Astăzi, mai mult ca oricând, orice persoană trebuie să dețină informații financiare de bază pentru a înțelege cât mai bine cum funcționează societatea în care trăim.
Totodată, cunoașterea aspectelor economice este esențială pentru gestionarea finanțelor personale, adoptarea unui comportament responsabil și dezvoltarea unui trai mai sigur și mai puțin stresant.
Dacă nu ești familiarizat cu termeni precum dobândă anuală efectivă, investiții, fonduri de pensii, acțiuni sau obligațiuni ori nu reușești să compari anumite produse financiare, înseamnă că trebuie să înveți mai mult.
Printr-o cunoaștere avansată vei putea să iei cele mai bune decizii pentru viitorul tău. Iar dacă te simți copleșit de multitudinea informațiilor economice, îți prezentăm mai departe câteva moduri simple prin care poți să-ți îmbunătățești IQ-ul financiar fără prea mult efort.
Descoperă informații despre elementele de bază
Prima etapă în înțelegerea aspectelor financiare o reprezintă deprinderea noțiunilor despre conceptele de bază. Potrivit studiilor, aproape 40% dintre românii adulți nu utilizează produse sau servicii bancare, în timp ce în țările dezvoltate ponderea persoanelor nebancarizate este sub 1%.
Acest lucru este influențat de lipsa educației financiare. Prin urmare, dacă vrei să știi detalii precise despre activitatea instituțiilor bancare și rolul acestora în viața noastră, încearcă să descoperi elemente financiare de interes.
Află mai multe despre crearea unui plan de cheltuieli, gestionarea datoriilor și a creditelor, împrumuturi ipotecare sau de larg consum, planificarea pensiei, obținerea unui credit, utilizarea cardurilor ori drepturile consumatorilor.
Pentru acest lucru, inițiază conversații cu prietenii care lucrează în domeniul economic, contabili, agenți bancari, oameni de afaceri, brokeri sau consilieri financiari. Cu siguranță vei primi informații și sfaturi care te pot ajuta în consolidarea unor bune strategii referitoare la resursele personale.
Citește mai mult
Odată cu evoluția accelerată a tehnologiei a crescut și accesul la o educație financiară complexă. Pentru a înțelege termenii și produsele din domeniul economic este important să cunoști diferite aspecte teoretice.
Cititul reprezintă una dintre cele mai simple și sigure modalități prin care poți acumula informații financiare care să te ajute să obții o stare materială mai bună, să economisești sau să investești banii cu cap.
Un om needucat din punct de vedere financiar va cheltui întotdeauna mai mult decât veniturile sale, iar asta înseamnă că nu știe cum să ia decizii raționale cu privire la finanțele proprii.
Ca să descoperi cât mai multe despre gestionarea bugetului personal sau accesarea unui credit, citește cărți de specialitate, accesează Bank News pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniu, abonează-te la reviste despre economie ca să-ți păstrezi cunoștințele proaspete și relevante sau lecturează bloguri de finanțe.
Orice pas mic pe care îl faci în această direcție reprezintă un avantaj uriaș pentru aprofundarea conceptelor și instrumentelor economice.
Participă la cursuri de educație financiară
Experiența este cel mai bun profesor, așa că dacă vrei să îți îmbunătățești IQ-ul financiar trebuie să înveți cât mai multe lucruri despre acest domeniu.
O oportunitate extraordinară o reprezintă lecțiile și seminariile susținute de specialiștii în economie. Astfel, ai posibilitatea de a participa la diverse cursuri sau conferințe de specialitate unde sunt prezentate informații pe înțelesul tuturor, sunt explicate pe larg aspecte financiare relevante sau poți primi clarificări în legătură cu prevederile legale ori anumite subiecte de interes.
Dacă nu ai timpul necesar pentru a lua parte la un astfel de curs, beneficiază de resursele digitale. În mediul online sunt disponibile o mulțime de webinarii, tutoriale ori materiale educaționale pentru cei care doresc să afle mai multe despre partea financiară.
Educația financiară joacă un rol deosebit de important într-o societate clădită pe informare corectă și bunăstare economică.
Contextul actual ne impune înțelegerea multor aspecte economice, astfel încât să deprindem abilitatea de a lua decizii avantajoase și de a atinge un echilibru financiar. Indiferent dacă vrei să descoperi cum funcționează un card de credit sau să știi mai multe despre acțiunile la bursă, un IQ financiar ridicat te va responsabiliza mai bine și îți oferă posibilitatea de a-ți gestiona corect resursele.