a dobândit reputaţia prin combaterea epidemiei SARS în 2003.
Coronavirus aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secreții nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată.
Coronavirusul și-a primit numele de la aspectul de coroană de pe suprafața să (corona înseamnă în limba latină coroană). Alături de noul virus, abia descoperit, există 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.
Noul virus se numește 2019-nCoV. Nu este foarte clar cât de repede se poate răspândi, însă specialiștii recomandă că oricine crede că a fost expus la acest virus, în urma contactului cu o persoană infectată, să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile.
Simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, stări de vomă și diaree.
Cercetătorii încă încearcă să determine care este modalitatea prin care noul virus se răspândește de la o persoană la alta.
”Deși nu știm înca toate mecanismele declanșării unei epidemii, se pare că se răspândeșt prin intermediul suprafețelor contaminate și posibil pe calea aerului, asemeni lui SARS”, a declarat doctorul Mark Denison, de la Vanderbilt University Medical Center, pentru nbcnews.com.
De regulă, coronavirusurile se răspândesc prin contact direct, dacă o persoană infectată strănută sau tușește în apropiere.
De asemenea, te poți infecta dacă ai contact direct cu particulele infectate de pe anumite suprafețe, deși nu se știe cât de mult timp acest nou tip de coronavirus supraviețuiește în afara organismului uman. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește în dreptul unei suprafețe, precum o tejghea, o clanță, o masă, iar altcineva atinge acea suprafață și mai apoi duce mâna la ochi ori la nas, este foarte posibil că, mai târziu, să se îmbolnăvească.
Virusul SARS se răspândește și prin intermediul particulelor de fecale. Medicii spun că și noul virus poate avea același mecanism de răspândire, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță.
Citeste si: Coronavirus. Totul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele
Gallery