Iarna, șoferii se plâng constant de probleme întâmpinate la mașină, deoarece gerul, zăpada și poleiul își fac apariția și pot cauza atât defecțiuni tehnice, cât și estetice, în cazul unui accident.
Dacă abia ai dobândit permisul auto și încă nu cunoști foarte bine problemele care pot apărea la autovehicul pe timpul lunilor geroase, trebuie să te informezi riguros asupra acestora, înainte de a te confrunta cu ele.
Iată cum poți rezolva situațiile neplăcute ce implică mașina de pe timpul iernii:
· Mașina pornește greu
Foarte mulți șoferi întâmpină această problemă, mai ales după nopțile în care gradele cu minus din termometru sunt greu de suportat. Dacă, pe parcursul iernii, autovehiculul nu pornește la prima cheie, înseamnă că trebuie să te informezi asupra magazinelor care vând baterii auto, pentru că cea pe care mașina ta o deține trebuie schimbată. Nu te speria, deoarece această defecțiune este frecventă și se poate rezolva cu rapiditate și cu bani puțini.
· Polei
Gheața de pe asfalt îți poate pune viața în pericol, motiv pentru care trebuie să fii foarte atent atunci când te urci la volan pe timpul iernii. În cazul în care șoseaua este complet înghețată, nu trebuie să apeși frâna de picior, ci să faci frână de motor, așa cum ai învățat la școala de șoferi. În cazul în care, din instinct, apeși pedala de frână, riști să derapezi și să ajungi cu autovehiculul în mașina din fața ta.
· Nămeți
Ți s-a întâmplat vreodată să te pui seara la somn, iar dimineața să fii uimit de câtă zăpadă s-a depus pe străzi pe parcursul nopții?
Dacă trebuie să pleci cu mașina într-o astfel de zi, echipeaz-o cu lanțuri, lopeți și fii atent ca în portbagajul mașinii să deții triunghiuri reflectorizante și vestă. În plus, pentru a evita eventualele accidente, păstrează mai multă distanță față de autovehiculele din fața ta și condu prudent. Mergi cu grijă, nu accelera inutil și fii atent și la ceilalți participanți la trafic.
· Geamuri aburite
Dacă nu ai mai condus până acum pe timp de iarnă, vei vedea că geamurile mașinii se vor aburi extrem de repede și vei risca să faci accident din cauza vizibilității scăzute. Pentru a sta departe de această problemă, este indicat ca înainte de începerea iernii să schimbi filtrul de polen, pentru a putea încălzi interiorul mașinii, cu scopul dezaburirii geamurilor.
În cazul în care îți dorești o dezaburire rapidă, pornește aerul condiționat sau deschide ușor un geam, însă ai grijă să nu îngheți de frig.
· Frână de mână înghețată
Pe timpul iernii nu este recomandat să tragi frâna de mână, deoarece există un risc ridicat ca aceasta să înghețe, iar mașina să meargă înfrânată, lucru care poate conduce la defectarea discurilor și plăcuțelor de frână.
Astfel, dacă nu este absolut necesar să folosești frâna de mână, cel mai bine ar fi să o eviți pe parcursul celor 3 luni geroase, pentru a nu investi sume considerabile în reparațiile aferente.
În cele din urmă, trebuie să știi că pe timpul iernii trebuie să fii mult mai atent la volan, să nu mergi cu viteză și să ții cont de ceilalți participanți la trafic, pentru a evita evenimentele neplăcute care pot apărea din cauza neatenției sau a inconștienței.
Gallery