ß
Mihaela Rădulescu și partenerul ei, Felix Baumgartner, iau toate masurile pentru a se feri de gripă, dar și de temutul coronavirus. Pentru că sunt mereu în mișcare și călătoresc mult cu avionul, cei doi au folosit măști de protecție pentru a ține virușii departe.
După ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus, multă lume a intrat în panică. În aeroporturi, unde riscul de răspândire a virusului este extrem de mare, se iau masuri speciale și se dezinfectează toate suprafețele.
Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner au călătorit la Paris și au hotărât să poarte măști pentru a se proteja de pericole.
“Poate că arată amuzant… sau ciudat, dar este un lucru normal cand te uiți în jur, în orice aeroport am merge. Nu este o glumă, este doar o măsură de precauție. Mâine vom zâmbi, în stil franțuzesc”, a scris Mihaela Rădulescu pe Instagram.
Coronavirus aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secreții nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată.
Coronavirusul și-a primit numele de la aspectul de coroană de pe suprafața sa (corona înseamnă în limba latină coroană). Alături de noul virus, abia descoperit, există 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.
Cercetătorii încă încearcă să determine care este modalitatea prin care noul virus se răspândește de la o persoană la alta.
”Deși nu știm înca toate mecanismele declanșării unei epidemii, se pare că se răspândeșt prin intermediul suprafețelor contaminate și posibil pe calea aerului, asemeni lui SARS”, a declarat doctorul Mark Denison, de la Vanderbilt University Medical Center, pentru nbcnews.com.
De regulă, coronavirusurile se răspândesc prin contact direct, dacă o persoană infectată strănută sau tușește în apropiere.
De asemenea, te poți infecta dacă ai contact direct cu particulele infectate de pe anumite suprafețe, deși nu se știe cât de mult timp acest nou tip de coronavirus supraviețuiește în afara organismului uman. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește în dreptul unei suprafețe, precum o tejghea, o clanță, o masă, iar altcineva atinge acea suprafață și mai apoi duce mâna la ochi ori la nas, este foarte posibil că, mai târziu, să se îmbolnăvească.
Virusul SARS se răspândește și prin intermediul particulelor de fecale. Medicii spun că și noul virus poate avea același mecanism de răspândire, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță.
Citește și: Coronavirus. Totul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele
Gallery