• PRO TV
  • (P) Prelungește viața șemineului tău, folosind acest sfat extrem de simplu

(P) Prelungește viața șemineului tău, folosind acest sfat extrem de simplu

(P) Prelungește viața șemineului tău, folosind acest sfat extrem de simplu

Nu puțini dintre noi fac greșeala elementară de a investi bugete considerabile pentru cumpărarea și instalarea unui semineu lemne de calitate superioară, ca mai apoi să se zgârcească, folosind lemne de calitate îndoielnică, irosind performanțele optime ale acestuia și confruntându-se în timp.

Pot apărea tot felul de probleme, precum: incapacitatea de a încălzi spațiul dorit în parametri ideali de confort și performanță, mirosuri neplăcute, sticla focarului mereu murdară, randament scăzut, un coș de fum înfundat și poate, cea mai gravă problemă dintre toate, deteriorarea anumitor componente structurale ale focarului.

Profesioniștii în soluții premium de încălzire alternativă de la Șeminee Sibiu, ne recomandă utilizarea cu preponderență pentru foc, a lemnului de esență tare (ex. fag/stejar). Acesta, spre deosebire de rășinoase, are avantajul că la un volum asemănător, va degaja mai multă căldură în procesul de ardere.

Bineînțeles, tentația de cumpărare este mare având în vedere că rășinoasele precum bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decât lemnul de esență tare, dar vă garantăm că acest avantaj este unul fals, deorece cu timpul, vă veți trezi cu un șemineu incapabil să mai respectă criteriile optime de funcționare și care va da rateuri din punct de vedere al randamentului. 

Totuși, pentru că lemnul de rășină arde foarte rapid și degajă temperaturi mari aproape instantaneu, acesta este alegerea potrivită în procesul de aprindere al focului în șemineu.

În schimb, dacă nu îți dorești complicațiile utilizării și depozitării corecte a lemnelor pentru foc, o altă variantă pentru procurarea căldurii atât de necesare spațiului pe care dorești să îl încălzești este reprezentată de cea a utilizării unui șemineu fals care funcționează cu combustibili lichizi (GPL, biocombustibili), peleți sau modele de șemineu electric.

Un alt aspect de luat în considerare dacă ne dorim ca șemineul nostru să funcționeze în condiții eficente de performanță pe o perioadă mare de timp, se referă la evitarea folosirii lemnului ud.

Funcționalitatea unui șemineu este influențată într-o proporție semnificativă și de nivelul de umiditate din lemn, care nu trebuie să depășească pragul de 20%. Pe site-ul oficial semineesibiu.ro, poți găsi un dispozitiv care te va ajuta să măsori cu exactitate, nivelul de umiditate al lemnelor, înainte de a fi folosite pentru foc. 

Așadar, trebuie să ții cont că umezeala din lemn scade puterea calorică , pentru că o mare parte din aceasta se va irosi în procesul de evaporare al apei și nu în cel de încălzire propiu-zis. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la formarea funinginii, care se acumulează nedorit pe un cos de fum, pe pereții camerei de ardere, ceramică sau țevi.

În această situație, când se ard în permanență lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitară, care în timp, va atrage după sine, o serie de probleme și defecțiuni ale unor componate importante ale focarului (ex: grătar, șamota etc), determinând chiar și pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.

Pe scurt,  înainte de a achziționa lemne de foc, ține cont că lemnul trebuie sa fie de esență tare, să fie uscat și stocat la adăpost de intemperii, astfel vei obține o putere calorică ridicată, un randament crescut, o sticlă mai curată, un șemineu mai ușor de întreținut și cu durată mai mare de viață. Așadar, indiferent de alegerea ta, Șeminee Sibiu îți va sta la dispoziție prin specialiștii săi, cu sfaturi avizate și informații complete care să te ajute în alegerea soluției de încălzire potrivite pentru căminul și familia ta.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni