ß
Creativitatea este în fiecare dintre noi, dar la o altă scală. Încă din copilărie dăm frâu liber imaginației și reușim să ducem pasiunile la rang de artă, ceea ce ne asigură, în timp, locuri sigure de evadare din cotidian.
Atunci când devenim părinți, pe lângă ancorarea în realitate de care trebuie să dăm dovadă datorită responsabilităților, trebuie să oferim copiilor ocazia de a-și exploata din plin spiritual ludic.
Astfel, prin joc și creativitate, se pot înfrupta din plin de micile bucurii ale vieții. Cum putem dezvolta creativitatea copiilor încă din perioada preșcolară? Iată câteva recomandări menite să stimuleze acest potențial valoros.
Timpul petrecut lecturând alături de copilul tău, în cele mai multe cazuri, din nefericire este mult prea scurt, ori lipseşte cu desăvârşire. Părinții trebuie să valorifice din plin perioada preșcolară şi să aloce cât mai mult timp activităţii de lectură, vitală în dezvoltarea personală a copilului lor. În funcție de vârsta copilului, poți crea momente atractive de lectură, după cum urmează:
Activităţi pentru 0 şi 3 ani:
Cartea
Inițial, copilul va recunoaște cartea după forma și culorile ei. Există cărți potrivite pentru bebeluși ce foșnesc sau emit diverse sunete, pe care cei mici vor dori cu ardoare să le imite.
Povestea zilnică
Seara, sau în orice alt moment în care copilul este dispus să asculte, îi poți citi povești scurte, din cărți viu colorate și ușor de reținut, cu personaje interesante.
Ascultă și indică!
Există o serie de cărți cartonate ce oferă copilului posibilitatea de a recunoaște personaje cu care este familiarizat. Ajutat fiind de buna memorie vizuală dobândită, va reuși să indice obiectele din jurul său, asemănătoare cu cele din cărți.
Activităţi pentru 3-4 ani:
Ora de poveşti
Poveştile au un rol foarte important în viaţa fiecărui copil. Din poveşti, copiii află care sunt consecinţele defectelor şi calităţilor umane, care sunt efectele faptelor bune şi rele. Antitezele atotprezente în basme îi ajută sǎ facǎ diferența dintre bine şi rău, dintre minciună şi adevăr, dintre laşitate şi curaj, îi învaţă care sunt calităţile pozitive şi care sunt defectele cele mai comune ale oamenilor.
Desene
Pornind de la ultima poveste citită, copilul ar putea să deseneze propria variantă a personajelor. Îl poți ajuta inițial cu o serie de niște imagini alb negru, pe care să le coloreze. Ulterior, acesta va putea schița viziunea personală a eroilor preferați.
Organizarea cărţilor
O bună aranjare a cărților îl va ajuta să sorteze cărțile în funcție de dimensiunea și forma lor. Va pune grupat cărțile cu sunete, le va tria în funcție de temă și poate va separa poeziile de povești.
Activităţi pentru 5-6 ani:
Lectura în familie
Cărțile sunt instrumente importante în dezvoltarea imaginației, a gândirii și a vocabularului celor mici, de aceea este indicat să le pui la dispoziție (încă de la vârste fragede) cât mai multe exemplare. Alege întotdeauna carti pentru copii de la Curtea Veche! Copiii le vor iubi!
“Eroul sunt eu”
Trǎind întâmplările basmului alături de personajul preferat, copilul învaţă despre lumea din jur, fără să fie el însuşi pus în situaţii periculoase sau dificile. Un alt avantaj major al poveştilor este acela că stimuleazǎ imaginaţia şi fantezia copilului.
Povestitorul foloseşte cuvinte pentru a descrie imagini pe care copilul nu le vede. De aici începe să funcţioneze imaginaţia celui mic, acesta fiind nevoit să construiascǎ în minte peisaje, chipuri, situaţii.
Poveştile îl pregătesc pe copil şi din punct de vedere afectiv (trăieşte intens frica, emoţia, bucuria), pregătindu-l pentru momentul în care se va confrunta cu situaţii neplăcute.
Carte şi film
După ce citește cartea pentru a se delecta și a-și consolida mai bine informațiile învățate, o bună idee ar fi să vadă și filmul care tratează același subiect.
Producătorii filmelor lucrează intens la adaptarea individuală a basmelor clasice, inserând în coloana sonoră melodii mult îndrăgite de copii. De regulă, filmele sunt dublate, dar pot fi și doar subtitrate, cei mici dezvoltându-și astfel și vocabularul în limbile străine.
Să-i citeşti copilului tău aduce mult mai multe beneficii decât pare, pentru că îi vei oferi șansa de a evada din prezent și de a pătrunde într-o realitate alternativă. Cititul are puterea de a le stimula imaginația și de a-l face să viseze dincolo de standarde, contribuind, astfel, la stimularea propriei creativități, chiar din primii ani de viață.