ß
Chiar și cei mai bine intenționați și iubitori stăpâni de pisici mai fac anumite greșeli atunci când adoptă o pisică, de cele mai multe ori din cauza lipsei de experiență sau a lipsei de informație. Asigură-te că vei evita aceste greșeli comune pe care stăpânii de pisici le fac.
Sursa foto
Lipsa unei alimentații sănătoase și variate
Deși există foarte multe opțiuni, de la hrană umedă pentru pisici la hrană uscată sau chiar gătită în casă, în funcție de preferințele animăluțului tău, mulți stăpâni nu sunt atenți atunci când aleg mâncarea. Citește cu atenție ingredientele și încearcă să îi oferi pisicii tale o alimentație echilibrată și variată, care să conțină suficiente proteine și vitamine. Chiar dacă de cele mai multe ori aceste variante sunt mai costisitoare, pe termen lung vor contribui la o viață mai lungă și sănătoasă pentru pisica ta. Documentează-te din timp, iar dacă nu ești sigur ce tip de hrană i se potrivește cel mai bine sau are restricții alimentare, cere-i sfatul veterinarului.
Oferirea de prea multă mâncare sau recompense
O altă greșeală frecventă pe care o fac stăpânii este să le ofere pisicilor prea multă mâncare sau recompense, confundând acest lucru cu oferirea de afecțiune. În lipsa unei diete echilibrate și a unor cantități adaptate la talie și ritmul de viață, pisicile pot dezvolta multe boli asociate cu obezitatea: probleme cu articulațiile, cu ficatul, hipertensiune. Asigură-te că îi oferi pisicii tale cantități de mâncare potrivită și ai grijă ca această să facă suficientă activitate fizică.
Neacordarea atenției necesare
Chiar dacă pisicile nu necesită la fel de multă atenție precum câinii, tot trebuie să investești timpul necesar în dezvoltarea unei relații corecte cu pisica ta și să îi oferi și stimulii necesari pentru a nu se plictisi. Încearcă să te joci cu ea în fiecare zi și să îi lași la îndemână stimuli vizuali și pentru activitate fizică, de tipul stâlpilor de cățărat, asigurându-te astfel că pisoiul tău nu devine sedentar. Deși pisica îți poate da senzația că te ignoră sau doar te observă rece de la distanță și nu va fi niciodată la fel de prietenoasă precum un câine, de multe ori are nevoie doar de un timp mai îndelungat ca să se adapteze comportamentului tău. Dacă nu îi oferi atenția necesară poate ajunge stresată, depresivă sau chiar agresivă.
Lăsarea animalului singur pentru perioade lungi de timp
Pentru că pisicile sunt mai independente și nu trebuie scoase afară, unii stăpâni le lasă singure în casă pentru perioade lungi de timp, când pleacă în vacanțe. Încearcă să nu îți lași pisica singură mai mult de 8 ore pe zi, iar atunci când pleci pentru câteva zile vorbește cu un prieten sau vecin să treacă în fiecare zi să îi acorde atenție, afecțiune și să îi împrospăteze mâncarea și apa. Simplul fapt că există puțină activitate în casă într-o zi este foarte important pentru pisică. O altă variantă e să o cazezi la o pensiune pentru animale în perioadele în care ești plecat. Dacă o lași singură perioadă îndelungată așteaptă-te să dezvolte un comportament neprietenos sau să-și facă nevoile pe canapea sau covor în semn de revoltă.
Pedepsirea
Pisicile sunt animale foarte sensibile și nu vor reacționa bine dacă le lovești sau țipi la ele. Vor dezvolta mai degrabă frică față de tine și vor începe să te evite. Încearcă mai degrabă să recompensezi pozitiv comportamentele potrivite, prin oferirea de gustări, încurajări sau afecțiune.
Proprietarii de pisici, în special dacă sunt la prima lor adopție, trebuie să acorde atenție și grijă animăluțului lor și să aleagă cu responsabilitate mâncarea. Deși pisicile sunt animale destul de independente și individualiste, pentru o relație armonioasă va trebui să investești efort și timp odată ce ai adoptat acest nou membru al familiei.