ß
Pe 21 februarie, se lansează comedia ”Miami Bici”, pe genericul căreia Codin Maticiuc apare în calitate de actor, scenarist și producător. Într-un interviu pentru protv.ro, acesta a vorbit despre acest nou proiect, dar și despre trecutul său de playboy sau planurile de viitor pentru fetița sa, Smaranda.
Povestește-ne puțin despre filmul pe care urmează să-l lansezi, Miami Bici…
”Miami Bici” se lansează pe 21 februarie 2020, în toate cinematografele din România - este un film în regia lui Jesus de Cerro, regizorul serialului VLAD, este un film în care jucăm eu, Matei Dima, Florin Piersic Jr și Letiția Vlădescu, dar și foarte mulți actori din Miami. Pelicula este filmată 80% în Miami, 20% în România. Nu a fost ușor deloc să filmăm acolo, din foarte multe puncte de vedere. Toate drumurile cu avionul, că am făcut pre-producția acolo, au costat foarte mult. Și eu și Jesus ne-am luat vize de lucru și a trebuit să contactăm un avocat, care să facă toate demersurile… Matei are green card și nu a avut nevoie de viză de lucru.
Este producție românească sau româno-americană?
Practic, ținând cont de faptul că banii sunt exclusiv românești, aș lua în considerare banii. E greu să spui ce film este acesta: românesc, american… dacă te iei după regizorul Jesus, e un film spaniol (râde). Dar majoritatea banilor provin din surse românești. Am contribuit eu, Matei Dima, Jesus del Cerro, Vertical Entertainment, care este distribuitor și producător, și încă un tip.
Am înțeles că ideea ți-a venit în timp ce te aflai la Miami…
Scenariul este scris de mine, în timp ce locuiam la Miami. Eu de 15-16 ani, îmi petrec fiecare iarnă acolo, cât de mult timp pot, de la două săptămâni la două luni. Asta e prima iarnă pe care o petrec aici. Ideea este că am scris scenariul acolo, i l-am prezentat lui Jesus, Matei a fost și el de acord, iar Matei ni l-a adus pe Alex Coteț, un scenarist foarte bun, care ni s-a alăturat și a completat scenariul cu dialoguri, cu glume… Se bazează 100% pe experiența mea de acolo, este un ”lost in translation”, pentru așa mă simt eu când stau acolo. Eu vorbesc o engleză bună, dar nimeni în Miami nu vorbește limba engleză, absolut nimeni. Toată lumea vorbește limba spaniolă. Eu nu știu deloc spaniolă, nu înțeleg efectiv nimic, nu am văzut niciodată o telenovelă și nu mă descurc deloc. Asta e una din poantele din ”Miami Bici”.
De regulă, cineaștii români aleg să facă filme dark, despre realitatea pitorească din România... foarte puțini se îndreaptă spre comedie…
”Miami Bici” este un film de public. Noi ne-am propus o comedie pentru spectatorii, atât numărul lor – să vină lumea în număr cât mai mare – cât și să fie cât mai mulțumiți. Vizăm mai puțin elitele și criticii. Ne interesează consumatorii de film, așa cum sunt și eu, un consumator de film și mai puțin un critic.
La ce se uită un actor/regizor/producător zilele astea? Ce filme și seriale ne poți recomanda?
Ultimele două seriale pe care le-am vizionat – pentru că sunt pasionat de seriale – au fost ”Mesia” și ”Years and Years”, iar la cinema, am văzut ”Bombshell”, care nu mi s-a părut un film extraordinar, dar are un subiect interesant.
Faci filme, scrii cărți, ești influencer pe social media... Asta ți-ai dorit să faci dintotdeauna sau aici te-a adus viața?
Eu m-am îndreptat către acest domeniu foarte târziu, adică la bătrânețe, la 33 de ani. Nu mi-am dat seama care îmi este zona, dar creator de content am fost mereu, dar nu eram asumat. Aveam un cont de Facebook cu o identitate falsă, avem mii de urmăritori care nu știau cine sunt. Aveam o poză de profil cu Einstein și numele Jake Smith și scriam tot felul de chestii de prin oraș, tot felul de povești, iar lumea mă urmărea. Am transformat contul în Codin Maticiuc, în 2014, când mi-am lansat cartea, ca să pot să o promovez.
Cât despre cinema, mi-a plăcut dintotdeauna, dar nu am avut curajul să fac cinema. Pentru că, pe vremea mea, nu dădea bine. Adică, în lumea mea, părea aiurea să fii actor. Doar că eu am și o datorie să continui ceea a făcut tatăl meu, pentru că a semnat niște filme destul de mari. Nu pot să spun că m-am gândit serios. Pur și simplu, eram un cinefil și atât, eram într-o zonă de hobby.
La un moment dat, erai cel mai cunoscut playboy din lumea mondenă, cu o mulțime de cuceriri celebre... Acum te-ai retras. Din punctul tău de vedere, este cineva care ți-a luat locul?
Sunt pregătit și eu de ceva vreme să denumesc un succesor, să-i dau cheile orașului, pe care le dețin și le am aici, la mine acasă, apropo. Aștept să apară cineva care să le merite. Încă nu a apărut. Am observat că mai există băieți care ies prin oraș, petrec în cluburi, au femei frumoase, cheltuiesc niște sume chiar simpatice, dar ca să pot să numesc un succesor, ar trebui să găsesc un băiat la care, după toate astea, să simt că există și puțină adâncime acolo. Adică, unul care, cândva, va face ceva și va lăsa ceva în urmă. Adică, nu aș vrea ca succesorul meu să fie un fel de Irinel Columbeanu tânăr, ci mai degrabă un Dan Chișu, care mi-e prieten, care, da, a făcut prostii, a fost cu toate femeile din Univers, e jucător de poker, dar a făcut și niște filme, a citit niște cărți, a scris niște scenarii… adică un playboy elevat.
Ca o ironie fină, de multe ori, bărbații care au fost mari cuceritori la viața lor devin tătici de fetițe. Dacă ar fi după tine, când o să aibă Smaranda voie să-și facă primul iubit?
Răspuns final, DA! Niciodată! Pentru că sunt convins că va fi lesbiană. Am toate semnele. Adică, o simt și nu am nicio problemă. De aceea eu militez pentru drepturile LGBT, pentru că mi-aș dori să aibă posibilitatea să căsătorească, să poată să adopte un copil, să importe lichid seminal și toate chestiile astea. Aș vrea să se menționeze că lupt pentru drepturile LGBT și doresc ca și iubita fiicei mele, care sigur va fi o iubită, să fie și ea fericită. Și va fi foarte bine primită în familia noastră.
Dacă ar fi să te întâlnești cu tine la 20 de ani, ce sfat ți-ai da? Având în vedere toată experiență pe care ai trăit-o în intervalul asta…
Dacă m-aș întâlni cu mine la 20 de ani, mi-aș spune să trec mai repede pe vodcă, pentru că mi-am dat seama că vodca este mult mai curată și mahmureala de a doua zi este mult mai redusă. Eu am băut whiskey până pe la 26 de ani și cred că nu mi-a făcut foarte bine. Știi cum e, mahmurelile astea mi-au omorât tinerețea.
Gallery