Ce este whiskey-ul? Daca e sa definim cu cuvinte foarte simple, whiskey este o bautura alcoolica din cereale. Dar cine a inventat de fapt aceasta bautura? Din ce fel de cereale se prepara? Cum exact se face whiskey? Raspunsul la cateva intrebari importante despre whiskey gasesti mai jos.
Cum se prepara whiskey-ul?
La fabricarea bauturilor alcoolice se folosesc de obicei produse care contin zahar sau produse care contin amidon. Spre deosebire de zahar, amidonul din cereale trebuie mai intai sa fie transformat in zahar, apoi in alcool. Astfel, procesele de fabricatie ale whiskey-ului includ maltarea, fermentarea, distilarea si imbatranirea in butoaie de stejar. Unii experti in domeniu considera ca 70% din gustul si caracterul whiskey-ului se obtine din interactiunea lichidului cu lemnul si oxigenul din butoi. Continutul de alcool este de obicei de 32-50% vol., dar poate ajunge si la 60% vol.
Unde a aparut whiskey-ul?
Se presupune ca whiskey a aparut in Irlanda sau Scotia. Dovezi definitive in favoarea uneia dintre tari nu exista. Practic, istoria acestei bauturi se leaga de aparitia procesului distilarii, iar acest lucru s-a intamplat inca prin anii 2000 i.Hr. in Mesopotamia pentru a face parfumuri. Un scriitor despre whiskey, Michael Jackson, povesteste despre niste medici care au tradus texte arabe, descoperind procesul distilarii si inventand astfel whiskey-ul. Intrucat acestia lucrau atat pentru Scotia, cat si pentru Irlanda, originile whiskey-ului raman neclare. E normal sa nu se cunoasca originile exacte, este totusi vorba de o bautura alcoolica.
Whiskey sau whisky?
Ambele variante sunt corecte. Whiskey este varianta irlandeza, folosita in Irlanda si SUA, iar whisky este varianta scotiana, folosita in Scotia, Canada si Japonia. Indiferent de variante, originea cuvantului dateaza din Irlanda si Scotia. In gaelica, uisge beatha sau usquebaugh inseamna apa vietii. Denumirea a fost tradusa din latina, unde expresia aqua vitae era folosita pentru bauturile spirtoase.
Care e diferenta intre whiskey, bourbon si scotch?
Chiar si expertii in domeniul acestor tipuri de bauturi nu dau mereu raspunsuri corecte la asa intrebari. Trebuie sa stii ca termenul whiskey le cuprinde pe toate. Atat scotch-ul, cat si bourbonul, au obtinut denumirile de la locurile unde produc.
Scotch este de obicei produs din orz, distilat de doua ori, trebuie sa fie maturat nu mai putin de trei ani in butoaie de stejar. Cel mai important, un scotch adevarat este produs doar in Scotia.
Denumirea de bourbon provine de la regiunea Bourbon, Kentucky, insa acest tip de bautura poate fi produs si in alte regiuni din SUA. Totusi aceasta bourbon-ul este mai mult asociat cu partea de sud a Statelor Unite. Bourbonul se produce dintr-un amestec de cereale, cu continut de porumb de cel putin 51% si este maturat in butoaie noi de stejar carbonizat.
Tennessee whiskey. Procesul de productie este asemanator cu cel al bourbon-ului. Inainte de imbatranire, bautura trece printr-un proces special de filtru prin carbune, numit Lincoln County Process. Printre marcile cunoscute din categoria Tennessee whiskey se remarca Jack Daniel’s, George Dickel si altele.
Branduri cunoscute de whiskey
Exista sute de branduri de whiskey, probabil chiar mii, dar sunt cateva care se evidentiaza:
Jack Daniel's Tennessee Whiskey
Jim Beam Bourbon Whiskey
Suntory Yamazaki Whisky
Cum se bea whiskey-ul?
Exista mai multe moduri in care poti sa savurezi un whiskey. O modalitate este sa il servesti sec, la temperatura camerei. Se poate servi cu gheata, sau on the rocks, ceea ce inseamna ca whiskey-ul se toarna peste cuburile de gheata din pahar. De asemenea, se poate servi cu un pic de apa sau un pahar de apa care se ofera separat. Se spune ca apa dilueaza un pic whiskey-ul si ajuta sa patrunzi aromele ascunse ale acestuia.
Daca nu esti pregatit sa savurezi un whiskey sec sau cu gheata, poti mereu opta pentru cocktail-uri. Pe langa binecunoscutul whiskey cu cola, exista cateva cocktail-uri delicioase cu whiskey: John Collins, Manhattan, Old-Fashioned, Whiskey Sour si multe altele.