În luna decembrie a anului trecut, Li Wenliang, un medic din China, a încercat să își avertizeze prietenii de apariția coronavirusului, iar mesajul său s-a viralizat rapid în mediul online.
Li Wenliang le scrisese pe un grup foștilor săi colegi de facultate că șapte dintre pacienții lui au luat un virus după ce au fost la o piață de pește și au fost plasați în carantină în spital, conversația ajungând imediat în spațiul public.
Din păcate pentru medicul chinez, autoritățile l-au redus la tăcere pe Li Wenliang, obligându-l să semneze o declarație prin care recunoștea că a răspândit zvonuri false pe internet, că regretă acest lucru și că nu îl va mai repeta.
„Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit”, a spus medicul, care a mai dezvăluit că a semnat declarația pentru că își făcea griji că, dacă va refuza să semneze, va ajunge după gratii.
Li Wenliang a fost eliberat la o oră după ce a semnat declarația, iar la câteva zile după ce a părăsit secția de poliție, el a anunțat că a fost infestat cu coronavirus, după ce a consultat un pacient bolnav.
Medicul chinez a fost internat imediat într-un spital din Wuhan, la terapie intensivă, iar pe 6 februarie în mediul online a apărut informația potrivit căreia acesta a murit, însă informația era falsă. „În lupta cu epidemia de pneumonie generată de noul coronavirus, medicul Li Wenliang a fost infectat. Este în stare critică şi încercăm să îl resuscităm”, au spus reprezentanții Spitalul Central din Wuhan.
Însă, la o zi distanță, autoritățile chineze au confirmat că Li Wenliang a murit: „Oftalmologul spitalului nostru, Li Wenliang, contractase, din nefericire, coronavirusul în timpul activităților desfășurate pentru a lupta împotriva epidemiei. Decesul a fost pronunțat la ora 02:58, pe 7 februarie, după ce încercările de a-l resuscita nu au avut succes”.
Imediat după ce a fost făcut anunțul că medicul chinez Li Wenliang, în mediul online au apărut foarte multe reacții vehemente, existând persoane care afirmă că moartea lui este suspectă și că autoritățile chineze ar trebui să-și ceară scuze pentru faptul că nu l-au crezut.
„Administraţia din Wuhan îi datorează scuze doctorului Li Wenliang. Vrem libertate de expresie”, spun internauții pe platforma online chineză Weibo.
Vezi și: Totul despre coronavirus
Gallery