Tratamentul modern cu implant dentar reprezintă cea mai eficientă soluție de înlocuire a unuia sau a mai multor dinți, indiferent de cauza desprinderii acestora.
Practic, acest tratament stomatologic înlocuiește cu succes rădăcina, reușind să suțină în condiții optime o lucrare fixă fără a afecta în niciun moment ceilalți dinți din cavitatea bucală.
În realizarea rădăcinii artificiale sunt folosite exclusiv materiale biocompatibile, motiv pentru care organismul va accepta fără probleme acest dispozitiv medical și va susține întreaga lucrare protetică exact ca pe un dinte natural.
Beneficii pe care le oferă implantul dentar
În prezent, implantul dentar este soluția de tratament atât recomandată de medici, cât și aleasă de majoritatea pacienților, așadar în rândurile ce urmează vei putea descoperi câteva beneficii decisive pe care un implant dentar de calitate le poate asigura.
- Inserarea la timp a unui implant dentar va opri și chiar inversa procesul de resorbție a osului care a susținut dintele natural pe care l-ai pierdut. Astfel, vei reuși să eviți tratamentele complexe necesare în urma pierderii densității și volumului osos.
- Implantul dentar este o soluție pe termen lung. În cazul în care este îngrijit corespunzător, dintele artificial realizat printr-un astfel de tratament te va deservi pe durata întregii vieți.
- Odată cu desprinderea unui dinte, ceilalți dinți încep un proces lent de migrare pentru a acoperi zona rămasă liberă, însă implantul dentar va proteja dantura prin împiedicarea acestui proces.
- Funcționalitatea și stabilitatea asigurate de un implant dentar sunt cel puțin la fel de bune ca cele ale unui dinte natural perfect sănătos, motiv pentru care te vei putea bucura în continuare de alimentele preferate.
- Un zâmbet complet îți va reda încrederea în tine, iar socializarea și comunicarea vor fi din nou binevenite.
Principalele etape ale tratamentului cu implant dentar
- Consultația. În cadrul primei întâlniri cu medicul se va stabili dacă acest tratament este cea mai bună soluție în cazul tău. Stomatologul va analiza starea generală de sănătate și radiografia panoramică ce arată poziția tuturor dinților.
De asemenea, medicul va consulta și radiografia 3D (CT) a osului în care urmează să fie inserată rădăcina artificială pentru a putea determina volumul de os disponibil. Cu toate acestea, situațiile în care tratamentul cu implant dentar nu este indicat sunt extrem de rare.
- Dezvoltarea planului de tratament. După o analiză a tuturor informațiilor necesare, specialistul va realiza un plan de tratament ce va cuprinde intervențiile necesare pentru atingerea rezultatului urmărit, costurile acestora și timpul estimat până la finalizarea întregului tratament.
- Anestezia și intervenția chirurgicală. Succesul acestei intervenții depinde de 3 factori: experiența specialistului, materialul biologic al pacientului și calitatea materialelor folosite în realizarea procedurii.
Durerea nu va fi implicată, întrucât vei fi anesteziat pe întreg parcursul intervenției. Pentru a expune osul în care se inserează implantul dentar, se va face o incizie la nivelul gingiei, după care se va crea un canal în țesutul osos.
Dacă volumul osos este insuficient, medicul va recomanda procedeul de adiție osoasă. O intervenție de inserare a implantului dentar durează, de regulă, aproximativ 20 de minute.
- La circa o săptămână de la inserarea rădăcinii artificiale în os, firele de sutură vor fi extrase cu grijă din gingie.
- Etapa de vindecare. După inserare, implantul dentar va urma procesul de osteointegrare (cu o durată de circa 3-4 luni). Practic, aceasta este perioada în care țesutul osos viu va fuziona cu titanul din care este confecționată rădăcina artificială.
- Vindecarea și osteointegrarea sunt urmate de atașarea bontului protetic, iar ultimul element care se va monta este coroana dentară. Acesta este și singurul element vizibil al tratamentului cu implant dentar, așadar va imita perfect aspectul și funcționalitatea unui dinte natural sănătos
Gallery