• PRO TV
  • VIDEO Cum folosim corect serviciul 112? „Din 11,3 milioane de apeluri, puțin peste jumătate au fost urgențe”

VIDEO Cum folosim corect serviciul 112? „Din 11,3 milioane de apeluri, puțin peste jumătate au fost urgențe”

VIDEO Cum folosim corect serviciul 112? „Din 11,3 milioane de apeluri, puțin peste jumătate au fost urgențe”

Mii de români sună în fiecare zi la 112, chiar dacă nu au o urgență. Unii fac farse, alții au glume noi de spus, ținând ocupați oameni care le-ar putea fi de folos celor care au nevoie. Iată cum folosim corect serviciul 112!

Anul trecut, la 112 au fost înregistrate circa 11,3 milioane de apeluri. Dintre acestea, doar puțin peste jumătate aveau în spate o urgență reală.

„Numărul este în scădere, avem o permanentă scădere fiindcă oamenii conștientizează că nu trebuie să sune atunci când nu au neapărat o urgență. Din cele 11 milioane de apeluri, doar puțin peste jumătate au reprezentat cu adevărat urgențe”, a spus maiorul Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, în direct la Vorbește lumea.

De ce sună românii la 112

În afară de situațiile în care au nevoie de un echipaj de urgență (poliție, ambulanță, pompieri), românii sună la 112 pentru a afla mersul trenurilor, pentru a face glume ori farse, pentru a se certa cu operatorii sau pentru a-i înjura.

Însă, cele mai frecvente apeluri sunt în zona de intervenție medicală. Anul trecut, mai bine de jumătate dintre apelurile reale au fost pentru solicitări către ambulanță.

Amenzi pentru apeluzi abuzive

Românii care sună la 112 pentru a face o farsă sau pentru a ține ocupată linia sunt amendați cu până la 1.000 de lei. În cazul unei alerte false, pentru care sunt dislocate forțe de intervenție, apelantul poate fi amendat cu până la 5.000 de lei, dacă este depistat. 

Ce faci dacă suni din greșeală la 112

În cazul în care apelezi serviciul 112 din greșeală, nu trebuie să închizi. E bine să rămâi pe fir și să-i comunici operatorului, pentru a nu pune pe jar autoritățile. 

Ana Maria Cernescu, operator 112, a explicat la Vorbește lumea că echipajele de urgență sunt trimise la adresă și în caz de apel întrerupt, pentru că se consideră că un eveniment neprevăzut sau periculos l-a determinat pe apelant să închidă.

Vezi VIDEO mai jos: Ce detalii trebuie să oferi la 112 când ai o urgență

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni