Sezonul rece aduce odată cu el o serie de afecțiuni, din cauza slăbirii sistemului imunitar și favorizării circulației virusurilor în aer.
Cele mai frecvente afecțiuni în acest sezon sunt reprezentate de infecțiile respiratorii. Uneori, asociem sezonul rece cu stări negative, tocmai din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care apar în sezonul rece!
Răceala comună
De cele mai multe ori, răceala comună este cauzată de Rhinovirus, însă poate avea încă 200 de alte virusuri ca agenți etiologici. Aceasta este cea mai frecventă afecțiune a sezonului rece.
Cum se manifestă:
Scurgere de fluid din cavitatea nazală
Nas înfundat
Febră
Strănut
Durere în gât
Tuse
Dureri de cap
Dureri musculare
Pierderea apetitului (gust și miros diminuat)
Răceala comună se transmite pe calea aerului, atunci când te apropii de o persoană bolnavă care strănută, vorbește sau tușește. De asemenea, atingerea obiectelor contaminate în condiții de igienă precară poate favoriza contactarea virusului. De aceea, este important să te speli mai des pe mâini în sezonul rece. Accesează link-ul de AICI pentru mai multe detalii despre infecțiile respiratorii și metodele de prevenție.
Nu există un tratament pentru a vindeca răceala. Aceasta trece de la sine într-un interval de aproximativ 7 zile sau mai mult. Totuși, medicul sau farmacistul îți poate recomanda anumite medicamente care să amelioreze simptomele supărătoare.
Dacă observi că simptomele se agravează sau nu se ameliorează la administrarea de medicamente, este important să mergi la medic pentru consult.
Gripa
Gripa poate fi o afecțiune periculoasă în rândul pacienților vulnerabili (bătrâni, sugari, femei însărcinate, pacienți cu boli pulmonare cronice sau diabet).
Gripa se transmite pe cale aerogenă, prin contact direct cu bolnavul, dar și prin contact cu obiecte contaminate.
Simptomele gripei sunt mai accentuate decât cele ale răcelii comune și includ:
Febră ridicată (peste 38 grade Celsius) apărută brusc
Senzația de durere generalizată
Tuse seacă
Durere în gât
Stare de oboseală generală, epuizare
Lipsa apetitului
Diaree
Dureri de cap
Probleme de somn
Gripa se poate trata cu antivirale prescrise de medic, cu medicamente pentru ameliorarea simptomelor și scăderea temperaturii.
Consultul medical este important pentru a iniția tratamentul. În cazul copiilor, consultul medical este util pentru excluderea unor boli mai grave care ar putea provoca simptome asemănătoare.
O metodă eficientă de prevenție a gripei este vaccinul antigripal, administrat pe cale nazală, prin inhalare. Acesta trebuie efectuat în lunile octombrie-noiembrie.
Bronșita acută
Bronșita acută reprezintă o inflamație a bronhiilor, tuburile care conectează plămânii de trahee, cu producere de mucus. Fumătorii, persoanele alergice, bolnavii de sinuzită sunt mai predispuși la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Bronșita acută este cauzată de inhalarea unei bacterii sau unui virus gripal.
Simptomele bronșitei acute includ:
Tuse seacă evoluează ulterior spre tuse productivă, cu eliminare de mucus (transparent, apoi gălbui)
Dureri de cap
Durere în gât
Frisoane
Scurgeri ale cavității nazale
Dificultăți de respirație
Dureri generalizate ale corpului
Bronșita acută poate dura între 2 săptămâni și câteva luni. Sunt necesare medicamente care să amelioreze simptomele și să reducă inflamația bronhiilor. Se recomandă hidratare corespunzătoare, evitarea fumatului și o alimentație sănătoasă. Dacă simptomele persistă, este indicat consultul medical.
Pneumonia
Pneumonia este o infecție a plămânilor, în care sacii alveolari la nivelul cărora se face schimbul de gaze devin inflamați și se umplu cu lichid. Pneumonia este cauzată de o infecție bacteriană, virală sau fungică contactată pe cale aerogenă sau prin atingerea obiectelor contaminate.
Cum se manifestă pneumonia:
Tuse seacă sau productivă (cu eliminare de mucus galben, verde, maro sau cu sânge)
Febră
Palpitații
Stare generală de rău
Lipsa apetitului
Tremur
Durere toracică care se accentuează la tuse
Dificultăți de respirație
Transpirații
Greață și vomă uneori
Pneumonia este o afecțiune periculoasă și uneori mortală, dacă nu este tratată corespunzător. De obicei, tratamentul include antibiotice, iar infecția durează una sau mai multe săptămâni.
Vaccinul pneumococic este util pentru prevenția acestei afecțiuni.
Așadar, sezonul rece predispune la anumite infecții respiratorii. Vaccinarea, igiena corespunzătoare și stilul de viață sănătos sunt cele mai bune metode de prevenție ale acestor afecțiuni.